Το δρόμο της ενεργειακής αυτονομίας με συστήματα αυτοπαραγωγής και συμψηφισμού ενέργειας (net metering), επιστρατεύει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τον μετριασμό των επιπτώσεων από το ανοδικό ράλι των χονδρεμπορικών τιμών, στο οποίο είναι εκτεθειμένες οι επιχειρήσεις πληρώνοντας δυσβάσταχτο κόστος.

Εν αναμονή των Πρωθυπουργικών εξαγγελιών για τα μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας, που θα γίνουν τις επόμενες μέρες, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να σταθεί στο πλευρό των καταναλωτών αλλά και της ελληνικής βιομηχανίας με ένα πλέγμα μέτρων.

Στόχος είναι να στηρίξει τον τομέα της μεταποίησης σε μια περίοδο μεγάλης δοκιμασίας, λόγω των ανατιμήσεων στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, οι οποίες καλλιεργούν την αβεβαιότητα και σπρώχνουν τις επιχειρήσεις σε προσωρινό λουκέτο της παραγωγής τους.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν δια του Αντιπροέδρου της και αρχιτέκτονα της πράσινης ανάπτυξης Φρανς Τίμερμανς εντατικοποιεί τις διεργασίες για την δημιουργία ενός νέου μηχανισμού χρηματοδότησης, από τον οποίο θα μπορούν να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις.

Ο μηχανισμός αυτός θα στηριχθεί στην χαλάρωση της πολιτικής των κρατικών ενισχύσεων, λόγω Ουκρανικής κρίσης και εκτιμάται ότι θα δώσει την ορατότητα που απαιτείται στα κράτη-μέλη να χορηγήσουν προσωρινή στήριξη ρευστότητας σε όλες τις εταιρείες που πλήττονται από την τρέχουσα κρίση. Αυτή η στήριξη θα μπορούσε να λάβει είτε τη μορφή εγγυήσεων είτε επιδοτούμενων δανείων.

Τις κρατικές ενισχύσεις είχε επικαλεστεί η ΕΕ και τον περασμένο μήνα για να απορρίψει το αίτημα της Ελλάδας για αύξηση της επιδότησης στους βιομηχανικούς καταναλωτές από το 50% στο 75%. Η εφαρμογή του μηχανισμού αυτού που μπαίνει σε διαβούλευση με τα κράτη-μέλη εκτιμάται ότι θα επιτρέψει πρόσθετα μέτρα στήριξης στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών της κάθε χώρας.

Την βούληση της πολιτείας να στηρίξει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, ενθαρρύνει και η πρόσφατη εργαλειοθήκη της Κομισιόν, με την οποία δίνονται οι γενικές κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας με ένα κύμα πράσινων επενδύσεων σε όλες τις τεχνολογίες των ΑΠΕ (φωτοβολταικά, αιολικά, αποθήκευση, υδρογόνο κ.α) αλλά και μέσα από την σταδιακή απεξάρτηση από τους εισαγόμενους υδρογονάνθρακες.

Τι ζητά η βιομηχανία

Χθες με πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θεσμικούς φορείς της εγχώριας βιομηχανίας (ΣΕΒ, ΣΒΕ, Ελληνική Παραγωγή κ.α) κατά την οποία, οι εκπρόσωποι του κλάδου δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της κρίσης και ζήτησαν να υπάρξουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις που θα δώσουν στις επιχειρήσεις ισχυρά όπλα για να καταπολεμήσουν την ακρίβεια.

Ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση πέραν της άρσης των στρεβλώσεων στην χονδρεμπορική αγορά είναι να επιταχυνθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε οι ενεργοβόρες βιομηχανίες να ξεκινήσουν να εφαρμόζουν εργαλεία όπως είναι τα διμερή συμβόλαια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ παραγωγών πράσινης ενέργειας και βιομηχανιών (PPA’s), το net metering αλλά και οι ενεργειακές κοινότητες.

Ειδικά για τον ενεργειακό συμψηφισμό, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε προχθές ότι σχεδιάζεται ένα γενναίο πρόγραμμα ενισχύσεων από το ΕΣΠΑ με σημαντικούς χρηματοδοτικούς πόρους.

Πώς δουλεύει ο ενεργειακός συμψηφισμός

Το net metering θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να παράγουν ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάρκα, την οποία θα χρησιμοποιούν για ιδιοκατανάλωση για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστους και να πωλούν την περίσσεια στο δίκτυο ή στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέχρι σήμερα, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις της μέσης τάσης, οι μεγάλες βιομηχανίες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα προνόμια του net metering. Όπως λένε αρμόδια στελέχη της αγοράς, ένας περιορισμένος αριθμός επιχειρήσεων χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για αυτοπαραγωγή, καταναλώνοντας ενέργεια την στιγμή που παράγουν (real time).

Ωστόσο το θεσμικό πλαίσιο δεν τους επιτρέπει την πώληση της ενέργειας αυτής στο σύστημα, κάτι που οι επιχειρήσεις θα επιθυμούσαν για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ποσότητες που δεν καταναλώνουν και μέσα από τον ενεργειακό συμψηφισμό να τις απορροφήσουν σε διαφορετικό χρόνο, όταν θα τις χρειαστούν.

Η βιομηχανία εντοπίζει και πρόσθετα κενά στο ισχύον καθεστώς καθώς η αυτοπαραγωγή προβλέπει την κατανάλωση του 80% της παραγόμενης ενέργειας με ένα 20% να μπορεί να πουληθεί μέσω ΦοΣΕ (Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης) στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Οι βιομηχανίες ζητούν να αλλάξει η ποσόστωση ώστε να έχουν την δυνατότητα να πουλήσουν περισσότερη ενέργεια όπως επίσης και να υπάρξει αύξηση της χωρητικότητας των μπαταριών αποθήκευσης για την ενέργεια που δεν χρησιμοποιούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δύο ρυθμίσεις έχουν πάρει το δρόμο τους.

Ποιες άλλες λύσεις δρομολογούνται

Το ΥΠΕΝ έχει δεσμευτεί επίσης ότι θα δώσει λύσεις και στα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τους όρους σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, δίνοντας προτεραιότητα στη σύνδεση έργων ενεργειακού συμψηφισμού από ενεργοβόρες βιομηχανίες. Στο πλαίσιο αυτό ο διαχειριστής σχεδιάζει να απελευθερώσει χώρο για τις επιχειρήσεις ακόμη και εκεί που υπάρχει κορεσμένο ηλεκτρικό δίκτυο.

Να σημειωθεί ότι το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει σε σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ να μεταφέρουν ενέργεια σε διαφορετική εγκατάσταση μιας μονάδας υπό την προϋπόθεση ότι θα συνδέονται ηλεκτρικά με αποκλειστική γραμμή διασύνδεσης. Κάτι όμως που ανεβάζει το κόστος και αποτρέπει τις βιομηχανίες να εφαρμόσουν λόγω και της αδυναμίας τους να συμψηφίσουν την ενέργεια που παράγουν.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε χρηματοδότηση της βιομηχανίας από το Ταμείο Ανάκαμψης με 90 εκ. ευρώ, προκειμένου να επιτρέψει την χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστημάτων αποθήκευσης.