Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και πολιτικές που θα ενισχύσουν την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας θα εξειδικεύσει μέσα στις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός.

Το πρώτο ισχυρό μήνυμα για την ενεργειακή βιομηχανία θα έρθει από τον τομέα των υδρογονανθράκων με επίκεντρο το μεταβατικό καύσιμο που είναι το φυσικό αέριο, ένα ζήτημα το οποίο επιταχύνεται λόγω της ουκρανικής κρίσης και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Στόχος είναι η χώρα να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο και να διερευνηθούν όλες οι πιθανές εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας της αγοράς με τους υδρογονάνθρακες να αποτελούν ένα ανεξερεύνητο πεδίο για το οποίο μέλημα της πολιτείας είναι να ξεκαθαρίσουν σύντομα οι μύθοι και οι αλήθειες.

Αν υπάρχουν εντός της επικράτειας κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα, η χώρα μας έχει την υποχρέωση να γνωρίζει δήλωσε από τις Βρυξέλλες τις προηγούμενες μέρες ο κ. Μητσοτάκης.

Η κατεύθυνση, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό είναι να μάθουμε τι κρύβει ο ορυκτός μας πλούτος και για να το μάθουμε θα πρέπει να διερευνήσουμε αν υπάρχουν εταιρείες που ενδιαφέρονται πραγματικά να προχωρήσουν στις σεισμικές έρευνες που θα επιβεβαιώσουν ή όχι εάν μπορούμε να αισιοδοξούμε.

Τα τελευταία χρόνια παρότι έγιναν μεγάλα βήματα στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων καθώς παραχωρήθηκαν 11 περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης αλλά και στην Δυτική Ελλάδα και ενεπλάκησαν ελληνικοί όμιλοι αλλά και διεθνείς πετρελαϊκοί κολοσσοί (ΕΛΠΕ, Energean, Τotal, ExxonMobil), το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης βάλτωσε. Αφενός λόγω της μαζικής στροφής των πετρελαϊκών εταιρειών στις καθαρές μορφές ενέργειας και της πράσινης ευρωπαϊκής στρατηγικής που δεν άφηνε μεγάλο χώρο για τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και γιατί ούτε η ισχυρή πολιτική βούληση υπήρχε αλλά ούτε και οι τοπικές κοινωνίες αγκάλιασαν τις επενδύσεις αυτές.

Τώρα που οι ενεργειακές ανάγκες  διαφοροποιούν τις ευρωπαϊκές πολιτικές, οι υδρογονάνθρακες επιστρέφουν στο προσκήνιο αποτελώντας ένα στρατηγικό εταίρο της ενεργειακής μετάβασης.

Η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας

Όμως ο τομέας των υδρογονανθράκων δεν εστιάζει σε επενδύσεις που μπορούν να αποφέρουν γρήγορα καρπούς και να καλύψουν τα επιτακτικά ενεργειακά ζητήματα αναπλήρωσης του φυσικού αερίου.

Αφορούν σε ένα μακροπρόθεσμο και δαπανηρό επενδυτικό σχέδιο που μόνο για τις γεωφυσικές και ερευνητικές γεωτρήσεις θα χρειαστούμε περίπου μια τριετία.

Για να φτάσουμε στην παραγωγή εάν οι έρευνες επιβεβαιώσουν τα κοιτάσματα θα χρειαστούμε επιπλέον χρόνια. Υπό το πρίσμα αυτό και με δεδομένη την αποκήρυξη του ρωσικού αερίου από την ΕΕ, η χώρα μας κινείται μεθοδικά στα επόμενα βήματα και πάνω στην στρατηγική που χαράσσει και η ΕΕ.

Το πρώτο βήμα είναι να ενίσχυση της αποθηκευτικής δύναμης στο εσωτερικό της χώρας για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες σε αέριο. Τη λύση στον τομέα αυτό θα φέρει η ενίσχυση της Ρεβυθούσας και η ανάπτυξη μιας τέταρτης δεξαμενής φυσικού αερίου από το ΔΕΣΦΑ, χωρητικότητας πάνω από 100.000 κ.μ.

Η νέα υποδομή δεν θα αποτελέσει μόνο μια ισχυρή απάντηση στις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες του επόμενου χειμώνα αλλά θα ενισχύσει και την δυνατότητα της χώρας να ικανοποιεί και τις αυξημένες ανάγκες γειτονικών χωρών όπως η Βουλγαρία, η οποία ήδη αξιοποιεί την Ρεβυθούσα για να φέρνει φορτία LNG.

Παράλληλα η χώρα προετοιμάζεται και για ένα ακόμη βήμα για τον επόμενο χειμώνα. Η Κομισιόν έχει ζητήσει από τα κράτη να μεριμνήσουν άμεσα για το γέμισμα των υπόγειων δεξαμενών φυσικού αερίου ώστε  έως την 1 Νοεμβρίου του 2022 να έχουν καλύψει το 80% της χωρητικότητάς τους. Η Ελλάδα δεν διαθέτει αντίστοιχη υποδομή (σ.σ η Υπόγεια Αποθήκη της Καβάλας αποτελεί ένα έργο που θα βοηθούσε αλλά καθυστερεί) επομένως με βάση και τα εναλλακτικά σχέδια της ΕΕ προκρίνεται η αξιοποίηση γειτονικών αποθηκών και σε αυτό υπάρχουν συνομιλίες πρωτίστως με την Ιταλία και δευτερευόντως με την Βουλγαρία.

Οι παρεμβάσεις στο ρεύμα

Στην αγορά του ηλεκτρισμού την ενεργειακή βιομηχανία απασχολεί η βούληση της κυβέρνησης να φορολογήσει τυχόν υπερκέρδη που οφείλονται στην συγκυρία της διεθνούς αναταραχής και της εκτίναξης των χονδρεμπορικών τιμών φυσικού αερίου.

Η «βόμβα» που έριξε ο κ. Μητσοτάκης από τη Βουλή τις προηγούμενες μέρες σκόρπισε ρίγη ανησυχίας στον ενεργειακό κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής και η λύση που περίμεναν οι εταιρείες ότι θα ερχόταν από την Σύνοδο Κορυφής είναι θολή.

Ο pρωθυπουργός επανέλαβε την Παρασκευή ότι η ένταση της κρίσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις εθνικές κυβερνήσεις. Ο διχασμός όμως που επικρατεί μεταξύ Bορρά και Nότου στο εσωτερικό της ΕΕ σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης δυσκολεύει ενιαίες ευρωπαϊκές πολιτικές για αυτό όπως είπε υπάρχουν πάντα στο τραπέζι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι τελεί εν αναμονή του τελικού πορίσματος από την ΡΑΕ για να αποφασίσει τι  και πώς θα φορολογηθεί αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρυθμιστική Αρχή έχει προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία βήματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπεται να παρουσιάσει το Μάιο τις προτάσεις της για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας όπως ανέφερε τις προηγούμενες μέρες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

«Όλες οι επιλογές που παρουσιάστηκαν έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά πρώτα από όλα πρέπει να δούμε τη ρίζα αυτού που προκαλεί υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια και αυτό είναι σε μεγάλο μέρος είναι οι υψηλές και ευμετάβλητες τιμές του αερίου» υπογράμμισε.
Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο οι χώρες της  Ιβηρικής Χερσονήσου πήραν εξαίρεση, ώστε να μπορούν να εφαρμόζουν τη δική τους πολιτική μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ισπανία και Πορτογαλία ζήτησαν να μπουν σε καθεστώς εξαίρεσης λόγω της μορφολογίας τους εδάφους καθώς τα Πυρηναία όρη χωρίζουν την Ιβηρική με τη Γαλλία και δεν είναι εφικτό να είναι συνδεδεμένες στο ενεργειακό δίκτυο με αποτέλεσμα να ζητούν την εξαίρεση από τη σύνδεση των τιμών της ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη:

Οι Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν τις μεγάλες επενδύσεις και το 2022

Λάδι στη «φωτιά» των ανατιμήσεων ρίχνει η ανησυχία για ελλείψεις

Οι στεριανές μπίζνες των εφοπλιστών, ο νέος διαδικτυακός παίκτης, ο Σαχίνης και το bonus του 1 εκατ. ευρώ