Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη επηρεάζει τη βιομηχανία των λιπασμάτων, απειλώντας με έλλειψη πρώτων υλών και αυξάνοντας τις τιμές των τροφίμων περαιτέρω. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων Yara International ASA ανακοίνωσε την Παρασκευή πως οι υψηλές τιμές της ενέργειας πλήττουν την παραγωγική της ικανότητα.

Η νορβηγική εταιρεία η οποία παράγει το ⅓ της αμμωνίας παγκοσμίως αναμένεται να μειώσει την παραγωγή στις ευρωπαϊκές εργοστασιακές της μονάδες.

Παράλληλα, την περασμένη Τετάρτη, η παραγωγός λιπασμάτων CF Industries Holdings Inc ανακοίνωσε το κλείσιμο δύο εργοστασιακών της μονάδων στη Βρετανία λόγω του υπέρογκου ενεργειακού κόστους.

Η αυξημένη ζήτηση λόγω των επιτυχημένων περσινών εσοδειών, συνδυασμένη με τον Τυφώνα Ida και την Καταιγίδα Nicholas που έπληξαν την καρδιά των εργοστασιακών μονάδων παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικό, οδήγησαν τις τιμές των λιπασμάτων σε κατακόρυφη αύξηση.

Παγκόσμιο πρόβλημα

Το υψηλό κόστος της γεωργίας προκαλεί περαιτέρω ανησυχίες πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων τη στιγμή που αυξάνεται η πείνα ανά τον πλανήτη.

Ο δείκτης του ΟΗΕ για τις τιμές των τροφίμων έχει ήδη ξεπεράσει ρεκόρ 10ετίας (33% ετήσια αύξηση) λόγω των κλιματικών συνθηκών και της πανδημίας που επηρέασαν τόσο τη γραμμή εφοδιασμού όσο και την παραγωγή. Οι τιμές βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από το 1961.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Axios, ο αριθμός των υποσιτισμένων ανά τον κόσμο αυξήθηκε κατά 118 εκατομμύρια μεταξύ του 2019 και του 2020, στα 768 εκατομμύρια, το 1/10 του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη. 

Βάσει των αναλύσεων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, δεν είναι μόνο οι αναπτυσσόμενες οικονομίες που επηρεάζονται αλλά και οι ανεπτυγμένες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες κατάφεραν να προλάβουν οποιαδήποτε προβλήματα πείνας το 2020 μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, λόγω της εκτεταμένης κυβερνητικής υποστήριξης.

Ερευνα για τις επιπτώσεις στην αλιεία

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Food, με τίτλο «Compound climate risks threaten aquatic food system benefits», εάν δεν καταπολεμηθεί άμεσα η απειλή της κλιματικής αλλαγής, οι κοινωνίες που βασίζονται στην αλιεία απειλούνται με υποσιτισμό και διάλυση των οικονομιών τους. 

Η έρευνα αυτή επιδεικνύει βάσει δεδομένων την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην αλιευτική αλυσίδα τροφίμων και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αναπτυσσόμενες οικονομίες σε Αφρική, Κεντρική Αμερική και νοτιοανατολική Ασία. Τονίζεται, επίσης πως εάν συνεχιστεί η αχαλίνωτη μόλυνση του περιβάλλοντος μέχρι το 2050, πάνω από 50 χώρες θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν την τριπλή απειλή των ακραίων κλιματικών φαινομένων, του υποσιτισμού και της οικονομικής κρίσης. 

Εκτός από τα συστήματα περιορισμού και πρόληψης της κρίσης που συστήνει η έρευνα, όπως τα σχέδια αντιμετώπισης κλιματικών και κοινωνικών κρίσεων και την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, υπογραμμίζει και την ανάγκη εφαρμογής μέτρων για την ενίσχυση της φυλετικής ισότητας, τη μείωση της φτώχειας και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών συστημάτων διακυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμη: 

Πλειστηριασμός: Ξανά στο σφυρί το «φιλέτο» με τις 14 βίλες στη Μύκονο 

Ελλάκτωρ: Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η Greenhill 

Απότομη… προσγείωση με αίτηση πτώχευσης από την ελληνική αεροπορική εταιρεία Orange2fly