Σε ευθεία σύνδεση των επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας με την κατανάλωση προχωρεί ενόψει της χειμερινής περιόδου η κυβέρνηση, δίνοντας κίνητρα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας. 

Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κ. Κώστας Σκρέκας, η κυβέρνηση θα χορηγεί μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση σε όσους καταναλωτές κάνουν μείωση 10% στην κατανάλωση ενέργειας. Ανάλογα κίνητρα θα εφαρμοστούν και για τις επιχειρήσεις με στόχο την μείωση φορτίων έναντι αποζημίωσης, ζήτημα το οποίο τέθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ.     

Η κυβέρνηση δείχνει να επανασχεδιάζει τον μηχανισμό των επιδοτήσεων υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης, προχωρώντας στην καταβολή επιδοτήσεων με κλιμακωτό τρόπο ώστε να επιβραβεύονται όσοι περιορίζουν την κατανάλωση. 

Με τον τρόπο αυτό η οικονομική στήριξη θα πάψει να είναι οριζόντια καθώς με τις συνεχείς ανατιμήσεις του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας απαιτούνται γενναίες επιδοτήσεις που περιορίζουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Τις επικείμενες αλλαγές σκιαγράφησε χθες σε τηλεοπτική του εμφάνιση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου. Όπως δήλωσε, η στήριξη σε όλους για τους λογαριασμούς του ρεύματος θα συνεχιστεί και δεν θα εξαιρεθεί κανείς από την ενίσχυση. Τόνισε όμως πως στο εξής, «η μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο θα μειώνει το ύψος της στήριξης, ενώ εάν υπάρχει μειωμένη κατανάλωση σε σχέση με πέρσι θα είναι μεγαλύτερη. Όσοι κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας θα έχουν μεγαλύτερο όφελος» είπε. 

Για τις επικείμενες αλλαγές αναμένεται να υπάρξει αναφορά και σήμερα κατά την διάρκεια της ομιλίας του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ καθώς τα μέτρα προβλέπεται να εφαρμοστούν άμεσα. 

Στο συμβούλιο υπουργών 

Χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ο κ. Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε και τον ελληνικό μηχανισμό ανάκτησης εσόδων, ο οποίος προτάθηκε ως ένα από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο οποίος εφαρμόζεται από τις 7 Ιουλίου στην Ελλάδα και έχει ήδη αποφέρει, όπως έχει γράψει το newmoney έσοδα άνω από 1,5 δισ. 

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ,  ο μηχανισμός έτυχε ευρείας αποδοχής και χαρακτηρίστηκε πολύ ενδιαφέρον από την  Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, η οποία επισήμανε ότι λειτουργεί σωστά. 

Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε χθες στους ομολόγους του, την πρόταση που ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποστείλει στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή ενός γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο και τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου τιμολόγησής του, εκφράζοντας τη διαφωνία της Ελλάδος για την επιβολή πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο. 

Ο υπουργός μίλησε επίσης και για την μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού που έχει επιτύχει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, η οποία ανήλθε σε 22% στην κατανάλωση φυσικού αερίου και σε 13% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η ελληνική πλευρά τάχθηκε υπέρ των μέτρων εξοικονόμησης, ζήτησε όμως να είναι ισορροπημένα ώστε να μην έχουν επίπτωση στη λειτουργία της οικονομίας. 

Ο κ. Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τον εθελοντικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου που έχει θέσει η ΕΕ κατά 15%, χάρη στην μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα που φέτος θα προσθέσουν πάνω από 1.700 MW, και επισήμανε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη έχει διπλασιαστεί από 10% σε 20%. 

Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με τον Ιταλό ομόλογό του για την αποθήκευση φυσικού αερίου 1,5 TWh στην Ιταλία, ποσότητα η οποία μπορεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα μέσω της αντίστροφης ροής. 

Η γεωγραφία των ΝΑΙ και ΟΧΙ του συμβουλίου υπουργών   

Το συμβούλιο υπουργών ενέργειας ολοκληρώθηκε χθες με πολλές διαφωνίες και αντιθέσεις, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις ότι δεν θα υπάρξει κάποια κοινή γραμμή πλεύσης. Ωστόσο μπήκαν οι βάσεις μιας συμφωνίας και μιας δέσμης μέτρων που προβλέπεται να εξειδικευτούν περισσότερο την επόμενη εβδομάδα από την ΕΕ και να επικυρωθούν στην Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο. 

Κατά την συνάντηση των υπουργών Ενέργειας, τα κράτη μέλη έλαβαν τις παρακάτω θέσεις στα θέματα που προτάθηκαν: 

  • Σχετικά με το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, την πρόταση στήριξαν οι Γαλλία, Δανία, Ισπανία κι Ολλανδία, ενώ αντίθετες ήταν οι Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ελλάδα και Λουξεμβούργο.
  • Για το γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο την πρόταση στήριξαν οι Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρος, Σουηδία, Κροατία, Ρουμανία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Σλοβενία και Γερμανία (υπό προϋποθέσεις). Κανένα κράτος- μέλος δεν αντιτάχθηκε ρητά αλλά όλοι εστίασαν στην ανάγκη εξασφάλισης ασφάλειας εφοδιασμού και μη αύξησης της ζήτησης του φυσικού αερίου.
  • Υπέρ της πρότασης για υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τάχθηκαν οι: Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία ενώ αντίθετες ήταν οι Κύπρος και Μάλτα. Η Ελλάδα εξέφρασε επιφύλαξη.
  • Υπέρ της πρότασης για μηχανισμό ανάκτησης είναι οι: Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία ενώ αντίθετες ήταν οι Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία και Λετονία.
  • Την πρόταση για στήριξη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε προθεσμιακή αγορά επιβεβαίωσαν Βέλγιο, Γαλλία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Δανία, Κύπρος, Φινλανδία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία ενώ το Λουξεμβούργο συνέστησε προσοχή
  • Αλλαγές στο ETS στήριξαν οι Εσθονία, Πολωνία και Ουγγαρία, ενώ αντίθετες ήταν οι Γερμανία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία
  • Τέλος την πρόταση για φορολόγηση των υπερβολικών κερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων στήριξαν Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία ενώ αντίθετη ήταν η Σλοβακία. 

Διαβάστε επίσης  

Οι Έλληνες που διεκδικούν τα Όσκαρ της θάλασσας στο ναυτικό σαλόνι του Μονακό   

Αμοιβές που ζαλίζουν: Αυτοί είναι οι 10 πιο πλούσιοι δικηγόροι στον κόσμο  

Οικογένεια Κουτρουλιά – Palmie bistro: Από τις χρυσές εποχές στην περιπέτεια των πλειστηριασμών