Η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Γιαμάλ, δήλωσε χθες Κυριακή στο πρακτορείο TASS ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

«Η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει στην επικαιρότητα, καθώς οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο συνεχίζονται και έχουμε την ευκαιρία να ξαναρχίσουμε τις παραδόσεις», είπε και ανέφερε ειδικότερα τον αγωγό Γιαμάλ του οποίου η λειτουργία «σταμάτησε για πολιτικούς λόγους και παραμένει αχρησιμοποίητος».

Η ροή του αγωγού προς τη Δύση είχε αντιστραφεί από τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς η Πολωνία απέρριψε την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία και κατέφυγε σε αποθέματα που υπήρχαν στη Γερμανία.

Ο επίλογος στη σύμβαση μεταξύ Πολωνίας και Ρωσίας γράφτηκε τον Μάιο, αφού νωρίτερα η Βαρσοβία απέρριψε την απαίτηση της Μόσχας να πληρώσει σε ρούβλια.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διέκοψε την παροχή, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήταν πλέον σε θέση να εξάγει φυσικό αέριο μέσω της Πολωνίας ύστερα από την επιβολή κυρώσεων από τη Μόσχα σε βάρος της εταιρείας που διαχειρίζεται το πολωνικό τμήμα του αγωγού Γιαμάλ.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είπε επίσης ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο παραδόσεων μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, μετά τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου εκεί.

Αναφερόμενος στις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ο Νόβακ είπε πως η Μόσχα υπολογίζει ότι προμήθευσε την Ευρώπη με 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2022. «Φέτος καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά τις παραδόσεις LNG στην Ευρώπη», ανέφερε και διευκρίνισε πως μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου υπολογίζονταν σε 19,4 bcm, ενώ μέχρι την Πρωτοχρονιά εκτιμάται πως θα ανέλθουν σε 21 bcm.

Εξαγωγές πετρελαίου

Η Μόσχα μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου της εάν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδηγήσουν σε χαμηλότερη απόδοση των ρωσικών διυλιστηρίων διεμήνυσε Αλεξάντερ Νόβακ μέσω του TASS.

«Εάν υπάρξουν προβλήματα με την πώληση πετρελαιοειδών, η διύλιση πετρελαίου μπορεί σε κάποιο βαθμό να αντικατασταθεί από επιπλέον όγκους εξαγωγών πετρελαίου», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ενεργειακός τομέας της χώρας του να μην επηρεαστεί καθόλου από τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.

Η Ρωσία θα παράξει τουλάχιστον 490 με 500 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον κ. Νόβακ που ισοδυναμεί με περίπου 9,84 εκατομμύρια έως 10,04 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Φέτος η Ρωσία μέχρι στιγμής παρήγαγε 535 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, όπως επεσήμανε ο Νόβακ την Παρασκευή σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.

Διαβάστε ακόμη

Βασίλης Γκρίσιν: Από τα ψηλά της αγοράς στην πτώση και τους τίτλους τέλους

Νίκος Βαρβέρης (Moda Bagno – Interni): Το εντυπωσιακό comeback μετά τη δοκιμασία της πανδημίας

Ελληνικό: Πώς θα είναι στο τέλος του 2023 – Οι παραδόσεις των έργων, οι διαγωνισμοί, η οικιστική ανάπλαση