Το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά συνεχίζει την πτωτική πορεία του, καθώς  νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα έπεσε κάτω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα.  Την Τρίτη, στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιανουάριο έκλεισαν στα 38,1 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια μείωση κατά 5%, ενώ τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου στα 38,52 ευρώ/MWh και του Μαρτίου στα 38,42 ευρώ/MWh.

Σημαντικό είναι επίσης ότι και οι τιμές για τον ερχόμενο Φεβρουάριο και Μάρτιο είναι ελαφρά μόνο υψηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα του Δεκεμβρίου (στα 40,2 ευρώ), γεγονός που δείχνει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της αγοράς ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει άνετα τον φετινό χειμώνα, με τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου να κυμαίνονται γύρω στο 94% μετά και την πρώτη μεγάλη ψυχρή περίοδο στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου κατρακύλησαν, αποτρέποντας το κρύο σε μεγάλο μέρος της ηπείρου, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι οι έμποροι αρχίζουν να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην επόμενη σεζόν.

Έτσι, η μείωση της διαφοράς τιμών δείχνει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της αγοράς ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει άνετα αυτόν τον χειμώνα, με τα επίπεδα αποθήκευσης να παραμένουν γύρω στο 94% μετά την πρώτη μεγάλη ψυχρή περίοδο. Οι προκλήσεις μεταφέρονται για το καλοκαίρι καθώς η ανάγκη πλήρωσης των τοποθεσιών αποθήκευσης για τον επόμενο χειμώνα προσθέτει στους παρατεταμένους γεωπολιτικούς κινδύνους και την αβεβαιότητα σχετικά με τον ρωσικό εφοδιασμό.

«Δεδομένων των τρεχουσών μετεωρολογικών προβλέψεων και της αποθήκευσης, βλέπουμε ότι η τιμολόγηση του καλοκαιριού 2024 είναι πάνω από τα επίπεδα του 2023», δήλωσε ο Adnan Dhanani, αναλυτής της RBC Europe Ltd..

Ένας δυνητικά ψυχρότερος χειμώνας από πέρυσι στην Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα τα αποθέματα φυσικού αερίου να πέσουν περίπου στο 40% μέχρι τα τέλη Μαρτίου, «κάτι που θα υποστηρίξει την τιμολόγηση το καλοκαίρι του 2024 και φαίνεται να αντικατοπτρίζεται στα τρέχοντα μελλοντικά συμβόλαια», όπως είπε. Αυτό είναι κάτω από το επίπεδο αποθεμάτων 56% στο τέλος του χειμώνα το 2023.

Προς το παρόν, η αφθονία της παροχής υγροποιημένου φυσικού αερίου πιέζει τις τιμές. Οι εισαγωγές LNG στη Δυτική Ευρώπη τον περασμένο μήνα εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο και οι πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου σηματοδοτούν ότι ο ισχυρός εφοδιασμός θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες. Η συμφόρηση στη Διώρυγα του Παναμά σημαίνει ότι περισσότερα φορτία LNG των ΗΠΑ επιλέγουν να έρχονται στην Ευρώπη αντί να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις ή να κάνουν μεγαλύτερα ταξίδια στην Ασία, όπου η ζήτηση έχει μειωθεί.

Διαβάστε ακόμη:

Ελλάδα-Τουρκία υπέγραψαν διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας (pics + vid)

Χατζηδάκης για φοροδιαφυγή: Τρία αυστηρά μηνύματα για τα μεγάλα… «ψάρια» της αγοράς

ΕΚΤ: 2023 όπως 2021 – Το νέο δίλημμα της Λαγκάρντ για τα επιτόκια και οι πιέσεις των αγορών (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ