Διαγωνισμούς για την ανάπτυξη δύο πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ισχύος 250 MW, ξεκίνησε η γαλλική κυβέρνηση. Πρόκειται για την πρώτη φάση της διαδικασίας υποβολής ανταγωνιστικών προσφορών, η οποία αναμένεται να αναδείξει νικητές εντός του 2023, με στόχο τα δύο αυτά πάρκα στη Μεσόγειο να τεθούν σε λειτουργία έως το 2030.

Το πρώτο πάρκο θα βρίσκεται στα ανοικτά της Narbonne, σε απόσταση άνω των 22 χιλιομέτρων από την ακτή, ενώ το δεύτερο αιολικό πάρκο έξω από το Fos-sur-Mer, με την επιφύλαξη των αποτελεσμάτων των συνεχιζόμενων περιβαλλοντικών μελετών. Εάν τα αποτελέσματα των μελετών αποκλείσουν αυτή τη θέση, θα αναπτυχθεί σε μια περιοχή περίπου 24 χιλιόμετρα έξω από το Roussillon.

Επιπλέον, οι τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες θα συνεχιστούν σε μια περιοχή που βρίσκεται στο κέντρο του Gulf of Lion, περισσότερα από 34 χιλιόμετρα από την ακτή.

Σημειώνεται ότι με βάση τα πλάνα, σε αυτά τα δύο πλωτά υπεράκτια αιολικά, θα προστεθούν δύο ακόμη των 500 MW το καθένα, σε κοντινή απόσταση.

Οι διαγωνισμοί ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας Ζαν Καστέξ και την Μπάρμπαρα Πομπίλι, υπουργό Οικολογικής Μετάβασης, την περασμένη Δευτέρα.

Παράλληλα, έχουν επίσης δρομολογηθεί δύο προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη λιμενικών υποδομών που απαιτούνται για την υλοποίηση βιομηχανικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με πλωτά αιολικά έργα.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Γαλλία ξεκίνησε διαγωνισμό για πλωτό αιολικό έργο 250 MW στα ανοικτά της Βρετάνης.

Ακόμη, βρίσκονται υπό ανάπτυξη τέσσερα πλωτά αιολικά πάρκα επίδειξης, τρία από τα οποία έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως το 2024.

Η Γαλλία σχεδιάζει να δαπανήσει έως και 300 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει την ανάπτυξη της πλωτής υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας France 2030.

Το φιλόδοξο «πράσινο» σχέδιο του Μακρόν

Ο Πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε πριν ένα μήνα, σε ομιλία του στο εργοστάσιο της GE, ότι η Γαλλία θα διαθέτει περίπου 40 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος σε λειτουργία μέχρι το 2050.

Αυτή η δυναμικότητα αντιστοιχεί σε περίπου 50 υπεράκτια αιολικά πάρκα.

«Από φέτος, θα θέσουμε σε λειτουργία το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στα ανοιχτά του Saint-Nazaire», όπως τόνισε. Ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι η Γαλλία θα διαθέσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να βοηθήσει την ανάπτυξη αναδυόμενων τεχνολογιών όπως η πλωτή αιολική ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα διαθέτει επί του παρόντος 2 MW υπεράκτιας αιολικής ισχύος και βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής προσφορών για 8,75 GW έως το 2028, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για επενδύσεις άνω των 40 δις ευρώ τα επόμενα 15 χρόνια.