Δήλωση Προθέσεων για Συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς υπέγραψαν ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, και ο υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανικής και Ψηφιακής Κυριαρχίας της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ.

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας στη Σόφια, η διακήρυξη συνεργασίας υπεγράφη από τους υπουργούς των δύο χωρών στις 21 Φεβρουαρίου, σε συνάντησή τους στο Παρίσι. Η δήλωση θεσπίζει ένα πλαίσιο για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει την ανταλλαγή των πυρηνικών προγραμμάτων της Βουλγαρίας και της Γαλλίας, τη συνεργασία μεταξύ των βιομηχανιών που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια και τις αλυσίδες εφοδιασμού, την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων των δύο χωρών να συμμετέχουν σε νέα έργα, την έρευνα στην πυρηνική ασφάλεια, την ανάπτυξη και την καινοτομία, την κατάρτιση και την εκπαίδευση.

«Θέλουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τη Βουλγαρία σε άλλους τομείς που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια, όπως η συνεργασία στην αλυσίδα εφοδιασμού και η ανάπτυξη δεξιοτήτων. Κατέθεσα μια ιδέα για ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, γιατί έχουμε πολλά έργα κοινού ενδιαφέροντος σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών, του υδρογόνου. Αξίζει να έχουμε έργα κοινού ενδιαφέροντος στην πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Από την πλευρά του, ο Ρούμεν Ράντεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας. «Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τεχνολογικό τομέα, εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Γαλλίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας σημαίνει ότι συμμεριζόμαστε μια κοινή αντίληψη για το μέλλον, την ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα.

Ένα πράσινο μέλλον που βασίζεται σε πραγματική ενέργεια βασικού φορτίου, ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία είναι ασφαλής, αξιόπιστη και μας δίνει την ευκαιρία να είμαστε ανθεκτικοί, ανταγωνιστικοί και να αναπτύξουμε τις οικονομίες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σχολίασε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, Ράντεφ και Λε Μερ συζήτησαν θέματα πυρηνικής ενέργειας, στόχους απαλλαγής από τον άνθρακα, καθώς και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη

Accor: Αριστες οι επιδόσεις των ξενοδοχείων στην Ελλάδα – Ρεκόρ EBIDTA άνω του €1 δισ. το 2023 (pics + πίνακας)

ESG Shipping Awards: Πρέπει να σπάσει η σιωπή για τα προβλήματα ψυχικής υγείας των ναυτικών

Eurostat: Συνεχίζεται η πτώση στο εμπόριο της ΕΕ με τη Ρωσία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ