Θα είναι μια ιρλανδέζικη… «γαζέλα» αυτή που θα αλλάξει τα δεδομένα στη βιομηχανία της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας; Αυτό θα κριθεί στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, η Gazelle Wind Power με έδρα το Δουβλίνο, έχει συγκεντρώσει 4 εκατομμύρια δολάρια (3,4 εκατομμύρια ευρώ) για να επιταχύνει την ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής υβριδικής πλωτής υπεράκτιας αιολικής πλατφόρμας.

Μιλώντας στους The Irish Times, ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Jon Salazar είπε ότι η πλατφόρμα της Gazelle μπορεί να βοηθήσει στο ξεκλείδωμα της αγοράς υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και να βοηθήσει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της συμφωνίας του Παρισιού.

Η Gazelle ανέπτυξε μια ανθεκτική, υβριδική πλωτή πλατφόρμα υψηλής σταθερότητας που ξεπερνά τα τρέχοντα εμπόδια πλευστότητας και τους γεωγραφικούς περιορισμούς, μειώνοντας παράλληλα το κόστος και προστατεύοντας τα εύθραυστα θαλάσσια περιβάλλοντα.

Η εταιρεία βρίσκεται σε προ-εμπορικό στάδιο, αλλά έχει μια σειρά έργων σε εξέλιξη και είναι σε συνομιλίες με ενεργειακούς ομίλους τόσο στην Ιρλανδία όσο και σε άλλες χώρες.

Τα παραδοσιακά υπεράκτια αιολικά έργα υστερούν έναντι των χερσαίων αιολικών και των άλλων ΑΠΕ τόσο σε επενδύσεις όσο και σε υλοποίηση. Το κόστος κατασκευής, εγκατάστασης και συντήρησης τείνει να εμποδίσει την ευρεία υιοθέτηση υπεράκτιων αιολικών έργων.

Η πλατφόρμα πρόσδεσης της Gazelle έχει σχεδιαστεί από κορυφαίους εξειδικευμένους μηχανικούς για να επιτρέπει την υπεράκτια παραγωγή σε βαθύτερα νερά χωρίς τα προβλήματα που συνήθως συναντώνται. Επιτρέπει τη μείωση κατά 70% του βάρους του χάλυβα που χρησιμοποιείται συνήθως, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να κατασκευαστεί καθώς έχει ελάχιστο μέγεθος, αλλά και κλίση μικρότερη από 1 μοίρα, κάτι που της επιτρέπει να είναι σταθερή ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Συνολικά η εταιρεία εκτιμά ότι η λύση της κοστίζει τη μισή τιμή άλλων πλατφορμών όσον αφορά την κατασκευή και έχει 60% μικρότερο κόστος εγκατάστασης, ενώ παρέχει εξοικονόμηση πολύ μεγαλύτερη από 1 εκατομμύριο ευρώ ανά μεγαβάτ.

Μια αγορά 2 τρισ. δολαρίων

Ο Jon Salazar δηλώνει ότι η Gazelle επικεντρώθηκε σε μια αγορά που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και στην οποία επενδυτές, καθώς και παίκτες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν.

«Η Gazelle είναι μια εταιρεία που γεννήθηκε στην Ιρλανδία αλλά έχει παγκόσμιες φιλοδοξίες και θέλουμε να γίνει σημείο αναφοράς για την υπεράκτια πλωτή αιολική ενέργεια παγκοσμίως», είπε.
«Η Ιρλανδία έχει τεράστιες δυνατότητες όσον αφορά την υπεράκτια αιολική ενέργεια, αλλά η εφοδιαστική αλυσίδα δεν είναι ακόμα ώριμη, οπότε κοιτάμε πιο μακριά στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη νοτιοανατολική Ασία», όπως συμπλήρωσε.

«Υπάρχει η δυνατότητα χιλιάδων θέσεων εργασίας τόσο στην Ιρλανδία όσο και παγκοσμίως», δήλωσε.

Ο νέος γύρος χρηματοδότησης για την Gazelle περιλαμβάνει 1,3 εκατομμύρια δολάρια άμεσα και άλλα 2,7 εκατομμύρια δολάρια στρατηγική μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του πρώτου έργου που θα συνδεθεί με το δίκτυο. Μεταξύ των επενδυτών περιλαμβάνεται και ο Ισπανός επιχειρηματίας Valentin de Torres-Solanot del Pino.

Νέο ενεργειακό τοπίο

«Η Gazelle έχει τη δυνατότητα να αλλάξει εντελώς την υπεράκτια αιολική βιομηχανία”, δήλωσε ο De Torres-Solanot del Pino.

«Συνδυάζοντας τα καλύτερα χαρακτηριστικά των υφιστάμενων ημι-υποβρύχιων πλατφορμών χωρίς, όμως, τα μειονεκτήματά τους, η τεχνολογία της Gazelle θα είναι στην πρώτη γραμμή του αυριανού ενεργειακού τοπίου».

Η Gazelle πρόσφατα όρισε μια «ελίτ ομάδα» βετεράνων της ενεργειακής βιομηχανίας στο διοικητικό της συμβούλιο που περιλαμβάνει τον Dr Javier Cavada, διευθύνοντα σύμβουλο της Highview Power, τον Pierpaolo Mazza, πρώην γενικό διευθυντή πωλήσεων της GE Power και τον Connie Hedegaard, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος της Δανίας.

Ο κ. Salazar είπε ότι η εταιρεία θα επιδιώξει περαιτέρω επενδύσεις σε μεγαλύτερη κλίμακα σύντομα.

«Περάσαμε χρόνια κάνοντας έρευνα και ανάπτυξη και τώρα είμαστε στο σημείο που ετοιμαζόμαστε να βγούμε στην αγορά. Θέλουμε να έχουμε το πρώτο μοντέλο επίδειξης στο νερό μέχρι το 2023 και σκοπεύουμε να είμαστε στην αγορά μέχρι το 2025».