Το μήνυμα του Γιώργου Περιστέρη κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν σαφές: Ο Όμιλος μέσα στα επόμενα 4 έως 5 χρόνια θα διαθέτει ένα ενεργειακό παραγωγικό χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 4,5GW, καθώς και ένα ευρύτατο πελατολόγιο στον τομέα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου προς νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, ο στόχος είναι να χτιστεί έως τότε το μεγαλύτερο ιδιωτικό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο στη χώρα.

Από τη δυναμική που αναπτύσσει ο Όμιλος αυτός ο στόχος θεωρείται απόλυτα επιτεύξιμος, κατ αρχήν στο παραγωγικό επίπεδο, όπου ουσιαστικά εξειδικεύεται σε 3 GW από ΑΠΕ και σε 1,5 GW από συμβατικές πηγές (φυσικό αέριο).

Στο πεδίο των ΑΠΕ η στρατηγική που έχει χαραχτεί και υλοποιείται εδράζεται σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει πλήθος «κλειδωμένων» έργων (αιολικά, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) και που με την ολοκλήρωσή τους πράγματι αναμένεται να ανεβάσει τον πήχη της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στα 3.000 MW μέσα στη επόμενη πενταετία. Στο πλαίσιο αυτό, μόλις πρόσφατα τέθηκαν σε λειτουργία επιπλέον 30 MW αιολικών πάρκων, ενώ κατασκευάζονται ή είναι έτοιμα προς κατασκευή περίπου 400 MW νέων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Επίσης, σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης (με εξασφαλισμένες βεβαιώσεις παραγωγού) είναι 63 projects συνολικής ισχύος άνω των 1,8 GW.

Παράλληλα, βέβαια, ο Όμιλος δρομολογεί ένα διευρυμένο πρόγραμμα επενδύσεων σε νέα αιολικά πάρκα, χερσαία φωτοβολταϊκά, αλλά και σε πλωτά φωτοβολταϊκά και πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα, καθώς και νέα έργα στην αποθήκευση ενέργειας, με συνολική ισχύ περίπου 7 GW, εκ των οποίων τα 5 GW έχουν ήδη εξασφαλίσει τις πρώτες άδειες.

Γιώργος Περιστέρης

Την ίδια δυναμική αναπτύσσει τώρα πλέον και στο επίπεδο της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής. Εδώ ποντάρει βέβαια στα projects φυσικού αερίου, όπου πρώτος άνοιξε το δρόμο με την Ήρων 1, -«παρά τον πόλεμο που δεχθήκαμε», όπως επισήμανε ο Γ. Περιστέρης-, για να ακολουθήσει η Ήρων 2. Έτσι, ξεκινάει με τα 600MW των δύο αυτών μονάδων στα οποία θα προστεθούν και τα 877MW της νέας μονάδας της Κομοτηνής που προωθείται σε συμμαχία με τη Motor Oil, φτάνοντας σχεδόν τα 1,5GW συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο.

Δεδομένου ότι ο «γαλάζιος χρυσός», παρά τις αμφισβητήσεις, παραμένει το κυρίαρχο καύσιμο-γέφυρα κατά την ενεργειακή μετάβαση, δεν πρέπει να αποκλείεται μια ευρύτερη συμμαχία με τον όμιλο της ΜΟΗ που, εκτός των άλλων, δρομολογεί το FSRU στους Αγίους Θεοδώρους, με σκοπό να εγκαινιάσει μια νέα πύλη προμήθειας στο Νότιο μέρος του συστήματος.

Στο πλαίσιο των νέων επιχειρησιακών σχεδιασμών θα πρέπει να υπενθυμίσουμε και την πρόσφατη αίτηση από την ΤΕΝΕΡΓ για χορήγηση μίας ακόμη άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 300 MW.

Έρχονται νέα deals στην προμήθεια

Το δεύτερο βασικό σκέλος αφορά το πελατολόγιο και τις υπηρεσίες. Και εδώ ο επικεφαλής του Ομίλου ήταν σαφής ότι «στόχος μας είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη θέση μας στην αγορά της παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών και προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμώ ότι σύντομα θα μπορούμε να προβούμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις». Κάτι που «μεταφράζεται» σε νέες συμφωνίες οι οποίες θα έχουν στο επίκεντρό τους την διεύρυνση αφενός της γκάμας προσφερόμενων υπηρεσιών και λύσεων, αφετέρου του πελατολογίου της Ήρων τόσο στη Χαμηλή, όσο και στη Μέση Τάση (με την ενσωμάτωση τιμολογίων μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων).

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει συμπόρευση, -χωρίς να αποκλείεται και η εξαγορά-, με ορισμένους από τους υφιστάμενους δραστήριους παίκτες στο πεδίο των εναλλακτικών προμηθευτών, είτε και νέες διμερείς συμφωνίες με μεγάλους πελάτες.

Το βέβαιο είναι ότι η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ νιώθει αρκετά ισχυρή ώστε να πραγματοποιήσει ένα δυνατό βήμα προς τα εμπρός, σε μια κρίσιμη συγκυρία. Μένει να φανεί ποια χαρακτηριστικά θα λάβει αυτό…