Στο ενεργειακό τοπίο της «επόμενης μέρας» και στην εξυπηρέτηση του στρατηγικού στόχου να εξελιχθεί σε πλήρως ολοκληρωμένο-καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο, που θα αποτελεί τη δεύτερη δύναμη μετά τη ΔΕΗ, έρχεται να απαντήσει η κίνηση της απόκτησης από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του 100% των μετοχών του Ομίλου Ήρων, δηλαδή του βραχίονα της Ήρων Ενεργειακή, καθώς και αυτού της Ήρων ΙΙ.

Η κίνηση αυτή είχε προαναγγελθεί από τον επικεφαλής του Ομίλου Γιώργο Περιστέρη τόσο κατά τη Γ.Σ. της ΤΕΝΕΡΓ, όσο και της ΤΕΡΝΑ, όπου είχε τονίσει ότι «στόχος μας είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη θέση μας στην αγορά της παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών και προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμώ ότι σύντομα θα μπορούμε να προβούμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις». Είχε προσδιορίσει ακόμη ότι «μέσα στο επόμενα 4-5 χρόνια, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα διαθέτει ένα εξαιρετικά ισχυρό χαρτοφυλάκιο ενεργειακών υποδομών συνολικής ισχύος περίπου 4,5 GW, καθώς κι ένα ευρύτατο πελατολόγιο στον τομέα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου προς νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Μάλλον πρόκειται για το μεγαλύτερο ιδιωτικό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο στη χώρα».

Η απόκτηση του πλήρους ελέγχου (100%) του Ήρωνα έρχεται σε συνέχεια αυτής της στρατηγικής επιλογής, ενώ ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις, καθώς πλέον μεταβαίνουμε σταδιακά προς μια αγορά που ξεφεύγει από το πλαίσιο των εγγυημένων τιμών, των επιδοτήσεων και μηχανισμών στήριξης. Επομένως τον κυρίαρχο ρόλο θα τον διαδραματίσει όποιος θα διαχειρίζεται αποδοτικότερα το ενεργειακό του χαρτοφυλάκιο, σε όρους ελεύθερης αγοράς.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον, όπου τη μεγαλύτερη σημασία θα έχει το κατά πόσο θα είναι επιτυχημένη η ενεργητική διαχείριση ενός ολοκληρωμένου χαρτοφυλακίου, το πλεονέκτημα θα ανήκει στους ομίλους που αφενός θα είναι ισχυροί και καθετοποιημένοι, αφετέρου θα διαθέτουν πολλαπλά αξιοποιήσιμα κανάλια διαχείρισης.

Με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 2025 σε επίπεδο παραγωγικού εκτοπίσματος υπολογίζεται ότι θα διαθέτει περί τα 3 GW από ΑΠΕ μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο συμβατικών μονάδων φυσικού αερίου κοντά στο 1,5 GW, το οποίο θα αποτελείται από τα 600MW των Ήρων Ι και ΙΙ, αλλά και τη νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου των 877 MW που θα δημιουργηθεί σε κοινοπραξία με την Motor Oil στην Κομοτηνή. Με τα 4,5 GW εγκατεστημένης ισχύος θα καταστεί, -με τα σημερινά δεδομένα-, μια «δεύτερη ΔΕΗ», ως ο μεγαλύτερος ιδιωτικός ενεργειακός όμιλος.

Στο νέο τοπίο, είναι σαφές ότι το παιχνίδι θα κριθεί από το μέγεθος, την καθετοποίηση,-παραγωγή και προμήθεια-, και ειδικότερα τα PPAs, την μαζική προσέγγιση-ενσωμάτωση των οικιακών καταναλωτών με πολλαπλά προϊόντα καθώς και τη δυνατότητα διεύρυνσης της παρουσίας στις ΑΠΕ «επόμενης γενιάς», δηλαδή τα αιολικά και φωτοβολταικά χωρίς ταρίφα, αλλά και την αποθήκευση. Όλα αυτά βρίσκονται ήδη στο «πεδίο βολής» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία και σκοπεύει να τα αναπτύξει στο έπακρο, όπως προφανώς θα επιχειρήσει να κάνει και ο ανταγωνισμός.

Πώς δόθηκε η ευκαιρία με τον Ήρωνα

Η ευκαιρία να ενισχύσει το εκτόπισμά της και στο συμβατικό ενεργειακό δυναμικό άρχισε να διαγράφεται αρκετά νωρίτερα, καθώς εδώ και μια διετία τουλάχιστον η Engie είχε ξεκαθαρίσει ότι θα αποχωρήσει από περιφερειακές αγορές όπου διατηρούσε μικρές συμμετοχές. Υπενθυμίζεται ότι η Engie συμμετείχε στην Ήρων Θερμοηλεκτρική (Ήρων Ι) με 50% (με το υπόλοιπο 50% να ελέγχεται από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και με 50% στη Ήρων ΙΙ, με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να ελέγχει το 25% και την Qatar Petroleum International το υπόλοιπο 25% μετά από το deal (με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) που έγινε το 2014.

Τόσο η απόφαση της Engie να αποεπενδύσει από περιφερειακές αγορές, όσο και η αντίστοιχη απόφαση της QPI να ολοκληρώσει τώρα και για τους της δικούς λόγους την παρουσία της στην Ελλάδα, άνοιξαν το δρόμο για να επιτευχθεί η διπλή συμφωνία ώστε να περάσει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο απόλυτος έλεγχος της Ήρων Ι και Ήρων ΙΙ.

Έτσι ο βραχίονας του Ήρωνα θα αποτελέσει τη στρατηγική βάση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόσο στο συμβατικό σκέλος της παραγωγής (με φυσικό αέριο), όσο και σε εκείνο της παλέτας ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών, που θα επιτρέψει και την περαιτέρω διεύρυνση της πελατειακής βάσης, η οποία σήμερα αριθμεί περισσότερους από 270.000 πελάτες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) σε ρεύμα-φυσικό αέριο, σε όλη την Ελλάδα.

Δεν θεωρείται τυχαίο ότι πρόσφατα η «Ήρων Θερμοηλεκτρική Α.Ε.» μετονομάστηκε σε «Ήρων Ανώνυμη Εταιρεία Ενεργειακών Υπηρεσιών», με διακριτικό τίτλο «Ήρων Ενεργειακή Α.Ε.».

Η αλλαγή αυτή αντιπροσωπεύει, όμως, μια γενικότερη εξέλιξη της εταιρείας, όπως φαίνεται και από την τροποποίηση του καταστατικού της, στις αρχές Απριλίου. Έτσι, εκτός από τους γνωστούς σκοπούς, όπως ο σχεδιασμός και η κατασκευή θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η εισαγωγή πρώτων υλών (φυσικό αέριο κ.α.) και άλλες δραστηριότητες, προστέθηκαν:

-Οποιαδήποτε πράξη που αφορά στην εν γένει παραγωγή, απόκτηση και μεταβίβαση (περιλαμβανομένης της αγοράς, πώλησης, προμήθειας και εμπορίας) και σχετίζεται, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, με: ηλεκτρική ενέργεια, ισχύ, φυσικό αέριο, ηλεκτροκίνηση, φόρτιση συμπεριλαμβανομένης της επαναφόρτισης οχημάτων, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, ανταλλακτικά και πρόσθετο εξοπλισμό (αξεσουάρ) εν γένει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

-Η παροχή Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO), υπηρεσιών εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκληρωμένων λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, η κάθε φύσεως εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων καθώς και η ανάπτυξη και εμπορία συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, οδικού φωτισμού και συστημάτων τηλε-διαχείρισης αυτών

-Η εισαγωγή και εμπορία, χονδρικώς και λιανικώς, μέσω καταστημάτων πώλησης αλλά και από απόσταση μέσω καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου (e-shop) ή/και μέσω της μεθόδου τηλεπώλησης, των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων της εταιρείας.

Θα ενοποιεί πάνω από μισό δισ. κάθε χρόνο

Το δεύτερο μεγάλο όφελος αυτής της συμφωνίας είναι ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώ μέχρι τώρα ενοποιούσε τον Ήρωνα με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, έχοντας μικρή επίδραση στη συνολική χρηματοοικονομική εικόνα του Ομίλου, τώρα θα ενοποιεί πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε τζίρο κάθε χρόνο, καθώς και ορισμένες δεκάδες εκατομμύρια σε λειτουργικά κέρδη.

Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα (για τη χρήση 2019) ο κύκλος εργασιών της Ήρων Ι διαμορφώθηκε σε 462.343.000 (έναντι 347.223.000 το 2018).

Αντίστοιχα, η Ήρων ΙΙ έκανε κύκλο εργασιών 144.363.000 (έναντι 131.013.000 το 2018). Συνολικά, δηλαδή, οι δύο εταιρείες κατέγραψαν τζίρο 606,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκαν στα 971 εκατ. ευρώ το 2020 και στα 1,15 δις ευρώ το 2019.

«Με αυτό τον τρόπο θα αντανακλάται πλέον στα μεγέθη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το πραγματικό αποτύπωμά της στην αγορά», όπως εκτιμούν παράγοντες του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής για την ανάδειξη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κυρίαρχο ολοκληρωμένο και πλήρως καθετοποιημένο παίκτη εντάσσεται και η συμμετοχή της στους διαγωνισμούς για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, τη ΛΑΡΚΟ και την Υπόγεια Αποθήκη Ν. Καβάλας.