Σε συμφωνία για τη νομοθεσία που αφορά στην αντικατάσταση πεπαλαιωμένων συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο κατέληξε πριν από λίγο η ηγεσία του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, έπειτα από παρέμβαση του Καγκελάριου της χώρας, Όλαφ Σολτς.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, τα τρία κόμματα (SPD, Πράσινοι, FDP) κατάφεραν έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων να συμφωνήσουν στο μελλοντικό σύστημα, το οποίο θα διασφαλίζει την προστασία του κλίματος σε ό,τι αφορά τη θέρμανση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, από το 2024 κάθε νέο σύστημα θέρμανσης που εγκαθίσταται θα πρέπει να λειτουργεί με τουλάχιστον 65% «πράσινη» ενέργεια. Ωστόσο, δεν απαιτείται η αντικατάσταση συστημάτων που ήδη λειτουργούν, ενώ επιτρέπεται και η επισκευή καυστήρων που έχουν υποστεί βλάβες. Η μετάβαση θα υποστηριχθεί με κρατική χρηματοδότηση, ενώ προβλέπονται μεταβατικές περίοδοι.

Η αρχική πρόταση του υπουργού Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ήταν πολύ πιο αυστηρή σχετικά με τον χρόνο και τους όρους αντικατάστασης των καυστήρων. Ωστόσο, ο ίδιος αναγκάστηκε να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων του στην κυβέρνηση, με βασικό εμπόδιο τους Φιλελεύθερους (FDP).

Αρχικά, η υποχρέωση εγκατάστασης φιλικού προς το κλίμα συστήματος θα αφορά πιθανότατα μόνο στις νέες κατασκευές. Ούτως ή άλλως, πάνω από το 60% των νέων κτιρίων θερμαίνονται ήδη κυρίως με αντλίες θερμότητας, ηλιακή θερμική ενέργεια ή βιοαέριο.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Γιατί παραμένει επιφυλακτική για τις μετοχές – Τα σημάδια ανησυχίας στις ΗΠΑ

Ρεάλ Μαδρίτης: «Βασίλισσα» και στα social media – Η ομάδα με τους περισσότερους ακόλουθους στον κόσμο

Σοβαρή λειψυδρία στη Γερμανία – Εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής δελτίου για το νερό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ