Μία πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη μπορεί πραγματικά να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την παραγωγή ενέργειας ως ανθρώπινο είδος.

Το ένζυμο με ονομασία «Huc» το οποίο παράγεται από βακτήρια και το οποίο τα βοηθά να επιβιώσουν υπό δυσμενείς συνθήκες όπως ηφαίστεια και παγετώνες, έχει τη δυνατότητα παραγωγής μικρής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της κατανάλωσης υδρογόνου στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Monash University της Μελβούρνης, το ένζυμο αυτό αποτελεί μία «μπαταρία της φύσης».

Η παραγωγή ηλεκτρικού μέσω αιολικής ή ηλιακής ενέργειας είναι κάτι το γνωστό, όπως είναι και η παραγωγή στατικού ηλεκτρισμού στην καθημερινότητά μας μέσω της τριβής μεταξύ επιφανειών.

Το Huc, όμως, λειτουργεί διαφορετικά. Σε αντίθεση με άλλα γνωστά ένζυμα και καταλύτες, καταναλώνει μικρές ποσότητες υδρογόνου.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Κρις Γκρίνινγκ «εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζουμε πως ορισμένα βακτήρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν μικρές ποσότητες υδρογόνου οι οποίες βρίσκονται στην ατμόσφαιρα ως είδος ενέργειας. Μέχρι τώρα δε γνωρίζαμε πως μπορούσαν να το κάνουν».

Αν και δεν είναι, ακόμα, ξεκάθαρο πως το Huc θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ηλεκτροπαραγωγή, οι επιστήμονες τονίζουν πως το ένζυμο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μικρότερες συσκευές. Η τροφοδοσία του μικροσκοπικού ενζύμου με περισσότερο υδρογόνου μπορεί, στο μέλλον, να οδηγήσει στην αύξησης της ηλεκτροπαραγωγικής του ικανότητας. 

Η ανακάλυψη αυτή αυξάνει τη γνώση της ανθρωπότητας σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον, σύμφωνα με τον επιστήμονα Ρις Γκρίντερ. Περίπου 60%-80% εκ των βακτηρίων που βρίσκονται στο έδαφος έχουν παρόμοια ένζυμα τα οποία απορροφούν 70 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου κάθε χρόνο και τα οποία βοηθούν στη δημιουργία της ατμόσφαιράς μας.

«Η κατανόηση της βιοχημείας η οποία κρύβεται πίσω από αυτή την διαδικασία θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή στο μέλλον», υπογράμμισε ο Γκρίντερ.

Διαβάστε ακόμα 

Ολικό restart για όσους χρωστούν στο Δημόσιο

O χάρτης με τα ξενοδοχεία: Αύξηση κατά 19% των δωματίων στην Αθήνα την οκταετία 2015-2022 (γραφήματα)

Νέα βουτιά στα κρυπτονομίσματα: Οι 3 παράγοντες που πιέζουν τις τιμές (γράφημα)