H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συγκεντρώσει ρεκόρ υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου και το έχει κάνει νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Τα νέα ανακοινώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο από τις Βρυξέλλες, με τα αποθέματα να έχουν αγγίξει το 90%, το οποίο αρχικά αναμενόταν να επιτευχθεί τον Νοέμβριο του 2023.

Η αναπλήρωση των ενεργειακών αποθεμάτων, όμως, δεν σταμάτησε, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου, τα αποθεματικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται κοντά στο 100%. Το μόνο πρόβλημα, όμως, σύμφωνα με το zerohedge είναι πως ακόμα κι αυτό ενδέχεται να μην είναι αρκετό για τον φετινό χειμώνα.

Ο περσινός χειμώνας ήταν πολύ ήπιος λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάτι το οποίο βοήθησε την ευρωπαϊκή κοινότητα να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ρωσικών ροών φυσικού αερίου. Μεγάλο μέρος του αερίου το οποίο αγοράστηκε σε υψηλές τιμές παρέμεινε στους αποθηκευτικούς χώρους λόγω της καλοκαιρίας.

Ακόμα και με τον ήπιο χειμώνα και τα πλήρη αποθέματα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέβαλαν μέτρα λιτότητας στους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας. Φέτος τα πράγματα αναμένεται να είναι τα ίδια. Τα αποθέματα μπορεί να είναι γεμάτα μέχρι πάνω αλλά τα επιβεβλημένα και μη μέτρα μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης συνεχίζονται, αφού τα αποθέματα δεν καλύπτουν το 100% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης αυτής καθαυτής.

Ο συνολικός όγκος των ευρωπαϊκών αποθεμάτων καλύπτε μόλις το 1/3 της ζήτησης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα 100 δισ. κυβικά μέτρα.

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα εκτός εάν υπάρξει άλλη μία περίοδος ζεστού και ήπιου χειμώνα.

Οι ευρωπαϊκές αρχές προσπαθούν να ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να βελτιώσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. Υπάρχει η συμφωνία για την από κοινού διαπραγμάτευση και αγορά φυσικού αερίου, η οποία όπως όλα δείχνουν λειτουργούσε καλά, αλλά η αγορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν την οποία διαπραγματευόταν η Ένωση φαίνεται πως δε θα ολοκληρωθεί λόγω της κρίσης στην περιοχή.

Παράλληλα, η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειωθεί κατά 10% με 15% το τελευταίο δωδεκάμηνο, χωρίς να αναμένεται να καταγραφεί ανάκαμψη παρά την αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια.

Πάραυτα, η εύθραυστη κατάσταση στην αγορά αναδείχθηκε πρόσφατα με τις απεργίες στην Αυστραλία η οποία δεν αποτελεί κύρια πάροχο φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Όταν οι εργαζόμενοι των LNG πρότζεκτ Gorgon και Wheatstone της Chevron ανακοίνωσαν απεργίες, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχαν καταγράψει απότομη αύξηση της τάξης του 13% σε μία μόλις ημέρα.

Αυτή τη στιγμή οι τιμές αυτές είναι ακόμα υψηλότερες, με τα συμβόλαια Ιανουαρίου να βρίσκονται στα 44 ευρώ/μεγαβατώρα. 

Πρόκειται για το κόστος της υπερβολικής εξάρτησης από μία αγορά LNG η οποία οδηγείται από τους πωλητές. Η Ευρώπη είχε, επίσης, εξωθήσει και τις φτωχότερες χώρες εκτός της αγοράς, οδηγώντας τες να στραφούν στον άνθρακα.

Φέτος, η Ευρώπη φαίνεται προς το παρόν ευχαριστημένη πως τα αποθεματικά της είναι γεμάτα και οι πιθανότητες ελλείψεων είναι περιορισμένες.

Περιορισμένη ενδέχεται να είναι, όμως, και η ενεργειακή κατανάλωση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών η οποία ναι μεν συμφέρει όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια αλλά πλήττει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Όπως ανέφερε και το Reuters σε πρόσφατο δημοσίευμά του, «η Ευρώπη έχει πληρώσει υψηλό τίμημα όσον αφορά την βιομηχανική της παραγωγή κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, το οποίο μπορεί να μεταβληθεί σε μόνιμη αποβιομηχάνιση της περιοχής εάν οι τιμές του φυσικού αερίου και των ενεργειακών πόρων δεν μειωθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια».

Διαβάστε ακόμη

Ανατροπή: «Τελεσίγραφο» για νέα POS έως 29 Φεβρουαρίου

5 χρυσοί κανόνες για να ζήσουμε μέχρι τα 100 από τη μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα μακροζωίας

Νέα ανακάλυψη στον πίνακα της Μόνα Λίζα – Πόσα μυστικά κρύβει ακόμα το αριστούργημα του Ντα Βίντσι;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ