Τη στιγμή που το ράλι των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη συνεχίζεται ακάθεκτο, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ισπανίας προχωρούν σε θέσπιση μέτρων ανακούφισης των καταναλωτών.

Οι τιμές της ενέργειας σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία άγγιξαν νέα υψηλά την Τρίτη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η Ελλάδα πρωτοπόρησε, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ η Ισπανία τη Δευτέρα ανακοίνωσε δικά της μέτρα προστασίας των καταναλωτών.

Η συγκυρία της αυξημένης ζήτησης λόγω της ανάκαμψης των οικονομιών από την πανδημία με την έλλειψη προσφοράς έχει οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Ιταλό Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Roberto Cingolani, οι τιμές αναμένεται να επιδείξουν επιπλέον αύξηση της τάξης του 40% μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2021.

Κυβερνητική παρέμβαση

«Οι αυξήσεις των τιμών των εμπορευμάτων θα πλήξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσα στο χειμώνα», ανέφερε ο John Musk, αναλυτής της RBC Europe Ltd. «Παρ’ όλα αυτά, ενδέχεται να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση για την ανακούφιση των καταναλωτών».

Οι αυξητικές τάσεις αυτές ενισχύουν και τους φόβους παράλληλης αύξησης του πληθωρισμού. Σύμφωνα με το Ισπανικό Ινστιτούτο Στατιστικής, οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία επέδειξαν αύξηση της τάξης του 3,3% τον Αύγουστο κυρίως λόγω της ενέργειας. Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός επέδειξε αύξηση της τάξης του 3,4% τον Αύγουστο, αγγίζοντας υψηλό 2ετίας. Παρόμοια αύξηση του πληθωρισμού πέραν των πρωταρχικών εκτιμήσεων έλαβε χώρα και στη Σουηδία.

Οι λογαριασμοί ενέργειας των ευρωπαϊκών νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθούν κατά 20%, σύμφωνα με υπολογισμούς της Citigroup Inc, κάτι που αυξάνει και το ενδεχόμενο κυβερνητικής παρεμβατικότητας για αντιμετώπιση του προβλήματος. Υπάρχουν, μάλιστα, φόβοι πως οι αυξημένες τιμές θα επιβραδύνουν την ανάκαμψη.

Από την πλευρά του,  Γάλλος ΥΠΟΙΚ Bruno Le Maire ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο κανάλι LCI πως η γαλλική κυβέρνηση ήδη προσφέρει κουπόνια αξίας 150 ευρώ ετησίως σε 5,5 νοικοκυριά της χώρας. Το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει σε εφαρμογή περαιτέρω μέτρων υποστήριξης των καταναλωτών.

Καταιγίδα «Nicholas»

Αυξημένες παραμένουν οι ανησυχίες για την προσφορά LNG μετά από την καταιγίδα Nicholas η οποία έπληξε το Τέξας και προκάλεσε καθυστερήσεις και προβλήματα στις εξαγωγές. Το τερματικό Freeport LNG κοντά στο Χιούστον έκλεισε και τις τρεις μονάδες παραγωγής του λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Τα futures του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αναφοράς στην Ολλανδία επέδειξαν αύξηση της τάξης του 8,5% στα 66,46 ευρώ/μεγαβατώρα. Στη Βρετανία, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επέδειξαν παράλληλη αύξηση 8,7% στις 166,64 πένες / therm.

Το αυξημένο κόστος του φυσικού αερίου αυξάνει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού. Αν και μερικές παραγωγικές μονάδες μεταβαίνουν στην καύση άνθρακα,  τα ευρωπαϊκά αποθέματα άνθρακα βρίσκονται σε χαμηλό πενταετίας, σύμφωνα με στοιχεία της Argus Media.

Προφανώς, μεγάλο ρόλο παίζουν και οι νέοι περιβαλλοντικοί κανόνες που υπερχρεώνουν τις μονάδες παραγωγής ενέργειας μέσω καύσης άνθρακα.

Ενεργειακή μετάβαση

Υπάρχει η πιθανότητα πως μια απότομη πληθωριστική αύξηση θα προκαλέσει αντιδράσεις κατά των προσπαθειών μείωσης των εκπομπών βλαβερών αερίων. Παρ’ όλα αυτά, ο επικεφαλής της προσπάθειας της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής Frans Timmermans ανέφερε την Τρίτη πως οι αυξημένες ενεργειακές τιμές δε θα πρέπει να περιορίσουν την αποφασιστικότητα της Ενωσης.

«Αντί να παραλύσουμε από την αύξηση των τιμών θα πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για μετάβαση στις καθαρές πηγές ενέργειας έτσι ώστε να παρέχουμε φθηνές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλους τους πολίτες», υπογράμμισε. Σύμφωνα με το πρακτορείο euοbserver, ο Timmermans επεσήμανε πως οι τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν παραμείνει χαμηλές και σταθερές σε σχέση με τις υπόλοιπες ενώ υποστήριξε πως «οποιαδήποτε μέτρα και να λάβουμε, οι τιμές θα επηρεαστούν αναλόγως. Η πολιτική βούληση όμως, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προστασία των ασθενέστερων. Εάν είχαμε συνάψει το Green Deal μια πενταετία νωρίτερα, τώρα δε θα βρισκόμασταν σε αυτήν την κατάσταση».

Οι βρετανικές εταιρείες ενέργειας χρεοκοπούν

Σε αυτό το πλαίσιο, δύο μεγάλες εταιρείες παροχής ενέργειας με μισό εκατομμύριο πελάτες συνολικά, χρεοκόπησαν μετά από την πρόσφατη αύξηση των τιμών ενέργειας.

Οι εταιρείες αυτές, Utility Point (220.000 πελάτες) και People’s Energy (351.000 πελάτες)  αποτελούν τα δύο νέα «θύματα» του ενεργειακού κυκεώνα σύμφωνα με τη βρετανική ρυθμιστική αρχή Ofgem, η οποία θα επιλέξει νέες εναλλακτικές για τα νοικοκυριά που έχουν επηρεαστεί. Οι Pfp Energy και Moneyplus Energy χρεοκόπησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών στη Βρετανία αναμένεται να αυξηθούν από την 1η Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμη:

Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου για την υποβολή τους – Πληρωμή 2 δόσεων έως την Παρασκευή

Ναυλαγορά ξηρού φορτίου: «Ξαποσταίνει» και ξανά προς τη δόξα τραβά

Ρεύμα: Τι συζητήθηκε στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για τις τιμές – Γιατί η αγορά φοβάται «λουκέτα»