Πυκνώνουν καθημερινά οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών χωρών στην κατεύθυνση της απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Έτσι, μετά τη Γερμανία ήταν χθες η σειρά της Ιταλίας, που ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ενισχύσει τις προμήθειές της σε LNG για να μειώσει την δική της εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό, η Snam SpA, -η οποία υπενθυμίζεται ότι είναι ο βασικός εταίρος της κοινοπραξίας Senfluga που ελέγχει τον ΔΕΣΦΑ-, έλαβε την εντολή να ξεκινήσει συνομιλίες για την απόκτηση μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης και τη μίσθωση μιας δεύτερης.

Η χώρα θα μπορούσε να προσθέσει έως και 24 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα προμήθειες μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες μέσω πλωτών τερματικών σταθμών LNG, δήλωσε ο υπουργός Οικολογίας Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι στο ιταλικό κοινοβούλιο, χθες Τρίτη στη Ρώμη, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η Ιταλία εισάγει σχεδόν όλο το φυσικό αέριο που χρειάζεται για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της, με περίπου τα δύο πέμπτα, -σχεδόν 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα-, να προέρχονται από τη Ρωσία. Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση του σχεδιάζει να επιταχύνει την διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επίσης να αυξάνονται.

«Θα είναι δύσκολο να τερματιστούν πλήρως οι ρωσικές εισαγωγές και να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός τουλάχιστον τους επόμενους δύο χειμώνες», είπε ο Τσινγκολάνι.

Τα μέτρα για την αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών μακροπρόθεσμα περιλαμβάνουν την εισαγωγή 20 bcm από άλλους παραγωγούς, όπως η Αλγερία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και την αύξηση της εγχώριας παραγωγής κατά 2,2 bcm, όπως τόνισε ο ίδιος.