Μπορεί οι βλάβες στις καλωδιακές συνδέσεις των υπεράκτιων αιολικών πάρκων να προκαλέσουν τέτοιες «αναταράξεις» που να φτάσουν μέχρι το…Χρηματιστήριο;

Εάν πρόκειται για τον διεθνή leader στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, τη δανέζικη Orsted η απάντηση είναι «ναι». Για αυτό και, όπως αναφέρει, το Bloomberg, ο όμιλος σπεύδει να βρει μια μοναδική λύση σε ένα δυνητικά ακριβό πρόβλημα.

Ειδικότερα, το επιτελείο της εργάζεται πυρετωδώς πάνω σε ένα σχέδιο για την αποστολή δυτών στον πυθμένα της θάλασσας προκειμένου να τοποθετήσουν ένα κάλυμμα πάνω από κατεστραμμένα καλώδια που συνδέονται με τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα γλιτώσει από γενικότερες επισκευές ή και αντικαταστάσεις περί τα 3 δις κορώνες Δανίας, δηλαδή σχεδόν 490 εκατ. δολάρια.

«Είναι σχεδόν σαν μια ζώνη που σταθεροποιεί και προστατεύει το καλώδιο», δήλωσε σε συνέντευξή του o διευθύνων σύμβουλος της Orsted, Mads Nipper. “Εάν μπορούμε να στείλουμε δύτες, να τοποθετήσουμε αυτό το βοήθημα γύρω του και να το σταθεροποιήσουμε με βράχια, ίσως να μην χρειαστεί να αντικαταστήσουμε ή να επισκευάσουμε τόσα πολλά.”

Η φθορά των καλωδίων, όμως, έχει και άλλες παράπλευρες συνέπειες, καθώς η τιμή της μετοχής της Orsted έχει μειωθεί σημαντικά μετά το ράλι που σημειώθηκε το 2020. Τον Απρίλιο, η Orsted αποκάλυψε ότι τα καλώδια σε έως και 10 από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα της έπρεπε να επισκευαστούν ή να αντικατασταθούν επειδή είχαν φθαρεί από την επαφή τους με βράχους στο βυθό. Οι μετοχές της εταιρείας μειώθηκαν κατά 6,7% εκείνη την ημέρα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2020.

Το ζήτημα που αντιμετωπίζει τώρα ο δανέζικος κολοσσός είναι ευρύτερο, καθώς περίπου το 90% των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο χρησιμοποιούν τον ίδιο σχεδιασμό που οδήγησε στα κατεστραμμένα καλώδια. Έτσι και άλλες εταιρείες θα μπορούσαν να έχουν παρόμοιο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Fraser McLachlan, διευθύνοντα σύμβουλο της GCube Underwriting Ltd., ασφαλιστικής εταιρείας για έργα ΑΠΕ. Ο McLachlan είπε ότι η εταιρεία του έχει εργαστεί στα περισσότερα αιολικά πάρκα στις θάλασσες γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

«Θα έρθουν πολλά περισσότερα ζητήματα στην επιφάνεια», όπως δήλωσε.

Η Orsted διαθέτει μακράν τα περισσότερα υπεράκτια αιολικά πάρκα σε λειτουργία, με πάνω από 7 GW εγκατεστημένης ισχύος. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν μειωθεί περίπου 30% μέχρι στιγμής φέτος, μετά από αύξηση ρεκόρ κατά 80% το 2020.

Ο Nipper δήλωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να δαπανήσει περίπου 57 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027 για να ενισχύσει τη θέση της ως κορυφαίος κατασκευαστής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στον κόσμο. Και τούτο καθώς αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό από ισχυρούς ευρωπαϊκούς ομίλους , όπως η Iberdrola SA και η Enel SpA, αλλά πλέον και από εταιρείες πετρελαίου, όπως η BP Plc και η Royal Dutch Shell Plc.