Η Iberdrola ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει άνω του 1 δισ. ευρώ για την κατασκευή του μεγαλύτερου πλωτού αιολικού πάρκου στον κόσμο, ισχύος 300MW.

Το συγκεκριμένο πάρκο θα εγκατασταθεί στα ισπανικά παράλια και αποτελεί το πρώτο βήμα μιας φιλόδοξης στρατηγικής που προβλέπει ότι μέχρι το 2025 θα έχει φτάσει τα 60 GW σε ΑΠΕ, εκ των οποίων τα 4GW θα αφορούν υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ισπανικός κολοσσός -που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια και στην Ελλάδα – έχει στα σκαριά ένα mega project για την ανάπτυξη έως και 2GW πλωτών θαλάσσιων αιολικών στα ανοικτά της Γαλικίας, της Ανδαλουσίας και των Καναρίων Νήσων.

Εκπρόσωπος της Iberdrola δήλωσε σχετικά με το έργο των 300MW, ότι θα αποτελέσει «κινητήρια δύναμη για τη βιομηχανία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ισπανία», ενώ θα αντισταθμίζει περίπου 202.500 τόνους εκπομπών άνθρακα ετησίως.

Όπως τόνισε η μελέτη, ο σχεδιασμός και οι προκαταρκτικές εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν φέτος, δημιουργώντας 1.000 έως 2.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο 2021-2022, πριν από την έναρξη της φάσης κατασκευής και περισσότερες από 2.800 ετησίως μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το 2026.

Συμμετοχή πολλών εταιριών

Όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα θα απαιτήσει τη συμμετοχή 66 ισπανικών εταιρειών και τεχνολογικών κέντρων, ενώ εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 21 δισ ευρώ.

Η Iberdrola υπέβαλε τα σχέδια στο Next Generation EU και είναι μια από τις 150 προτάσεις που υποβλήθηκαν στους τομείς των καινοτόμων ΑΠΕ, της ηλεκτροκίνησης, των έξυπνων δικτύων, της κυκλικής οικονομίας και της αποθήκευσης ενέργειας.

14,3 δισ. στην Ισπανία και 75 δισ. διεθνώς

Συνολικά, ο ισπανικός όμιλος υλοποιεί ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 14,3 δισ. ευρώ έως το 2025 στην Ισπανία και 75 δισ. παγκοσμίως.

Η Iberdrola λειτουργεί αιολικά πάρκα στη Βαλτική Θάλασσα (Wikinger και Baltic Eagle), στη Βόρεια Θάλασσα (East Anglia ONE) και στην Ιρλανδία(West of Duddon Sands), ενώ αυτή την περίοδο έχει σε εξέλιξη τα έργα Vineyard Wind ONE (800 MW στα ανοικτά των ακτών της Μασαχουσέτης), Park City Wind (804 MW) και Kitty Hawk κ.α.

Τους τελευταίους μήνες, έχει εισέλθει σε νέες αγορές, όπως η Σουηδία, η Ιαπωνία, η Πολωνία και η Ιρλανδία, ενώ στη Δανία συμφώνησε πρόσφατα να συμμετάσχει με την Total στην επερχόμενη δημοπρασία για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Thor (1GW).