Έξι χρόνια στο… «περίμενε» για μια ΑΕΠΟ. Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί σε λίγες λέξεις το «σήριαλ» σχετικά με την περαιτέρω επένδυση της Imerys Βιομηχανικά Ορυκτά στη Μήλο.

Και τούτο καθώς η υπόθεση ενεπλάκη στην πολυδαίδαλη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα να χαθούν φυσικά οι αρχικές προθεσμίες και να δοθεί τελικά η λύση με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, η οποία, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Η αφετηρία ήταν τον Ιούλιο του 2014 όταν το Δημόσιο εκμίσθωσε στην εταιρεία (τότε S&B Βιομηχανικά Ορυκτά) το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης των αργυρομεταλλευμάτων και της βαρυτίνης, σε τμήμα του δημόσιου μεταλλείου βαρυτίνης της Μήλου με δεκαετή διάρκεια μίσθωσης, που άρχιζε την 26/6/2013 και έληγε την 25/6/2023, ενώ προβλεπόταν δικαίωμα μονομερούς παράτασής της από τη μισθώτρια ανά πενταετία, μέχρι και τη συμπλήρωση είκοσι 25 ετών συνολικά από την έναρξη της σύμβασης.

Σε αυτή οριζόταν η υποχρέωση της εταιρείας, το αργότερο τρεις μήνες πριν το τέλος της εξαετίας από την έναρξη της μίσθωσης, δηλαδή έως 25/3/2019, να υποβάλει στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΝ (πρώην Υ.Π.Ε.Κ.Α.) τελική έκθεση ερευνών και οικονομοτεχνικής μελέτης επί της δυνατότητας αξιοποίησης των διαπιστωθέντων κοιτασμάτων εντός του μισθωμένου τμήματος του δημόσιου μεταλλείου με βάση τα αποτελέσματα της Τεχνικής Μελέτης Έρευνας, των Δοκιμών και της Μελέτης Αγοράς.

Στις 22/12/2014 η εταιρεία υπέβαλε στο ΥΠΕΝ Τεχνική Μελέτη για εργασίες γεωλογικής- γεωτρητικής έρευνας βαρύτη (BaSO4), η οποία επιστράφηκε, για διορθώσεις και με την επισήμανση επανυποβολής της μετά από την έκδοση της σχετικής Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Ακολούθησε στις 19/1/2015 η υποβολή στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για ερευνητικές γεωτρήσεις προς έρευνα μεταλλεύματος βαρύτη, στις θέσεις «Κάβος -Πηλονήσι», «Πικριδού- Κώμια», «Καστανάς», «Καστριανή» και «Κορακιά» της Μήλου.

Πέντε χρόνια μετά, στις 17/1/2020, η εταιρεία με επιστολή της ενημέρωσε το ΥΠΕΝ ότι λόγω καθυστέρησης έκδοσης της σχετικής ΑΕΠΟ, η εκτέλεση του προγράμματος γεωτρητικής έρευνας δεν έχει πραγματοποιηθεί,-για λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά της-, και ότι η έκδοση της σχετικής ΑΕΠΟ αναμενόταν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020. Το Νοέμβριο του 2020 η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ έστειλε έγγραφο στην εταιρεία περί τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων της ως μισθώτριας του μεταλλείου, στην οποία η Imerys απάντησε τον Δεκέμβριο του 2020 ότι ακόμη….αναμενόταν η έκδοση της σχετικής ΑΕΠΟ.

Λίγες ημέρες αργότερα, η Διεύθυνση Μεταλλευτικών, Ενεργειακών & Βιομηχανικών Ορυκτών με έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης ζήτησε την επίσπευση των υπηρεσιακών ενεργειών της επί της έγκρισης της ΜΠΕ, έτσι ώστε η εταιρεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.

Στις 30 Ιουλίου 2021 εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη ΑΕΠΟ και την 1η Νοεμβρίου 2021 η Imerys με επιστολή της ζήτησε την τροποποίηση των όρων του μισθωτηρίου συμβολαίου και την έγκριση χρονικής παράτασης πέντε ετών προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να διεξάγει τη μεταλλευτική έρευνα με γεωτρήσεις και εξόρυξη δειγμάτων και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη σύμβαση.

Τι προβλέπει η νέα απόφαση

Μετά από όλη αυτή την πολυετή «διαδρομή», την περασμένη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου, αφού ελήφθη υπόψη ότι το αίτημα της εταιρείας «κρίνεται εύλογο διότι από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ότι, χωρίς δική της υπαιτιότητα, υπήρξε διαδικασία που διήρκεσε από το 2015 έως το 2021 για την έκδοση της σχετικής απόφασης ΑΕΠΟ», με απόφαση του ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκα προβλέπεται η τροποποίηση των σχετικών άρθρων του συμβολαίου ώστε:

-Το αργότερο τρεις μήνες πριν από την παρέλευση πενταετίας από τη χορήγηση Απόφασης Περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) ήτοι έως 30/7/2026, η μισθώτρια υποχρεούται να υποβάλει στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΝ τελική έκθεση ερευνών και οικονομοτεχνική μελέτη επί της δυνατότητας αξιοποίησης των διαπιστωθέντων κοιτασμάτων εντός του μισθωμένου τμήματος του δημόσιου μεταλλείου με βάση τα αποτελέσματα της Τεχνικής Μελέτης Έρευνας, των Δοκιμών και της Μελέτης Αγοράς. Η τελική έκθεση ερευνών και η οικονομοτεχνική μελέτη εγκρίνονται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ύστερα από γνωμοδότηση της Ε.Α.Γ.Μ.Ε.

-Σε περίπτωση που από την οικονομοτεχνική μελέτη αποδειχθεί η βιωσιμότητα της επένδυσης, η μισθώτρια αναλαμβάνει την υποχρέωση να επενδύσει εντός πέντε ετών από την ημερομηνία υποβολής της το ποσό του 1 εκατ. ευρώ τουλάχιστον σε έργα υποδομής (όπως εξοπλισμός εξόρυξης, εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή/και εμπλουτισμού κλπ).

Η Imerys και πώς ήρθε στην Ελλάδα

Ο γαλλικός πολυεθνικός κολοσσός της Imerys, -με τζίρο 4,4 δις ευρώ το 2021-, που κατέχει πρωταγωνιστική θέση στα κεραμικά σώματα για είδη υγιεινής, στα αγώγια πρόσθετα, όπως ο γραφίτης και ο άνθρακας, στον βολλαστονίτη και την τάλκη, εισήλθε στην Ελλάδα το 2014 με την ενσωμάτωση της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (πρώην Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης) της οικογένειας Κυριακόπουλου, η οποία διέθετε παρουσία σε 22 χώρες καθώς και ένα μοναδικό χαρτοφυλάκιο ορυκτών πόρων.

Στη συνέχεια, το 2017 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Kerneos, διεθνούς leader τον τομέα των συνδετικών υλικών με βάση την αλουμίνα, που διαθέτει δυο μεταλλευτικά κέντρα βωξίτη στην Ελλάδα, μέσω της ΕΛΜΙΝ Βωξίτες.

Παράλληλα, έχει συμμετοχή στα Βιομηχανικά Ορυκτά της Ελλάδας Α.Ε., στην Καβάλα, έναν σημαντικό παραγωγό ανθρακικού ασβεστίου, ενώ διαθέτει και φυτώρια στη Μήλο και την Φωκίδα.

Τα επόμενα χρόνια η Imerys Greece κατέστη ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενώς επεξεργασμένου περλίτη και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μπεντονίτη παγκοσμίως, αξιοποιώντας τους εξαιρετικής ποιότητας ορυκτούς πόρους και τα εργοστάσια επεξεργασίας που βρίσκονται στη Μήλο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλα τα προϊόντα της εταιρείας εξάγονται συνεισφέροντας πολύτιμο συνάλλαγμα στην εθνική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΟΙΚ: Απειλούνται με κυρώσεις οι δήμοι που δεν κάνουν εξοικονόμηση ρεύματος

Deborah Wince-Smith: «Η στάση της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας ενίσχυσε το διεθνές της κύρος» (pics)

Mitsis Hotels: Τα νέα projects και οι επενδύσεις των €250 εκατ. για τα ξενοδοχεία και τα resorts του oμίλου (pic)