Η Ινδία σχεδιάζει να διαθέσει 1 δισ. δολάρια για την επίσπευση της κατασκευής 12 υδροηλεκτρικών σταθμών στο βορειοανατολικό ομόσπονδο κρατίδιο Αρουνατσάλ Πραντές των Ιμαλαΐων, δήλωσαν δύο κυβερνητικές πηγές, μια κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις με την Κίνα, η οποία διεκδικεί την περιοχή.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών υπό τη ηγεσία της Νιρμάλα Σιθαραμάν ενέκρινε προϋπολογισμό ύψους έως 7,5 δισεκατομμύρια ρουπίες (89,85 εκατομμύρια δολάρια) για κάθε υδροηλεκτρικό έργο στη βορειοανατολική περιοχή, ανέφεραν οι πηγές.

Το πρόγραμμα είναι πιθανό να στηρίξει τα βορειοανατολικά κρατίδια και να τα βοηθήσει να χρηματοδοτήσουν συμμετοχές στα έργα που θα γίνουν σ’ αυτά.

Τα σχέδια για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς αναμένεται να ανακοινωθούν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό 2024/2025 που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στις 23 Ιουλίου, δήλωσαν οι πηγές, υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς οι πληροφορίες παραμένουν εμπιστευτικές.

Τα ινδικά υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στα αιτήματα του Reuters να σχολιάσουν το θέμα.

Συμβάσεις σε κρατικές εταιρείες

Τον περασμένο Αύγουστο, η κυβέρνηση ανέθεσε συμβάσεις στις κρατικές εταιρείες NHPC, SJVNL και NEEPCO για την κατασκευή των εργοστασίων ισχύος 11,5 γιγαβάτ που συνεπάγονται επενδύσεις ύψους 11 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανάπτυξη υποδομών στην παραμεθόρια περιοχή.
Καμία από τις εταιρείες δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα να σχολιάσουν το θέμα.

Οι εν λόγω μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είχαν προηγουμένως εγγραφεί σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά άρχισαν να λειτουργούν για διάφορους λόγους.

Η Ινδία έχει κατασκευάσει υδροηλεκτρικούς σταθμούς ισχύος μικρότερης από 15 γιγαβάτ τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ οι εγκαταστάσεις νέων μονάδων που λειτουργούν με άνθρακα και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερες από τα νέα υδροηλεκτικά έργα.

Η Ινδία και η Κίνα έχουν κοινά σύνορα μήκους 2.500 χιλιομέτρων σε μεγάλο βαθμό μη οριοθετημένων συνόρων, για τα οποία διεξήχθη πόλεμος το 1962.

Η Ινδία ισχυρίζεται ότι το Αρουνατσάλ Πραντές αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της χώρας, αλλά η Κίνα θεωρεί ότι αποτελεί τμήμα του νότιου Θιβέτ και έχει αντιταχθεί σε άλλα ινδικά έργα υποδομής εκεί.

Η κυβέρνηση Μόντι προωθεί έργα στην ανατολική περιοχή μετά από αναφορές ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να κατασκευάσει φράγματα σε ένα τμήμα του ποταμού Βραχμαπούτρα, γνωστού ως Γιαρλούνγκ Τσανγκμπό στην Κίνα, που ρέει από το Θιβέτ μέσω του Αρουνατσάλ Πραντές.

Και οι δύο χώρες εργάζονται για τη βελτίωση των υποδομών κατά μήκος των συνοριακών τους περιοχών μετά τις συγκρούσεις στα δυτικά Ιμαλάια που άφησαν πίσω τους 20 Ινδούς και τουλάχιστον τέσσερις Κινέζους στρατιώτες νεκρούς το 2020.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάν Τζαϊσάνκαρ συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι στο Καζακστάν, όπου οι δύο συμφώνησαν να εντείνουν τις συνομιλίες για την επίλυση ζητημάτων κατά μήκος των συνόρων τους.

Διαβάστε ακόμη

Προχωρά το νέο αθλητικό πάρκο της Lamda στο Ελληνικό

Μάνατζερ και στελέχη με μισθούς αγοράς – «Τέλος» ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ – Eγένετο «Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο»

Ιntrakat: Ρελάνς στην Ρουμανία με στόχο διπλάσιο ανεκτέλεστο – Νέες εξαγορές στην Ελλάδα, έμφαση σε παραχωρήσεις και ΑΠΕ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ