Μήπως είναι τελικά «άνθρακες» ο «θησαυρός» των ESG κριτηρίων τα οποία παίζουν πλέον καθοριστικό ρόλο για τις νέες επενδύσεις;

Προς αυτή την άποψη τείνει μια νέα μελέτη που δείχνει ότι τα περισσότερα από τα χρήματα που επενδύονται σε παθητικά διαχειριζόμενα αμοιβαία κεφάλαια (passively managed mutual funds), τα οποία παρακολουθούν τους δείκτες ESG, αποτυγχάνουν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Ενώ οι δείκτες ESG θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν αντίκτυπο στη βιωσιμότητα, οι περισσότεροι επί του παρόντος δεν διευκολύνουν ουσιαστικά τη βιωσιμότητα», γράφουν οικονομολόγοι, όπως ο Jan Fichtner της γερμανικής Bundesbank και ο Johannes Petry του Πανεπιστημίου Goethe. Πρόκειται για ένα ζήτημα που το αποκαλούν «κενό κατανομής κεφαλαίου ESG».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η μελέτη εξετάζει τη διασταύρωση δύο σημαντικών τάσεων που έχουν σαρώσει τον κόσμο των οικονομικών τα τελευταία χρόνια: την αυξανόμενη δημοτικότητα των κεφαλαίων παρακολούθησης δεικτών που προσφέρονται από διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων με επικεφαλής τους Vanguard Group και Blackrock Inc. και τη βιασύνη να αναδείξουν μια μεγάλη ποικιλία σε επενδυτικά προϊόντα ESG καθώς ως διαχειριστές κεφαλαίων αντιμετώπισαν μεγαλύτερη πίεση για να τα κατευθύνουν προς εταιρείες που δεν συμβάλλουν σημαντικά στην κλιματική αλλαγή.

Διαχωρίζοντας τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και δείκτες διακυβέρνησης που καταρτίζονται από τους μεγάλους παρόχους σε τρεις κατηγορίες: «ευρύ», «ανοιχτό πράσινο» και «σκούρο πράσινο», μόνο οι σκούρο πράσινοι δείκτες αντιπροσωπεύουν «πραγματικά βιώσιμα περιουσιακά στοιχεία», ενώ οι ευρύτεροι, παθητικά εκτελούμενοι δείκτες ESG έχουν στην πραγματικότητα πολύ μικρό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα.

Έτσι, σε ένα σύνολο οικονομικών δεδομένων που αντιπροσωπεύει περίπου 190 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 5% ανταποκρίνεται στον σκούρο πράσινο δείκτη. Κάτι βέβαια που από μόνο του εγείρει σοβαρό προβληματισμό…

Διαβάστε ακόμη

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου: Σε πλειστηριασμό το συγκρότημά του στα Ανάβρυτα (pics)

Γιατί η ρωσική ελίτ κοιτάζει τον Πούτιν «με μισό μάτι»

Η Ελλάδα δανείζεται με χαμηλότερο κόστος από τις ΗΠΑ – Μόλις στο 3,6% η απόδοση των ομολόγων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ