Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 60% το 2022 σε σύγκριση με το 2021, όπως επισημαίνει σε έκθεσή του το γαλλικό ινστιτούτο IEEFA.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι προκειμένου να αντισταθμίσει τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, η Ευρώπη το 2022 στράφηκε σε άλλες χώρες παραγωγούς LNG.

Σύμφωνα με το IEEFA, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ κυριολεκτικά εξερράγησαν το 2022, καταγράφοντας αύξηση 143% σε σύγκριση με το 2021.

Ωστόσο, μεταξύ άλλων η έκθεση επισημαίνει ότι «ενώ οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώθηκαν το 2022, ορισμένες χώρες συνέχισαν να εισάγουν ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (GNL), ενεργώντας ενάντια στον κοινό στόχο της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας και του τερματισμού της εξάρτησης από τους ρωσικούς πόρους».

Η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού GNL στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεση, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ισπανία παρουσιάζουν αύξηση των εισαγωγών κατά 55% σε σύγκριση με το 2021.

Άλλες χώρες όπως η Κροατία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Βρετανία μείωσαν δραστικά τις εισαγωγές τους ρωσικού GNL το 2022.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωβαρόμετρο: Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την ακρίβεια – Τι απαντούν οι Έλληνες για την ΕΕ (γραφήματα)

Nomura: Πτώση 15% στις τιμές κατοικιών στη Βρετανία μέχρι το 2024

Στο μυαλό του Τζον Φρέντρικσεν: Η απόφαση να ακυρώσει τη συγχώνευση Frontline-Euronav δεν αποκλείει νέα προσπάθεια