Από τον τομέα της πράσινης ανάπτυξης θα προέλθει και το δεύτερο ντιλ στην αγορά ενέργειας και αυτό όπως όλα δείχνουν θα αφορά την Ιντρακάτ και την BC Partners του κ. Νίκου Σταθόπουλου.

Η τελευταία φαίνεται ότι είναι σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την πλειοψηφία των μετοχών της νέας εταιρείας στην οποία θα περιέλθει το χαρτοφυλάκιο με τα έργα ΑΠΕ της Ιντρακάτ.

Πρόκειται για την Intra-S.Energy, που θα αποτελέσει τον πράσινο βραχίονα ανάπτυξης της τεχνικής εταιρείας στον τομέα της ενέργειας, μετά την επέκταση στις ΑΠΕ, που εγκαινίασε πέρσι το καλοκαίρι η Ιντρακάτ με την απορρόφηση της «Γαία Άνεμος».

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε την Παρασκευή στους αναλυτές, σήμερα το χαρτοφυλάκιο έργων της εταιρίας αποτελείται από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος άνω του 1,6 GW με στόχο να φτάσουν τα 2,2 GW έως το 2027.

Από αυτά 1 GW αφορούν αιολικά πάρκα και 600MW  φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Η Ιντρακάτ αναπτύσσει έργα αιολικής ενέργειας ισχύος 100 MW που έχουν εξασφαλισμένη ταρίφα και βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης. Τα έργα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά έως το α’ εξάμηνο του 2024.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του αιολικού πάρκου «Φραγκάκι – Άνδρου» ισχύος 15 MW. Με βάση το σχεδιασμό της εταιρείας είναι υπό ανάπτυξη 9 άδειες  σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος 600 ΜW.

Στον τομέα των κατασκευών, η Ιντρακάτ συμμετέχει σε όλα τα δημοπρατούμενα έργα με το  ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων να ανέρχεται στο 1,1 δισ. από το οποίο  556 εκατ. είναι υπογεγραμμένες συμβάσεις και  577 εκατ. προς υπογραφή.

Η εταιρεία στο πλαίσιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης ολοκλήρωσε προ μηνών την  αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών κατά το ποσό των 51 εκατ.

Στους αναλυτές αναφέρθηκε ότι έχει συνάψει και νέα συμφωνία χρηματοδότησης ύψος 120 εκατ., με σκοπό την κατασκευή και λειτουργία σταθμών ΑΠΕ ισχύος 100MW καθώς και για την συμμετοχή και υλοποίηση έργων και 17 ΣΔΙΤ.

Συγκεκριμένα η εταιρεία είναι ανάδοχος στον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, αξίας 251,8 εκατ. σε συνεργασία με την Ελλάκτωρ, (συμμετέχει με 40%), σε έργα του  ΔΕΔΔΗΕ προϋπολογιζόμενης δαπάνης 154,7 εκατ., στο έργο της ηλεκτροκίνησης Λάρισα – Βόλος 42,4εκατ. αλλά και πρόσφατα στον πύργο  «Marina Tower» στο Ελληνικό σε κοινοπραξία με τους Γάλλους (60% Bouygues – 40% Iντρακάτ).

Η Ιντρακάτ συμμετέχει επίσης στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ, τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη) ύψους 192,5 εκατ. σε συνεργασία με την Ελλάκτωρ και την Τέρνα και σε μια σειρά από άλλα έργα όπως οι Εστίες Πανεπιστημίων Θράκης, Θεσσαλίας και Κρήτης, 407,2 εκ. το Φράγμα Χαβριά Χαλκιδικής 85,4 εκατ.,  το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής 234,9 εκ. σε συνεργασία με την Τέρνα κ.α.

Μετά την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η μετοχική σύνθεση της εταιρείας διαμορφώνεται ως εξής: η Intracom holding ελέγχει το 42,3%  (από 36,79%), ο κ. Δημήτρης Θεοδωρίδης το 13,9% (από 14,79%), η Adamas Group (συμφερόντων Δ. Κούτρα) το 9,97% (από 12,69%), η Danech Estate (ελέγχεται από τον κ. Λουκά Ζαχαράκη) τo 13,28% (από 10,07%) και ο κ. Πέτρος Σουρέτης το 7,13% (από 7,56%). Στο επενδυτικό κοινό αντιστοιχεί το 13,33%.