Ο νόμος Μπάιντεν για το κλίμα και τις επενδύσεις σε ΑΠΕ έχει προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. λόγω της καθιέρωσης ιδιαίτερων προνομίων σε επιχειρήσεις που εδρεύουν σε αμερικανικό έδαφος, έναντι των ευρωπαϊκών, με τις Βρυξέλλες να μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν σε διπλωματικό επίπεδο λύση δεν βρέθηκε και η κόντρα συνεχίζεται. Ενδεικτική του κλίματος μάλιστα θεωρείται η αποχώρηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν από μια βασική συνάντηση με αξιωματούχους των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η σύνοδος αφιερώνει πολύ λίγο χρόνο στην αντιμετώπιση των ανησυχιών των ηγετών της ΕΕ σχετικά με το νέο νόμο για το κλίμα και τη φορολογία των ΗΠΑ.

Ο Τιερί Μπρετόν δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ επειδή «δεν δίνει πλέον αρκετό χώρο σε θέματα που απασχολούν πολλούς ευρωπαίους υπουργούς βιομηχανίας και επιχειρήσεις», όπως δήλωσε σύμβουλός του σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα κύρια ζητήματα «περιορίζονται πλέον σε δύο ώρες υπουργικών συναντήσεων» και ο συγκεκριμένος νόμος έχει υποβαθμιστεί από θέμα ημερήσιας διάταξης σε κάτι που συζητήθηκε σε ένα γεύμα 45 λεπτών, κατά τον ίδιο σύμβουλο. Η νομοθεσία των ΗΠΑ έχει γίνει κύριο σημείο διαμάχης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου πολλαπλασιάζονται τα παράπονα για το ότι η Ουάσιγκτον προσελκύει επιχειρηματικές επενδύσεις με τεράστιες επιδοτήσεις.

Η πρόκληση για την ευρωπαϊκή βιομηχανία

Ο Μπρετόν θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ στις αρχές του 2023 για να συζητήσει θέματα βιομηχανίας και ανταγωνιστικότητας, ψηφιακής και τεχνολογίας, διαστήματος και κυβερνοχώρου.

«Σήμερα, το πραγματικό ζήτημα είναι η επείγουσα ανάγκη διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης. Μόνο η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να βρει μια γρήγορη και κατάλληλη απάντηση σε αυτή την πρόκληση. Και ο Επίτροπος αυτή τη στιγμή αφιερώνει όλη του την ενέργεια σε αυτό» ανέφερε η σχετική δήλωση.

Η ΕΕ προσπαθεί να αντιδράσει στον νόμο ο οποίος προσφέρει επιδοτήσεις σε εταιρείες που επενδύουν στην πράσινη τεχνολογία. Αξιωματούχοι της ΕΕ εξέτασαν το ενδεχόμενο υποβολής καταγγελιών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ο νόμος για το κλίμα αποτέλεσε επίσης σημείο τριβής στις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στις ΗΠΑ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν παραχωρήσεις από την Ουάσιγκτον ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπίζονται παρόμοια με τον Καναδά και το Μεξικό. ΕΕ και οι ΗΠΑ σχημάτισαν επίσης ειδική ομάδα για να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης.

Ο Μπρετόν έχει υιοθετήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση, προωθώντας την ιδέα ότι και η Ευρώπη πρέπει επίσης να επενδύσει και να επιδοτήσει την πράσινη τεχνολογία. Θέση που ενώ κερδίζει έδαφος μεταξύ περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών έχει ήδη εγείρει ανησυχίες στις Βρυξέλλες σχετικά με έναν αγώνα επιδοτήσεων.

Η επικεφαλής της Κομισιόν Μ. Βερστάγκερ προειδοποίησε χθες Πέμπτη για τον κίνδυνο να υπάρξει έναν εμπορικός πόλεμος σχετικά με τον νόμο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ΕΕ εργάζεται εποικοδομητικά με τις ΗΠΑ για την εξεύρεση λύσεων το συντομότερο δυνατό.

Ο Μπρετόν αντέδρασε σε συνέντευξη Τύπου αργότερα χθες δηλώνοντας ότι «στον κόσμο στον οποίο ζούμε τώρα, πρέπει να είμαστε σε θέση να πολεμήσουμε σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Αυτό είναι το καθήκον μας ως πολιτικοί».

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Έκρηξη τιμών σε Ελλάδα και Ευρώπη για ρεύμα και φυσικό αέριο

Οι 6 κορυφαίοι υποδηματοποιοί στον κόσμο και η αξεπέραστη τέχνη τους

Δωμάτιο με θέα: Η Grand Suite “Θήβη” του Αρχοντικού Σακαλή στο Πήλιο