Περισσότερο από ότι αναμενόταν αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή και παραγωγού της Κίνας τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική αρχή της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,1% τον περασμένο μήνα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, λόγω αύξησης του κόστους ενέργειας και των τιμών στα φρέσκα λαχανικά.

Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις αναλυτών του Reuters για άνοδο 1,8%. Ο πληθωρισμός του Απριλίου ήταν επίσης υψηλότερος από το 2,3% του Νοεμβρίου και πολύ πάνω από τον μέσο 18μηνο πληθωρισμό που ήταν της τάξης του0,9%. Ο επίσημος στόχος της Κίνας για τον πληθωρισμό του 2022 είναι στο 3% περίπου.

«Η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών στα τρόφιμα λόγω της αύξησης του κόστους μεταφοράς και της αύξησης ζήτησης που πυροδότησαν τα νέα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στη χώρα», ανέφεραν σε έκθεσή τους την Τετάρτη οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το CNBC, η αύξηση στις τιμές των τροφίμων πυροδοτήθηκε και από το γεγονός ότι οι πολίτες της χώρας έσπευσαν αγοράσουν και να αποθηκεύσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης λόγω των αυσtηρών lockdown ππου εφαρμόστηκαν και που τους ανάγκασαν να παραμείνουν στα σπίτια τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα αυστηρά lockdown εμπόδισαν πολλά εργοστάσια να λειτουργήσουν πλήρως ή να μεταφέρουν αγαθά μεταξύ προμηθευτών και πελατών. Οι τιμές των φρέσκων λαχανικών αυξήθηκαν κατά 24% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, ενώ οι τιμές των φρέσκων φρούτων αυξήθηκαν κατά 14,1% κατά το ίδιο διάστημα. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος, που συμβάλλει σημαντικά στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Κίνας, σημείωσαν σχετικά αύξηση 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 28,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αντανακλώντας τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων.

Υποτονική καταναλωτική ζήτηση

Ωστόσο, ο αυξανόμενος δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας δεν σημαίνει ότι οι πολίτες της Κίνας αντιμετωπίζουν την ίδια πίεση που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί. Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί φτάνοντας στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980, χωρίς να συνυπολογιστούν ενέργεια και τρόφιμα.

Στην Κίνα, με την εξαίρεση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,9% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Μακροπρόθεσμα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η συνολική ζήτηση των καταναλωτών στην Κίνα παραμένει συμπιεσμένη λόγω της αβεβαιότητας για τα μελλοντικά εισοδήματα. Ορισμένες επιχειρήσεις έχουν μειώσει ακόμη και τις τιμές για να προσελκύσουν αγοραστές.

Τον Απρίλιο, ο δείκτης τιμών παραγωγού της Κίνας «κατέβασε ταχύτητα»  τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σημειώνοντας άνοδο 8% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για μεγαλύτερη άνοδο από αυτή που είχαν προβλέψει αναλυτές του Reuters, οι οποίοι έκαναν λόγο για αύξηση 7,7%.

Διαβάστε ακόμα:

Στα ύψη ο πληθωρισμός – Μειώσεις που φτάνουν στον πολίτη μελετά η κυβέρνηση

Όμιλος Βιοχάλκο: Η Sovel επενδύει στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις πλωτών ανεμογεννητριών στον Βόλο

Γεράρδος: Εκτός Αττικής τα δύο νέα καταστήματα της Πλαίσιο