Η Ολλανδία θα φτάσει και θα υπερβεί τον στόχο που έχει τεθεί στον οδικό χάρτη της για την υπεράκτια αιολική ενέργεια για το 2023 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο πρώτος οδικός χάρτης υπεράκτιων αιολικών της χώρας, θέτει στόχο 4,5 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το τέλος του 2023 και πράγματι η Ολλανδία αναμένεται να έχει 4,7 GW σε λειτουργία στη Βόρεια Θάλασσα τον ερχόμενο Δεκέμβριο μόλις μπει στην «πρίζα» το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hollandse Kust Noord των 759 MW.

Ο νέος εθνικός στόχος για τη χώρα είναι τα 21 GW έως το 2030 και ακόμη πιο μακροπρόθεσμα τα 70 GW έως το 2050. Για να επιτευχθεί αυτό, βέβαια, είναι απαραίτητη η ταχεία και οικονομικά αποδοτική ανάπτυξη έργων μεγάλης κλίμακας τα επόμενα λίγα χρόνια.

«Το να φτάσουμε τα 4,5 GW ήταν σημαντική επιτυχία αφού ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε για την κατασκευή μεγάλων υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα από το 2017» δήλωσε ο Peter Lambooij, στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Πολιτικής.

Για το πώς όμως έγινε αυτό επισημαίνει ότι «η υπεράκτια αιολική ενέργεια δεν απογειώθηκε μέχρι το 2015/2016, όταν η ολλανδική κυβέρνηση έκανε αλλαγές και αυτό μας οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Το πιο σημαντικό, ήταν ότι αρχίσαμε να είμαστε υπεύθυνοι για τον χαρακτηρισμό των χώρων ανάπτυξης και επίσης αλλάξαμε τα διαγωνιστικά μας συστήματα».

Αυτά άλλαξαν και τον τρόπο με τον οποίο οι ενεργειακοί όμιλοι αντιμετώπιζαν την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στην Ολλανδία, ιδιαίτερα επειδή αυτή η προσέγγιση οδήγησε επίσης στον μετριασμό των κινδύνων, στη μείωση του κόστους και στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών αγοράς, σύμφωνα με τον Lambooij.

Σημειώνεται ότι η βάση πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί το σύστημα στην Ολλανδία είναι ο ανoιχτός διαγωνισμός με δυνατότητα υποβολής προσφορών από οποιονδήποτε κατασκευαστή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για δικαιώματα ανάπτυξης σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία έργου. Το σύστημα έχει εξελιχθεί από το πώς σχεδιάστηκε στην αρχή, όταν οι κύριες απαιτήσεις περιστρέφονταν γύρω από οικονομικά και τεχνικά κριτήρια, με την ενσωμάτωση κριτήριων οικολογίας και καινοτομίας.

Πέραν αυτού η ολλανδική κυβέρνηση έχει φροντίσει να εγκαθιδρύσει ένα νομοθετικό-θεσμικό πλαίσιο που περιορίζει τις αβεβαιότητες και διασφαλίζει την ύπαρξη σταθερά θετικού επενδυτικού κλίματος.

Επιπλέον, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα θα πρέπει να προσμετρηθεί η ύπαρξη μιας έμπειρης εφοδιαστικής αλυσίδας που μετέφερε την τεχνογνωσία από τον υπεράκτιο τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, δίνοντας πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη των μεγάλων offshore πάρκων.

Ακόμη θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα 4,7 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος, θα καλύψουν το 15,8% της συνολικής τρέχουσας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ολλανδία.

Διαβάστε ακόμη

Ψάλτης – Orcel: Πώς έφτασαν στο deal μεταξύ Alpha Bank και UniCredit – Τα ντεσού της συμφωνίας

Αndrea Orcel: O εκρηκτικός CEO της Unicredit – Γιατί τον αποκαλούν «βασιλιά των deal»

Ο Μητσοτάκης στο Τελ Αβίβ, ο Stefanos, οι διαγραφές, η Λιζ Τρας και το μαρούλι, το deal της Alpha Bank, ο Τέλης και οι εφοπλιστές 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ