«Είχα τη χαρά να γνωρίζω τον Andrea Orcel εδώ και αρκετά χρόνια και νιώθω υπερήφανος που η στρατηγική μας συνεργασία τονώνει την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και συμβολίζει την επιστροφή του εγχώριου τραπεζικού τομέα. Ανυπομονούμε για το κοινό μας ταξίδι». Με τη συγκεκριμένη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media επέλεξε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, να συνοδεύσει την ανακοίνωση για το mega deal με τη UniCredit, συνολικού ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ, αποκαλύπτοντας το πιο κρίσιμο, ίσως, ντεσού της συμφωνίας: αυτό της προσωπικής σχέσης και αλληλοεκτίμησης των δύο ανδρών που συνέβαλε στο… άνοιγμα της επενδυτικής βεντάλιας των Ιταλών. Ενώ, δηλαδή, οι πρώτες συζητήσεις αφορούσαν αποκλειστικά στη συγχώνευση των θυγατρικών των δύο τραπεζών στη Ρουμανία, στη συνέχεια το ενδιαφέρον επεκτάθηκε και στην Ελλάδα, με τη UniCredit να παρέχει, ουσιαστικά, ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση της Alpha Bank.

Ο Βασίλης Ψάλτης, άλλωστε, ήταν αυτός που «έτρεξε» μεθοδικά το όλο εγχείρημα τους τελευταίους μήνες, οργανώνοντας τις σχετικές επαφές, τόσο σε Μιλάνο, όσο και σε Αθήνα και μάλιστα, υπό άκρα μυστικότητα – πλην, ίσως, ελαχίστων εξαιρέσεων σε κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Έτσι, πλέον η τράπεζα μπορεί να υπερηφανεύεται πως έκλεισε ένα πολυεπίπεδο deal που όμοιό του δεν έχει υπάρξει στην Ευρώπη, δεδομένου ότι οι συνήθεις τραπεζικές συμφωνίες αφορούν πρωτίστως σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη θέση του CEO έλεγα πως οποιαδήποτε κίνηση στο κομμάτι των συγχωνεύσεων και εξαγορών θα έπρεπε να πληροί τρία κριτήρια: να είναι σε συνάρτηση με τη στρατηγική της UniCredit, να ‘κουμπώνει’ στο πλάνο UniCredit Unlocked και να είναι το σωστό deal», σχολιάζει από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ιταλικού Ομίλου, υπογραμμίζοντας πως η συμφωνία με την Alpha Bank είναι «ένα κρίσιμο βήμα στο ταξίδι να γίνουμε η τράπεζα για το μέλλον της Ευρώπης και ανυπομονώ να δουλέψω με τον Βασίλη Ψάλτη στο μέλλον».

Υπενθυμίζεται πως το deal Alpha Bank – UniCredit προβλέπει:

  • Τη συγχώνευση των θυγατρικών των δύο τραπεζών στη Ρουμανία και τη δημιουργία της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας στη ρουμάνικη τραπεζική αγορά κατέχοντας το 12% της αγοράς βάσει συνόλου ενεργητικού, με τη μεν, UniCredit να ενισχύει την παρουσία της σε μία κύρια και αναπτυσσόμενη αγορά και τη δε, Alpha Bank να διατηρεί ποσοστό 9,9% στο νέο σχήμα. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται το 2024, με τον ελληνικό Όμιλο να λαμβάνει χρηματικό τίμημα, ύψους 300 εκατ. ευρώ.
  • Τη διαμόρφωση πλαισίου εμπορικής συμφωνίας στην Ελλάδα για τη διάθεση των προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής που συνδέονται µε µερίδια αµοιβαίων κεφαλαίων (unit linked) της UniCredit, στους 3,5 εκατομμύρια πελάτες της Alpha Bank και τη δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος για την πώληση συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προϊόντων, μέσω της απόκτησης του 51% της AlphaLife από την UniCredit.
  • Την υποβολή προσφοράς από την UniCredit προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για το σύνολο των μετοχών που κατέχει σήμερα στην Alpha Bank (9%).

Όπως έγραψε το newmoney, η συγχώνευση των θυγατρικών στη Ρουμανία αναμένεται να επηρεάσει τον δείκτη CET1 της UniCredit κατά περίπου 15 μονάδες βάσης, ενώ σε συνδυασμό με την εμπορική συμφωνία στην Ελλάδα για τη διάθεση των προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής τα καθαρά της κέρδη θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στην Alpha Bank, τα οφέλη του deal, τόσο στα κεφαλαιακά αποθέματα της τράπεζας, όσο και στον δείκτη ROE (σ.σ. που μετά το deal αναθεωρείται στο 12,5%) είναι σημαντικά.

Επιστροφή στο ταμπλό για τη μετοχή της Alpha Bank

Στο ταμπλό του ΧΑ επιστρέφει σήμερα, Τρίτη, η μετοχή της Alpha Bank, η διαπραγμάτευση της οποίας ανεστάλη με πρωτοβουλία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου το ΤΧΣ να δώσει περισσότερες πληροφορίες, αναφορικά με την προσφορά της UniCredit.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χ.Α., μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια των διευκρινήσεων που δόθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αίρεται η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας «ALPHA ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» από σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023. Επίσης, αίρεται η αναστολή διαπραγμάτευσης και των παραγώγων προϊόντων της εν λόγω εταιρίας, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο τη μετοχή της.

Το συμβούλιο του Ταμείου, σε έκτακτη – ολοήμερη – συνεδρίασή του, για να εξετάσει εάν η ιταλική πρόταση πληροί τις προϋποθέσεις της Στρατηγικής Αποεπένδυσης, προέβη αργά το βράδυ σε ανακοίνωση, βάσει της οποίας η UniCredit «διαθέτει οικονομικούς πόρους για να πληρώσει πλήρως για την απόκτηση 211.138.299 κοινών μετοχών (με δικαίωμα ψήφου) που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 9% των μετοχών της Alpha Bank και δεν θα προβεί σε οποιοδήποτε οικονομικοτεχνικό ή νομικό έλεγχο για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ενώ δεν αναμένει να λάβει επιχειρηματικές εγγυοδοτικές δηλώσεις. «Η UniCredit προτείνει η συναλλαγή να δομηθεί ως προσυμφωνημένη συναλλαγή (πακέτο μετοχών) και οι μετοχές να πωληθούν και να μεταβιβαστούν μέσω αμοιβαίως συμφωνημένης σύμβασης», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΤΧΣ, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύπτει το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος (σ.σ. οι πληροφορίες που, όμως, μένουν να επιβεβαιωθούν κάνουν λόγο για premium 15% σε σχέση με το «κλείσιμο» της περασμένης Παρασκευής – 1,27 ευρώ – ήτοι περί το 1,46 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή σχεδόν 310 εκατ. ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα βήματα της αποεπένδυσης έχουν ως εξής:

  • Το ΤΧΣ θα στείλει στο υπουργείο Οικονομικών τη shortlist με τους τρεις συμβούλους που έδωσαν την υψηλότερη προσφορά, προκειμένου ο αρμόδιος υπουργός να επιλέξει αυτόν που θα αναλάβει να «τρέξει» τη συναλλαγή της Alpha Bank.
  • Στη συνέχεια, ο σύμβουλος αποεπένδυσης θα συντάξει και θα υποβάλλει την εισήγησή του προς το Ταμείο, το ΔΣ του οποίου θα συγκληθεί για να δώσει το «πράσινο φως».
    Σύμφωνα με τη Στρατηγική Αποεπένδυσης του ΤΧΣ, σε περίπτωση αυτόκλητης πρότασης (αποδεκτής για την απόκτηση συμμετοχής ΤΧΣ άνω του 5%) από καλόπιστο δυνητικό επενδυτή, θα πρέπει να ακολουθείται ανταγωνιστική διαδικασία ανοικτή σε τρίτα μέρη.
  • Σε περίπτωση που υπάρξει ενδιαφέρον από τρίτο επενδυτή, τότε θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα του τιμήματος, με το ΤΧΣ να ζητά αναπροσαρμογή της τιμής από τη UniCredit. Εάν προβεί σε αντίστοιχη προσφορά, τότε θα  χρησιμοποιηθεί διαδικασία δημοπρασίας μεταξύ του 1ου πλειοδότη και του καλύτερου ανταγωνιστή για να αναδειχθεί ο προτεινόμενος πλειοδότης.
  • Εάν η κατακύρωση γίνει σε άλλον, τότε ο Ιταλικός Όμιλος θα υλοποιήσει στη δέσμευσή του να αγοράσει μέσω της αγοράς ένα μετοχικό μερίδιο ίσο με το χαμηλότερο του 5% ή ένα διαφορετικό ποσοστό μετοχών που προκύπτει από την επένδυση της UniCredit ενός συνολικού προσυμφωνημένου ποσού μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

Διαβάστε ακόμη

Αndrea Orcel: O εκρηκτικός CEO της Unicredit – Γιατί τον αποκαλούν «βασιλιά των deal»

Oι ξένοι έχουν αγοράσει ήδη περισσότερα και ακριβότερα εξοχικά φέτος στην Ελλάδα έναντι του 2022

Ο Μητσοτάκης στο Τελ Αβίβ, ο Stefanos, οι διαγραφές, η Λιζ Τρας και το μαρούλι, το deal της Alpha Bank, ο Τέλης και οι εφοπλιστές 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ