Ενέργεια

JP Morgan-Goldman Sachs: Δίνουν το στίγμα της «πράσινης» στροφής στις ενεργειακές επενδύσεις

  • newsroom


Δραστική μείωση χρηματοδοτήσεων σε ρυπογόνες δραστηριότητες- Η «μετατόπιση» από τα ορυκτά καύσιμα και οι νέες ευκαιρίες

Η JPMorgan Chase & Co., ο μεγαλύτερος παγκοσμίως χρηματοδότης των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, δεσμεύεται να μειώσει κατά 35% την ένταση χρήσης άνθρακα στο χαρτοφυλάκιο πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Η δέσμευση, σύμφωνα με το Bloomberg, περιλαμβάνεται στα βήματα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από τη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, η οποία συμφώνησε πέρυσι να ευθυγραμμίσει τις χρηματοδοτικές της δραστηριότητες με τις προβλέψεις της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Η τράπεζα δήλωσε ότι στοχεύει να μειώσει την ένταση χρήσης άνθρακα κατά 41% στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας και της κατασκευής σωλήνων εξαγωγής και κατά 69% στο χαρτοφυλάκιο ηλεκτρικής ενέργειας. Η ένταση του άνθρακα είναι ένας τρόπος μέτρησης του άνθρακα στις εκπομπές που παράγονται από τη βιομηχανική δραστηριότητα.

«Οι στόχοι μας αντικατοπτρίζουν την άποψή μας ότι οι βιομηχανίες θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν περισσότερα για να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών», δήλωσε η Marisa Buchanan, παγκόσμια επικεφαλής για τη βιωσιμότητα της JPMorgan. «Θα προσαρμόσουμε τα ποσά χρηματοδότησης που παρέχουμε σε ορισμένους πελάτες, ανάλογα με το βαθμό που ακολουθούν μια βιώσιμη πορεία», συμπλήρωσε.

Οι τράπεζες έχουν εκδώσει πολλές ανακοινώσεις που σχετίζονται με το κλίμα τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω εκκλήσεων του Λευκού Οίκου προς τις επιχειρήσεις να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν τη ρύπανση. Τον περασμένο μήνα, η JPMorgan έθεσε στόχο να χρηματοδοτήσει με 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια πρωτοβουλίες που καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή και προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη, εκ των οποίων περίπου 1 τρισ. δολάρια θα κατευθυνθούν σε έργα που θα ενισχύσουν καθαρότερες πηγές ενέργειας τα επόμενα 10 χρόνια.

Η τράπεζα δήλωσε επίσης ότι την περασμένη χρονιά πέτυχε λειτουργική ουδετερότητα άνθρακα και περιέγραψε τα μέτρα που θα λάβει για να συνεχίσει να προωθεί τη δική της βιωσιμότητα.

Μεταξύ αυτών, έως το 2025 η JPMorgan θα μετατρέψει το στόλο των ιδιόκτητων οχημάτων της σε ηλεκτρικά και θα μειώσει τη χρήση χαρτιού γραφείου κατά 90% σε σχέση με το 2017.

«Η JPMorgan Chase έχει δεσμευτεί να αφήσει το στίγμα της συνεργαζόμενη με πελάτες σε όλο τον κόσμο για τη μείωση των εκπομπών και διασφαλίζοντας ότι οι δικές της λειτουργίες παραμένουν ουδέτερες ως προς τον άνθρακα», δήλωσε ο επικεφαλής της Jamie Dimon.

Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs μετονομάζει σε «ενεργειακές υπηρεσίες», τις εταιρείες «drilling and fracking», μετά τη σταδιακή μετατόπιση της ενεργειακής βιομηχανίας από τα ορυκτά καύσιμα, όπως ανέφεραν αναλυτές της σε σημείωμα προς τους επενδυτές. «Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές πρέπει να εξελίξουν το πλαίσιο αξιολόγησης αυτού του τομέα, αξιολογώντας «ενεργειακές υπηρεσίες» και όχι «παραδοσιακές υπηρεσίες πετρελαίου», δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στους αναδυόμενους παράγοντες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης» τονίζουν.

Σε μια ακόμη ένδειξη της αλλαγής αυτής, η Schlumberger, ο μεγαλύτερος στον κόσμο πάροχος υπηρεσιών προς την πετρελαϊκή βιομηχανία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προσέλαβε την Katharina Beumelburg από τη Siemens AG για έναν νέο ρόλο που αφορά στην επίβλεψη της βιωσιμότητας. Η Beumelburg θα δίνει αναφορά απευθείας στον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Olivier Le Peuch.

Εταιρείες και βιομηχανικά συνέδρια αφαιρούν όλο και περισσότερο τον όρο «πετρέλαιο» από τα ονόματά τους εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης των επενδυτών να περιορίσουν τα αέρια του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Τον Δεκέμβριο, η National Oilwell Varco Inc. άλλαξε το όνομά της σε NOV Inc. καθώς επεκτείνει τις υπηρεσίες μηχανικής, κατασκευής και διαχείρισης έργων πέρα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Οι πάροχοι ενεργειακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των Schlumberger, Baker Hughes Co. και Halliburton Co., έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν επιχειρήσεις για τις ψηφιακές τεχνολογίες και την πράσινη μετάβαση και να διαφοροποιηθούν δραστηριοποιούμενοι σε νέες βιομηχανικές αγορές. Η Goldman αποτιμά την επιχείρηση ψηφιακών λύσεων της Schlumberger, η οποία παρέχει λογισμικό και συναφείς υπηρεσίες σε ενεργειακές εταιρείες, έως και 20 δις δολάρια.

Ωστόσο, η βασική δραστηριότητα του πετρελαίου θα είναι δύσκολη για αυτές τις εταιρείες τα επόμενα χρόνια, καθώς οι παραγωγοί δαπανούν λιγότερα και οι αγορές χαρακτηρίζονται από υπερπροσφορά και κατακερματισμό, σύμφωνα με το σημείωμα της Goldman.

Ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει τις νέες τάσεις, είναι και το γεγονός ότι ο Michael Bloomberg, ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Bloomberg LP, έχει δεσμεύσει 500 εκατ. δολάρια για να ξεκινήσει το Beyond Carbon, μια εκστρατεία που στοχεύει στο κλείσιμο των εναπομεινάντων εργοστασίων άνθρακα στις ΗΠΑ έως το 2030 και στην μείωση της κατασκευής νέων εγκαταστάσεων φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμα:

Χατζηδάκης στο newmoney για εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι σημαντικές αλλαγές για την εργασία

Έλεγχος εξαετίας για τις υψηλές εκπτώσεις στα δημόσια έργα

Εξ αποστάσεως εργασία: Αυτές οι δύο πόλεις σας πληρώνουν για να τις επιλέξετε