Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) Prometheus, που κατασκευάστηκε από την κοινοπραξία υπό την ηγεσία της China Petroleum Pipeline για το έργο του τερματικού σταθμού LNG Κύπρου, ολοκλήρωσε τις δοκιμές τροποποιημένης λειτουργίας στη θάλασσα (modified gas mode sea trials). Έτσι, με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2024.

Η μετατροπή του Prometheus από μεταφορέα LNG της ΕΤΥΦΑ σε FSRU ολοκληρώθηκε στην Κίνα νωρίτερα φέτος και οι πρώτες θαλάσσιες δοκιμές ξεκίνησαν στις 23 Ιουλίου 2023.

Σύμφωνα με την κοινοπραξία που είναι υπεύθυνη για τη μετατροπή, το FSRU ολοκλήρωσε τις θαλάσσιες δοκιμές στις 27 Οκτωβρίου. Η δοκιμή διεξήχθη σε περίοδο δώδεκα ημερών, καλύπτοντας 2.200 ναυτικά μίλια και πληρούσε όλες τις απαιτήσεις σχεδιασμού.

Το FSRU θα είναι μέρος του τερματικού σταθμού LNG στο λιμάνι Βασιλικού στην Κύπρο. Η κοινοπραξία που αποτελείται από την China Petroleum Pipeline, την Wilhelmsen Ship Management, την Aktor S.A. (Άκτωρ Α.Ε.), τη Metron S.A. και την Hudong-Zhonghua Shipbuilding, επιλέχθηκε για την κατασκευή του τερματικού σταθμού εισαγωγής LNG που περιλαμβάνει το FSRU, μια προβλήτα για την πρόσδεση του, την κεντρική προβλήτα και τους χερσαίους αγωγούς καθώς και πρόσθετες εγκαταστάσεις.

Το έργο ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται με επιχορήγηση 40% (έως 101 εκατ. ευρώ) από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF), είχε αρχικά προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2021. Μετά από διαδοχικές αναβολές, καθυστερήσεις και διάφορα ζητήματα που προέκυψαν στην πορεία, το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει την παράδοσή του για τις 23 Ιουλίου 2024.

Διαβάστε ακόμη

Αθανάσιος Πάπιστας: Από το Βατοπέδι στο… διπλό σφυρί (pics)

Ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο, οι προκρατήσεις του τουρισμού, ο αθόρυβος Ιάπωνας, τα βαριά ονόματα στα αιολικά και το deal Attica-ΑΝΕΚ

5 εντυπωσιακά ποδήλατα με στυλ και κορυφαίες επιδόσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ