Ένα σημαντικό βήμα για τα έργα αποθήκευσης μεγάλης διάρκειας στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της στοχαστικότητας των ΑΠΕ και οδηγούν σε κατακόρυφη πτώση τις τιμές ενέργειας, αποτελεί η απόφαση της Κομισιόν να εγκρίνει τις κρατικές ενισχύσεις για τη στήριξη του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας.

Το έργο που σχεδιάζει να αναπτύξει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία εγκατάστασης αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας μέσω άντλησης στην περιοχή της Αμφιλοχίας.

Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), μετά τη θετική αξιολόγηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από την Επιτροπή και την έγκρισή του από το Συμβούλιο.

«Το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία είναι κρίσιμο για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και την απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας. Η επένδυση θα συμβάλλει στην επάρκεια ισχύος και την ασφάλεια εφοδιασμού του ηλεκτρικού συστήματος. Θα αποτελέσει, επίσης, πυλώνα περιφερειακής ανάπτυξης με τη δημιουργία 1.200 νέων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής και 120 κατά τη φάση λειτουργίας, δημιουργώντας παραγωγικές συνθήκες για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, υψηλής εξειδίκευσης, που διαθέτει η πατρίδα μας…» τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή επενδυτικής επιχορήγησης ύψους 250 εκατ. ευρώ και ετήσιας στήριξης -χρηματοδοτούμενης από εισφορά που επιβάλλεται στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας- για τη συμπλήρωση των εσόδων της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί αποδεκτό ποσοστό απόδοσης της επένδυσης.

Η υποστηριζόμενη εγκατάσταση αποθήκευσης θα έχει δυναμικότητα 680 μεγαβάτ (MW) και θα συνδέεται απευθείας με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης.

Με τη στήριξη της λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς και με τη διευκόλυνση της δημιουργίας νέων, το έργο θα συμβάλει στην ομαλή και αποτελεσματική μετάβαση του ελληνικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής σε καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τον στόχο απεξάρτησης από τον άνθρακα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να στηρίζουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις, καθώς και των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

Η Επιτροπή έκρινε ότι η ενίσχυση είναι αναγκαία και έχει χαρακτήρα κινήτρου, δεδομένου ότι το έργο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη δημόσια στήριξη.

Επιπλέον, το μέτρο είναι αναλογικό, δεδομένου ότι το επίπεδο της ενίσχυσης αντιστοιχεί στις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες και θα υπάρχουν οι αναγκαίες διασφαλίσεις που περιορίζουν την ενίσχυση στο ελάχιστο (π.χ. προσαρμογή της ετήσιας στήριξης και του επιδιωκόμενου εσωτερικού ποσοστού απόδοσης σε περίπτωση αύξησης του κόστους κατασκευής).

Η Επιτροπή έλαβε επίσης υπόψη τη συμπερίληψη του έργου στον κατάλογο των ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της ενέργειας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα θετικά αποτελέσματα του μέτρου αντισταθμίζουν κάθε πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού και των συναλλαγών που προκαλείται από τη στήριξη. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Διαβάστε ακόμα:  

Container vessels: Οι συμμαχίες των μεγάλων εταιρειών στη νέα πραγματικότητα του παγκόσμιου εμπορίου

BofA: Συστάσεις αγοράς και κορυφαίες επιλογές για το 2022 οι Alpha, Eθνική και Eurobank

Επιστρεπτέα – Πάγιες δαπάνες: Δεύτερη ευκαιρία και περιθώριο χρόνου για πληρωμές – συμψηφισμούς