Να εμποδίσει ένα κύμα φυγής ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προς τις ΗΠΑ επιδιώκει η Κομισιόν, προωθώντας ένα νέο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις που χρηματοδοτούν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ως απάντηση στην αμερικανική νομοθεσία που προσπαθεί με νέους κανόνες να προσελκύσει τις βιομηχανίες που κατασκευάζουν τεχνολογίες σχετικές με τις ΑΠΕ.

«Πέτρα του σκανδάλου» είναι ο IRA (Ιnflation Reduction Act), ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο των ΗΠΑ ύψους περίπου 370 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός βιομηχανικού οικοσυστήματος σε στρατηγικούς τομείς της καθαρής ενέργειας.

Τα κράτη – μέλη, με πρόσφατη επιστολή της εκτελεστικής αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, καλούνται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

Στόχος της ΕΕ είναι η ανάπτυξη και η διάχυση στις ευρωπαϊκές οικονομίες του σχεδίου REPowerEU, που αποτελεί το όπλο της ενεργειακής μετάβασης, αλλά και η σύσταση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού ταμείου που θα υποστηρίζει τα κράτη – μέλη σε πιο γενναιόδωρες κρατικές ενισχύσεις.

Βασική παράμετρος των αλλαγών αποτελεί η απλοποίηση του μηχανισμού των κρατικών ενισχύσεων και η ταχύτερη έγκρισή τους για κάθε τεχνολογία που συνδέεται με τις ΑΠΕ. Η ΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τη μετανάστευση βιομηχανιών από στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας, εκτός Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, μελετώνται συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα στηρίζουν επενδύσεις και θα παρέχουν φορολογικά κίνητρα, δίνοντας έμφαση στους κλάδους που υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετεγκατάστασης.

Με την επιστολή της, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ ζητάει πρόσθετες προτάσεις από τα κράτη – μέλη για την απλοποίηση της διαδικασίας έγκρισης κρατικών ενισχύσεων, ειδικά των πράσινων επενδύσεων. Όπως επισημαίνει, η Κομισιόν θα προχωρήσει και σε επιπλέον μέτρα για τη στήριξη των «Σημαντικών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος» (IPCEIs) που προωθούνται μέσω διακρατικών συνεργασιών σε κρίσιμους τομείς της πράσινης μετάβασης, από τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το υδρογόνο.

Η πρόταση της Κομισιόν για τις νέες αλλαγές αναμένεται, πριν ψηφιστεί, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Διαβάστε ακόμη

Οι κατοικίες που σαρώνουν τα βραβεία αρχιτεκτονικής στην Αμερική

Νέα πολυεθνική σφήνα στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Στην Ουκρανία θα εξάγεται όλο το LΝG του FSRU της Θράκης