Τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην αγορά χονδρεμπορικής η επιβολή τέλους 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής εκφράζουν οι εταιρείες, ζητώντας από το υπουργείο να προχωρήσει σε τροποποίηση του πλαισίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κόστος παραγωγής των εγχώριων μονάδων φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 20 ευρώ/μεγαβατώρα σε σχέση με αντίστοιχες μονάδες στην υπόλοιπη Ευρώπη, ανεβάζοντας την ήδη επιβαρυμένη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος και καθιστώντας λιγότερο ανταγωνιστικές τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο αποτυπώνει ο ΕΣΑΗ σε πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Όπως αναφέρει, τις τελευταίες εβδομάδες και σε σύγκριση με τον μέσο όρο του περασμένου έτους, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζονται αυξημένες από 24% έως 38% έναντι μέσου όρου 8% του 2022.

Αντίστοιχα, το ποσοστό συμμετοχής των εγχώριων μονάδων στη χονδρεμπορική αγορά μειώθηκε σταδιακά από 28% στο 9% έναντι 38% κατά μέσο όρο το 2022.

Στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι το μέτρο αυτό έχει αρνητική επίπτωση στο εμπορικό ισοζύγιο και ταυτόχρονα ψαλιδίζει τα έσοδα που φτάνουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης καθώς οι εισαγωγές δεν συμμετέχουν στον προσωρινό μηχανισμό επιστροφής μέρους των εσόδων.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της έκτακτης εισφοράς 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην παραγωγή από φυσικό αέριο, τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Νοεμβρίου 2022 και έχει σύμφωνα με τις εταιρείες καταστήσει την εγχώρια αγορά ακριβότερη από τις γειτονικές, με αποτέλεσμα να έχει εκτοπίσει τις εγχώριες μονάδες φυσικού αερίου, υπέρ των εισαγωγών, οι οποίες έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Παράλληλα ο ΕΣΑΗ επισημαίνει ότι έχουν  έχει ανατρέψει και τον προγραμματισμό για φορτία LNG, προκαλώντας σημαντικές επιβαρύνσεις από τις ρήτρες take or pay, που περιλαμβάνουν τα συμβόλαια με τους προμηθευτές τους.

Διαβάστε ακόμη:

Επιδότηση μέχρι και 6.000 ευρώ για χρέη στους παρόχους ρεύματος

Tα 11 νέα αντικείμενα που κλέβουν την παράσταση στα φεστιβάλ design

ΡΑΕ: Νέα προσπάθεια αλλά με αυξημένο «πήχη» για να βρει… ρεύμα