Συνολικά 103 βιομηχανίες ζητούν από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να ενταχθούν στην κατηγορία των «σημαντικών επιχειρήσεων» της χώρας που θα εξαιρεθούν από την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης αερίου κατά 15% σε περίπτωση κήρυξης συναγερμού λόγω διαταραχών στη ροή του καυσίμου. Η τελική λίστα βρίσκεται στα χέρια της ΡΑΕ από την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει όλες τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της υψηλής και μέσης τάσης, οι οποίες με βάση τα κριτήρια της ΕΕ θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση κατά 7,5 τεραβατώρες από τον Νοέμβριο του 2022 έως και τον Μάρτιο του 2023. Μεταξύ αυτών είναι τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες αλουμινίου, μεταλλουργία, εταιρείες τροφίμων κ.α.

Οι επιχειρήσεις αυτές επιδιώκουν να διατηρήσουν αμείωτη την κατανάλωση φυσικού αερίου, την ώρα που η ΡΑΕ καλείται μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα να καθορίσει ποιοι θα μείνουν και  ποιοι θα φύγουν από την επίμαχη λίστα.

Το ισχυρό ενδιαφέρον της βιομηχανίας έχει εκπλήξει την διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής, η οποία έχει δηλώσει ότι η λίστα των επιχειρήσεων που θα προστατευθεί αποτελεί πολιτική απόφαση.

Στα κριτήρια διαμόρφωσης του καταλόγου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η δυνατότητα μιας βιομηχανίας να χρησιμοποιήσει άλλο καύσιμο εκτός φυσικού αερίου, η πιθανή βλάβη και το εύρος των προβλημάτων στις παραγωγικές εγκαταστάσεις σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας, η κρισιμότητα της παραγωγικής διαδικασίας για τον εφοδιασμό της χώρας σε άλλα προϊόντα, κ.α. Σημειώνεται πως ήδη μεγάλοι πελάτες στο φυσικό αέριο, όπως τα διυλιστήρια που πλέον χρησιμοποιούν νάφθα, έχουν περιορίσει την κατανάλωση ενώ άλλες βιομηχανίες έχουν γυρίσει την λειτουργία τους σε ντίζελ, κάτι που ερμηνεύει και την εκτίναξη των τιμών του.

Η πίεση για την εξοικονόμηση στο φυσικό αέριο, κατά τουλάχιστον 15% όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, προήλθε κυρίως από τους Γερμανούς οι οποίοι κατάφεραν μέσα σε 1,5 μήνα να περιορίσουν την κατανάλωση κατά 1,5 δισ. κυβικά μέτρα (bcm).

Με βάση το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την διασφάλιση εφοδιασμού της ΡΑΕ, σε καθεστώς προστασίας σε περίπτωση κήρυξης συναγερμού είναι οι οικιακοί καταναλωτές, νοσοκομεία, σχολεία, αεροδρόμια και πρατήρια εφοδιασμού.

Το σχέδιο προβλέπει ότι στην ίδια κατηγορία, εντάσσονται επίσης ορισμένα κτίρια του δημοσίου (π.χ Βουλή, Προεδρία της Δημοκρατίας, δήμοι κ.α), οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσια κατανάλωση μικρότερη από 10.000 μεγαβατώρες καθώς και οι εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης.

Σε περίπτωση κρίσης, η τροφοδοσία θα κόβεται κατά σειρά σε μεγάλες βιομηχανίες (διακόψιμοι καταναλωτές), εξαγωγές, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής εφόσον δεν είναι απαραίτητες, βιομηχανίες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για συμπαραγωγή ή κλιβάνους, μικρές βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στους προστατευόμενους καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμη

Φόβοι για νέα έξαρση στο λαθρεμπόριο καύσιμων

Το βαθύ πουγκί των Μπάκων, ο Πέτρος-Εμπαπέ, ο «απέθαντος» και η μονοκρατορία του Μάνεση

Altus: Τα ελληνικά drones που «πετούν» με την Amazon στη Νάξο (pics)