Ενέργεια & Περιβάλλον

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί υπερβάσεις

  • newsroom


Τι ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο CEO INITIATIVE 2021

Τη σημασία της ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς από τον ΑΔΜΗΕ για τη διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, στην τοποθέτηση του στο συνέδριο CEO INITIATIVE 2021.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μανουσάκης, μέσα από έργα εγχώριων και διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ο Διαχειριστής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία γρήγορη και επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση.

Ο ΑΔΜΗΕ αυξάνει και επιταχύνει τις επενδύσεις του

Όπως τόνισε ο κ. Μάνος Μανουσάκης: «Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις αποτελούν πολύ σημαντικό στοιχείο της ενεργειακής μετάβασης. Κατά αυτή την έννοια, ο Διαχειριστής πρέπει να είναι ο enabler αυτής της προσπάθειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 98 έργα που έχουν συμπεριληφθεί στη νέα λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα 61 αφορούν ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τα 6 έργα αποθήκευσης.

Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε χρηματοδότηση 65 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των δικτύων της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθεί η αλλαγή του ενεργειακού μίγματος.

Στην Ελλάδα, ο ΑΔΜΗΕ έχει αυξήσει και επιταχύνει τις επενδύσεις του. Η αύξηση της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης λόγω των επενδύσεων του Διαχειριστή ανέρχεται σήμερα σε 30% σε σχέση με το 2017 και θα αγγίξει το 100% μέσα στα επόμενα χρόνια».

Στη γραμμή εκκίνησης η Δ’ Φάση διασύνδεσης Κυκλάδων

Ο κ. Μάνος Μανουσάκης ανέφερε επίσης: «Με τη διασύνδεση των βορείων Κυκλάδων να έχει ολοκληρωθεί, ξεκινά πλέον η τέταρτη και τελευταία φάση του έργου. Τις επόμενες μέρες υπογράφουμε τη σύμβαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης – Νάξου, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν οι διαγωνισμοί για άλλα τρία νησιά, τη Φολέγανδρο, τη Μήλο, και τη Σέριφο, έργα με προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ».

(από αριστερά): Ανδρέας Ταπραντζής – AVIS, Αριστοτέλης Χαντάβας – Enel Green Power Hellas, Μάνος Μανουσάκης – ΑΔΜΗΕ, Πέννυ Κούτρα -Δημοσιογράφος/συντονίστρια, Κωνσταντίνος Μαύρος – ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Γιώργος Πεχλιβάνογλου – Eunice Energy Group

Κρίσιμος ο ρόλος των διεθνών διασυνδέσεων

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς διασυνδέσεις, ο κ. Μάνος Μανουσάκης επισήμανε: «Για να μπορέσουμε να υπερβούμε τις προκλήσεις τις ενεργειακής μετάβασης, πρέπει να υπάρχει μία αίσθηση σκοπού. Εκεί ακριβώς εντάσσεται η συζήτηση που γίνεται για τον ρόλο των διεθνών διασυνδέσεων, όπως η πρωτοβουλία για μεταφορά πράσινης ενέργειας ακόμη και από την βόρεια Αφρική. Με τη Δ/νουσα Σύμβουλο του αντίστοιχου Οργανισμού στην Αίγυπτο έχουμε συστήσει τεχνικές ομάδες, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η μελέτη υποβρύχιας διασύνδεσης.

Επίσης, συμμετέχουμε παρέχοντας τεχνικές συμβουλές στη διασύνδεση ανάμεσα σε Κρήτη, Κύπρο και Ισραήλ, προκειμένου η ΝΑ Μεσόγειος συνολικά να συνδράμει στην πράσινη ενέργεια που απαιτείται να εισαχθεί στην Ευρώπη. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για το ελληνικό τμήμα της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας (Νέα Σάντα – Μαρίτσα) και προχωράμε τις μελέτες για την ενισχυτική υποβρύχια διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας που θα κατασκευάσουμε από κοινού με τον Ιταλό Διαχειριστή, Terna».

Διαβάστε ακόμη

Οι εταιρείες μεταφοράς containers με 48,1 δισ. δολ. ξεπέρασαν σε κέρδη Facebook, Amazon, Netflix και Google

Τηλεργασία: Τι αποζημίωση δικαιούστε για εξοπλισμό και τηλεπικοινωνίες

Πώς θα δοθεί €1 δισ. σε 2 εκατομμύρια νοικοκυριά τα Χριστούγεννα