Έσπασε το φράγμα των 10 GW το παραγωγικό δυναμικό των ΑΠΕ (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) στις αρχές του 2023, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας σήμερα στο 4ο Power & Gas Forum.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, οι νέες μονάδες ΑΠΕ που προστέθηκαν πέρυσι ήταν κοντά στο 1,3 GW (εκ των οποίων τα 583 μεγαβάτ στο σύστημα μεταφοράς).

Πλέον αυτών, οι δυο διαχειριστές μεταφοράς και διανομής (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) έχουν εκδώσει προσφορές σύνδεσης για μονάδες συνολικής ισχύος 13,5 GW (από τα οποία τα 5,7 GW εκδόθηκαν από τον διαχειριστή πέρυσι).

Ο κ. Μάνος Μανουσάκης ανέφερε ότι το 2022 η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες (39% από 33 το 2021), ενώ πέρυσι σημειώθηκε και το ρεκόρ κάλυψης του συνόλου της ζήτησης ρεύματος από ΑΠΕ επί 5 συνεχόμενες ώρες.

Ακόμη, ο κ. Μάνος Μανουσάκης υπογράμμισε ότι με τις επενδύσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, ο ηλεκτρικός χώρος που θα είναι διαθέσιμος και για τις νέες μονάδες ΑΠΕ αυξάνεται από 17 GW σήμερα σε 28 GW το 2030. Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων μεταφοράς, όπως και της διαδικασίας έγκρισης του θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη

ΟΠΑΠ: Οι έξι προτεραιότητες της στρατηγικής «Fast Forward» για το 2023 (pic)

Συνδέοντας το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας με την παγκόσμια οικονομία

«Ανηφορίζει» προς Κολωνάκι η ΛΑΜΨΑ: «Πράσινο» για τη νέα boutique μονάδα στο διατηρητέο της Ζαλοκώστα