Για τις εξελίξεις γύρω από τον αγωγό East Med και τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο ρωτήθηκε η διοίκηση της Energean κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε την Πέμπτη με τους αναλυτές. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Μαθιός Ρήγας απάντησε ότι όταν θα κατασκευαστεί ο αγωγός, η Εnergean θα τον χρησιμοποιήσει.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εταιρεία βασίζει τον προγραμματισμό της σε υφιστάμενες υποδομές είτε σε υποδομές που είναι υπό κατασκευή και άμεσα υλοποιήσιμες. Υπενθυμίζεται, ότι προ της πανδημίας, η Energean είχε υπογράψει επιστολή προθέσεων με τη ΔΕΠΑ για την προμήθεια έως και 2 δισεκατομμυρίων κ.μ. ετησίως από τα ισραηλινά κοιτάσματα μέσω του συγκεκριμένου αγωγού.

Για την ώρα, όπως είπε ο κ. Ρήγας, οι προσφερόμενοι τρόποι αξιοποίησης των νέων ανακαλύψεων της εταιρείας στο Ισραήλ είναι είτε με αγωγό προς Κύπρο και με υγροποίηση εκεί με FLNG για άλλες αγορές, είτε προς Αίγυπτο μέσω αγωγών και υγροποίηση στα υφιστάμενα τερματικά και, φυσικά, είτε με την πώληση επιπλέον ποσοτήτων στην εγχώρια ισραηλινή αγορά.

Χθες η εταιρεία ανακοίνωσε για πρώτη φορά από ιδρύσεώς της, το 2007, την καταβολή μερίσματος 0,30 δολαρίων ανά μετοχή για το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ. Πρόκειται για εξέλιξη που αποδίδεται στις μεγάλες επενδύσεις των τελευταίων ετών με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Καρίς στο Ισραήλ και την εξαγορά του χαρτοφυλακίου φυσικού αερίου και πετρελαίου της Edison E&P.

Το συνολικό ποσό που θα αποδοθεί για το δ’ τετράμηνο του έτους είναι 50 εκατ. δολάρια, ενώ η Energean, επιπλέον, γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει τουλάχιστον στον διπλασιασμό του ανά τετράμηνο, μόλις επιτευχθούν οι βασικοί μεσοπρόθεσμοι στόχοι του ομίλου.

Διαβάστε ακόμη

Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η κρίση πάγωσε τις δουλειές της Cenergy και του Φουρλή, ο γιατρός, οι μπίζνες και τα ποτά 

NOVA: «Τώρα ξεκινά ο ανταγωνισμός στα telecoms» -Τι σηματοδοτούν οι επενδύσεις για ανάπτυξη δικτύου 10 Gigabit

Οικογένεια Πατρώνη: Τέσσερα νέα σφυριά για τα οικόπεδα – «φιλέτα» στη Μύκονο (pics)