Μέχρι το 2026 προβλέπεται να διαρκέσει η ενεργειακή κρίση καθώς τότε εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται για να αντικαταστήσουν το ρωσικό αέριο.

Αυτή την εκτίμηση έκανε τις προηγούμενες μέρες ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την γενική συνέλευση των μετόχων, κόντρα στο ρεύμα των χαμηλών τιμών που καταγράφει αυτή την περίοδο το TTF και χθες έφτασε τα 23 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο επικεφαλής του ομίλου απέδωσε σε καθαρή τύχη την αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου το φετινό χειμώνα, λέγοντας ότι σε αυτό βοήθησε ο ήπιος καιρός που επέτρεψε να μειωθούν οι ανάγκες θέρμανσης αλλά και η στάση της Ασίας που απουσίαζε από τις ενεργειακές αγορές.

Φέτος, όπως εκτίμησε, η ζήτηση της Κίνας έχει ανακάμψει, ενώ το τελευταίο διάστημα οι τιμές στην Άπω Ανατολή αρχίζουν και ξεπερνούν τις ευρωπαϊκές, κάτι που σημαίνει πως πολλά φορτία LNG θα αρχίσουν να κατευθύνονται προς τις ασιατικές αγορές. «Θα είμαστε στο έλεος του καιρού και της Ασίας» είπε.

Την ίδια στιγμή καθησυχαστικός για την αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα σε ζητήματα επάρκειας για την καλοκαιρινή περίοδο, εμφανίζεται σε τελευταία του έκθεσή του ο ENTSO-E.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε αναφορά του για την Ελλάδα προβλέπει περιορισμένο κίνδυνο καθώς εκτιμά ότι η χώρα μας θα στηριχθεί σε εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψει την αυξημένη θερινή ζήτηση που πηγάζει από την χρήση των κλιματιστικών.

Στα τρωτά σημεία του συστήματος επισημαίνεται η αυξημένη περίοδο ξηρασίας του φετινού χειμώνα και η απουσία βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα αποθέματα νερών, τα οποία βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η συνεχόμενη απουσία βροχοπτώσεων και οι συνθήκες ξηρασίας κατά την περίοδο της άνοιξης, αυξάνουν τις ανησυχίες σχετικά με την διαθεσιμότητα των υδροηλεκτρικών μονάδων το καλοκαίρι.

Στα θετικά σημεία για την ενεργειακή επάρκεια προσμετράται η μείωση της κατανάλωσης, φαινόμενο που αναμένεται να διατηρηθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι.

Ο ENTSO-E επισημαίνει και τις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες της χώρας, αναφέροντας ότι στο ενδεχόμενο πυρκαγιών, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, θα υπάρξουν σημαντικές πιέσεις στο ηλεκτρικό σύστημα.

Ειδική αναφορά γίνεται και στην Κρήτη, όπου η έκθεση σημειώνει την μικρή πιθανότητα να αντιμετωπίσει προβλήματα επάρκειας κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Αυτό θα συμβεί όπως αναφέρεται κάτω από ειδικές συνθήκες όπως η υψηλή ζήτηση, η χαμηλή παραγωγή ΑΠΕ και η απώλεια διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα. Η Κρήτη συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων περιοχών της Ευρώπης (Ιρλανδία, Κύπρος και Μάλτα) στις χώρες που έχουν περιορισμένες ή καθόλου διασυνδέσεις με ηπειρωτικό ευρωπαϊκό δίκτυο.

Πάντως η πιθανότητα να συμβεί αυτό υπολογίζεται ότι είναι κάτω από 1% στη διάρκεια του καλοκαιριού και πάνω από 1% στα τέλη Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη

Χρέη στους Δήμους: «Στενεύουν» τα χρονικά περιθώρια για ρύθμιση με έως 72 δόσεις

ΔΝΤ: Ποιες χώρες κινδυνεύουν με κατάρρευση της αγοράς ακινήτων – Σε καλή θέση η Ελλάδα (διάγραμμα)

«Αυτοδυναμία ή τρίτες κάλπες τον Αύγουστο» το σκληρό δίλημμα Μητσοτάκη (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ