Ενέργεια & Περιβάλλον

Μεταλλεία Χαλκιδικής: Ξεκλειδώνει το έργο στις Σκουριές

  • newsroom


Εγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για την ξηρή απόθεση των μεταλλευτικών καταλοίπων

To περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις εγκαταστάσεις της στις Σκουριές στην Χαλκιδική, επιδιώκει να περιορίσει η Ελληνικός Χρυσός. Όπως έγινε γνωστό χθες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή μιας διεθνούς μεθόδου, της ξηρής απόθεσης, για την ασφαλή εναπόθεση των μεταλλευτικών καταλοίπων.

Η διοίκηση της καναδικής εταιρείας έσπευσε να δηλώσει ότι πρόκειται για έγκριση- ορόσημο για το έργο των Σκουριών, που όπως αναφέρει «ξεκλειδώνει» μια σειρά από οφέλη για την ασφάλεια, το περιβάλλον και την αποδοτικότητα.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία περιλαμβάνει την αφαίρεση του νερού από τα κατάλοιπα της μεταλλευτικής δραστηριότητας, και στην συνέχεια την συμπίεση και συγκέντρωσή τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο απόθεσης.

Η Ξηρή Απόθεση των μεταλλευτικών καταλοίπων συνεπάγεται ορισμένα πολύ σημαντικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα που θα συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος στο έργο των Σκουριών. Συγκεκριμένα αναφέρεται, το υλικό που προκύπτει από την διεργασία της ξηρής απόθεσης, το οποίο έχει σύσταση παρόμοια με εκείνη της υγρής άμμου και είναι πυκνότερο από την συμβατική ιλύ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κατάλοιπα μπορούν να στοιβαχθούν και να συμπιεστούν προκειμένου να καταλαμβάνουν σημαντικά λιγότερη επιφάνεια, μειώνοντας έτσι την περιβαλλοντική επιβάρυνση του χώρου απόθεσης κατά 50%.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η επιπλέον, αυξημένη στερεή σύσταση του επεξεργασμένου υλικού βελτιώνει σημαντικά την ασφάλεια και την σταθερότητα του χώρου απόθεσης, ιδίως υπό ακραίες καιρικές συνθήκες.

Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι επίσης ότι το νερό που αφαιρείται από τα κατάλοιπα θα ανακυκλώνεται, περιορίζοντας την ανάγκη άντλησης υδάτινων πόρων από την περιοχή.

Η μέθοδος της Ξηρής Απόθεσης επιτρέπει επίσης την διαρκή και παράλληλη αποκατάσταση του χώρου απόθεσης, καθιστώντας την οριστική του αποκατάσταση ταχύτερη και ευκολότερη, όταν η διάρκεια ζωής των μεταλλείων ολοκληρωθεί.