Ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή εμφανίστηκε την Πέμπτη ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής της Μυτιληναίος, απευθυνόμενος σε ειδική εκδήλωση της Eurometaux που διοργανώνεται εν όψει των Ευρωεκλογών, με σκοπό την διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής στρατηγικής για την Ευρώπη.

Όπως δήλωσε ο νόμος για τις κρίσιμες ύλες είναι πολύ καλός αλλά είναι άδειος και τόνισε ότι η εταιρεία του θα επενδύσει 350 εκατ. ευρώ για το βωξίτη, το γάλλιο και το αλουμίνιο. «Είμαστε έτοιμοι να το χρηματοδοτήσουμε αλλά θέλουμε να δούμε και την υποστήριξη της Ευρώπης». Όπως επισήμανε χρειάζονται κίνητρα, που είναι απαραίτητα για να γίνουν οι επενδύσεις και να πετύχει η Ευρώπη το στόχο που είναι να αυξήσει την παραγωγή της. Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πάντως ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικότητας γιατί τα συμφέροντα είναι κοινά.

Οι Αμερικάνοι όπως σημείωσε πρώτα είδαν τι διαθέσιμα κεφάλαια έχουν και μετά τα διοχέτευσαν μέσω του IRA. Πρέπει και η Ευρώπη να πάρει αποφάσεις και να αναλάβει πρωτοβουλίες χρηματοδότησης.

Κατά την ομιλία του έκανε αναφορά και στην παγκοσμιοποίηση, λέγοντας ότι έχει αλλάξει. «Βλέπουμε του Κινέζους να εμποδίζουν τις εξαγωγές σε κάποια κρίσιμα μέταλλα, και τους Αμερικάνους να βάζουν δασμούς. Δεν σταματάει η παγκοσμιοποίηση αλλά θα έχει νέους κανόνες».

Σχετικά με τη στρατηγική της εταιρείας σημείωσε ότι η επιτυχία της οφείλεται στο γεγονός ότι έγκαιρα είδε ότι έχει άμεση σχέση η βιομηχανία με την παραγωγή ενέργειας και έστησε τον όμιλο πάνω και στους δύο πυλώνες. Σχετικά με το βωξίτη, σημείωσε «εμείς αγοράζουμε το βωξίτη που είναι διαθέσιμος στην Ευρώπη και είναι κυρίως στην Ελλάδα, και αγοράζουμε και στην Γκάνα».

Η Κίνα παράγει το 60% του αλουμινίου και τώρα αγοράζει το 70% του βωξίτη της Γκάνας. «Τι θα γίνει στην παγκόσμια αγορά αλουμινίου αν κάτι συμβεί στην Γκάνα;», αναρωτήθηκε.

Πρέπει η Ευρώπη να γίνει όσο γίνεται πιο αυτόνομη στις κρίσιμες πρώτες ύλες και αυτή δεν είναι μόνο οικονομική απόφαση αλλά και πολιτική, κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη 

Επενδυτικός «πυρετός» με την Golden Visa και big business ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2024

Μυτιληναίος: Μήνυμα συσπείρωσης για την αυτάρκεια της Ευρώπης σε πρώτες ύλες

Huawei: Στρατηγική απόφαση η ενδυνάμωση της παρουσίας της στην Ευρώπη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ