«Σήμερα, είναι μια σημαντική μέρα για την ΔΕΗ όχι μόνο γιατί αλλάζει το λογότυπό της αλλά γιατί αλλάζει συνολικά προσανατολισμό και λειτουργία, η επιχείρηση. Μετατρέπεται από μία εταιρεία που αποτελούσε συστημικό κίνδυνο για την οικονομία, μια εταιρεία με χρέη και ζημιές και κίνδυνο βιωσιμότητας σε μια σύγχρονη ενεργειακή δύναμη με κερδοφόρα αποτελέσματα και σύγχρονες προοπτικές».

Με αυτή την φράση έκανε τον επίλογο της διαδικτυακής εκδήλωσης που έγινε την Δευτέρα το βράδυ στο πλαίσιο παρουσίασης της νέας εταιρικής κουλτούρας της επιχείρησης, ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι σήμερα 14 μήνες μετά την αλλαγή της διοίκησης και τα δραστικά μέτρα εξυγίανσης που πήρε η κυβέρνηση, η ΔΕΗ αποτελεί ένα πρότυπο δημόσιας επιχείρησης, ένα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, success story.

Μέσα σε 14 μήνες η ΔΕΗ, βρέθηκε από το χείλος της χρεοκοπίας στην λειτoυργική κερδοφορία, δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Δείξαμε πώς ακόμη και μια δημόσια επιχείρηση μπορεί να εκσυγχρονιστεί αρκεί να υπάρχει σχέδιο και διαδικασίες και οι άνθρωποι που θα το υλοποιήσουν». Η ΔΕΗ είπε, μετατρέπεται σε μια ανταγωνιστική εταιρεία με υψηλά καταρτισμένο προσωπικό που αυξάνει και τον εθνικό πλούτο. Αυτό αποτυπώνεται καθημερινά τους τελευταίους μήνες στην μετοχή, την κεφαλοποίηση, την πιστοληπτική αναβάθμιση αλλά και στο ενδιαφέρον μεγάλων ξένων επενδυτών. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, βήμα που όπως ειπώθηκε θα γίνει μέσα από την εφαρμογή του target model αλλά και σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις που σχεδιάζονται στον τομέα της ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ κ.α).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη μεγάλη στροφή που κάνει η ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ, που αποτελούν στρατηγική επιλογή και αναφέρθηκε και στις 11.000 αιτήσεις για νέα έργα που εκκρεμούν και που όπως είπε πρέπει να μετουσιωθούν σε θέσεις εργασίας. Ειδική αναφορά έγινε στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στους οποίους θα επενδύσει ο ΔΕΔΔΗΕ, έργο που όπως τόνισε ωφελημένοι θα βγουν οι ίδιοι οι καταναλωτές καθώς θα μπορούν να μετατρέπονται σε παραγωγούς έξυπνης καθαρής ενέργειες με οφέλη περιβαλλοντικά και οικονομικά.

Μεγάλη ικανοποίηση εξέφρασε και για το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης, το οποίο χαρακτήρισε εμβληματικό έργο και επωφελές για τις τοπικές κοινωνίες, που όπως είπε θα ενεργοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 5 δις. ευρώ με αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια που θα καλύψουν το κενό που θα προκαλέσει το τέλος του λιγνίτη.

Το νέο λογότυπο της ΔΕΗ που σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στην πορεία των 70 ετών της επιχείρησης ηλεκτρισμού θα συνοδευτεί και με τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής της εταιρείας.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης, από 1 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου προσφέρεται δωρεάν πάγιο για όλους τους πελάτες της εταιρείας με διπλασιασμό της έκπτωσης συνέπειας από 5 ευρώ στα 10 ευρώ.

Επιπλέον θα παρέχεται έκπτωση 8% στους ευάλωτους καταναλωτές και αντίστοιχη έκπτωση 8% σε οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις με καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες. Ταυτόχρονα, διπλασιάζεται και η έκπτωση όσων λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό e- bill ενώ η τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πελατών θα γίνεται δωρεάν σε ένα νέο νούμερο, το 800.900.1000 .

Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε και στα 24 καταστήματα σε όλη τη χώρα της εταιρείας, τα οποία θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο έως τις 8 το βράδυ ενώ σε 74 καταστήματα η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει με ραντεβού χωρίς αναμονή.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, που ο πρωθυπουργός συνεχάρη για την αναβάπτιση της εταιρείας, υπογράμμισε ότι η διαδικασία εκσυγχρονισμού της εμπορικής πολιτικής θα συνεχιστεί μέσω της εισαγωγής νέων προϊόντων και νέων ψηφιακών υπηρεσιών έως το τέλος του έτους

«Στις αρχές του 2019 ο ορκωτός ελεγκτής είχε προειδοποιήσει για πρόβλημα βιωσιμότητας της εταιρείας. Σήμερα η ΔΕΗ εξυγιαίνεται. Περπατά γερά στα πόδια της», δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

Το α΄εξάμηνο του 2019 είχε ζημίες 318,4 εκατ. ευρώ αλλά φέτος εμφάνισε κέρδη προ φόρων ύψους 51,2 εκατ ευρώ. Ειδική αναφορά έκανε και στην μετοχή, η οποία όπως είπε ενώ είχε απαξιωθεί πλήρως, σήμερα η τιμής της έχει σχεδόν τριπλασιαστεί και η κεφαλαιοποίησή της έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ

«Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα. Βάζουμε τη ΔΕΗ στις ράγες του ενεργειακού μετασχηματισμού, με ενίσχυση της παραγωγής πράσινης ενέργειας. Η νέα ΔΕΗ εξασφαλίζει παράλληλα την ενεργειακή επάρκεια της χώρας».

Όπως ανέφερε, το 2017 η παραγωγή της ΔΕΗ από λιγνίτη ήταν 31 τεραβατώρες και 10 τεραβατώρες το 2019. Το 2020 η λιγνιτική παραγωγή εκτιμάται ότι θα κλείσει στις 5,5 τεραβατώρες, ενέργεια που αντιστοιχεί μόλις στο 10% της κατανάλωσης της χώρας.

Για τις ΑΠΕ, το μερίδιο από 2% σήμερα στόχος είναι να φτάσει κοντά στο 20% το 2024, με στόχο να ξεπεράσει το 1 γιγαβάτ έως το 2023.

Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης προχωρεί η εγκατάσταση 1.000 σταθμών φόρτισης άμεσα και 10.000 μεσοπρόθεσμα. Σε ότι αφορά τα έξυπνα δίκτυα, τόνισε ότι με τις επενδύσεις που θα γίνουν, ο καταναλωτής μπορεί να παράγει και να πουλά ενέργεια. Όση ενέργεια περισσεύει θα μπορεί να την διαχειρίζεται και να την καταναλώνει μέσα από έξυπνες συσκευές.

Το ταξίδι της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Στάσση έχει ακόμη πολύ δρόμο αλλά η προσπάθεια αναγέννησής της ξεκίνησε πριν 14 μήνες, θα συνεχιστεί και η ΔΕΗ θα γίνει πρότυπο σύγχρονης εταιρείας διεθνούς εμβέλειας.

«Η ΔΕΗ που πριν από μερικά χρόνια ήταν κερδοφόρα, έφτασε ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία το 2019. Σήμερα, έχει εξυγιανθεί και εμφανίζει πάλι κέρδη», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αυτοπροσδιορίστηκε τους πρώτους μήνες της θητείας του ως υπουργός ΔΕΗ.

Η εταιρία είχε συνειδητά οδηγηθεί με τις ΝΟΜΕ στη μείωση του μεριδίου της στην αγορά, προς όφελος των ανταγωνιστών της, χάνοντας περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, χωρίς ΝΟΜΕ, δήλωσε ο υπουργός είναι και πάλι ανταγωνιστική, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των καταναλωτών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιέγραψε συνοπτικά πώς οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν οδήγησαν στο μετασχηματισμό της ΔΕΗ, που αποτυπώνεται και στη νέα εταιρική της ταυτότητα αλλά και στο μεγάλο μετασχηματισμό των λιγνιτικών περιοχών.

«Η ΔΕΗ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην μακρά πορεία της. Με τρόπο όχι μόνο συμβολικό, αλλάζοντας το σήμα της, αλλά κυρίως με τρόπο ουσιαστικό: με την εξυγίανση της, με τον εκσυγχρονισμό της, με τη μετατροπή της σε μία εταιρεία που κοιτάζει μπροστά, στηρίζοντας τη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνει σήμερα η Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.