Συναγερμός για την κατασκευή μικροτσίπ στην Ευρώπη μετά το «μπλόκο» στις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου από την Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε επίγον αίτημα στις εταιρείες αλουμινίου και ψευδαργύρου όπως διερευνήσουν τις δυνατότητες παραγωγής κρίσιμων μετάλλων για την κατασκευή μικροτσίπ.

Σύμφωνα με δηλώσεις στους Financial Times του Εκτελεστικού Διευθυντή Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Mytilineos, Νίκου Κεραμίδα, η ΕΕ προσέγγισε την ελληνική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου και της ζήτησε να διερευνήσει τη δυνατότητα παραγωγής γαλλίου ως υποπροϊόντος στο εργοστάσιό της που μετατρέπει τον βωξίτη σε αλουμίνα στον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη. “Η ΕΕ έχει έρθει σε επαφή μαζί μας για την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο τα εργοστάσια αλουμίνας μπορούν να συμβάλουν στην έξοδο από αυτήν την κρίση”, ανέφερε.

“Συνειδητοποιήσαμε ότι η Κίνα μπορεί να μας στρίψει το χέρι. Η Ευρώπη είπε “Ωραία, ας αυξήσουμε την παραγωγή, τα εργοστάσια αλουμίνας θα μπορούσαν να το κάνουν”, αλλά την τελευταία φορά που κοίταξα, τα μισά από αυτά εήταν κλειστά”, τόνισε ο Ν. Κεραμίδας. “Όταν δεν μπορείς να παράγεις ανταγωνιστικά το κύριο εμπόρευμά σου επειδή οι συνθήκες είναι τόσο παράλογα προβληματικές, μπορεί να είναι ανόητο να επενδύσεις σε ένα παραπροϊόν όπως το γάλλιο”, πρόσθεσε.

Με τον πόλεμο των μικροτσιπ να μαίνεται  οι FT σημειώνουν πως τη στιγμή αυτή υπάρχει μικρός αριθμός εταιρειών εκτός Κίνας που παράγουν μέταλλα υψηλής καθαρότητας τα οποία χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μικροτσίπ, φωτοβολταϊκά και οπτικές ίνες. Ωστόσο, η κατάσταση της μεταλλουργίας στην Ευρώπη καθιστά δύσκολο στις εταιρείες να επενδύσουν για την παραγωγή γαλλίου λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας και του πληθωρισμού στην περιοχή.

Από την πλευρά του πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος Θοδωρής Σκυλακάκης δήλωσε στους FT πως η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κόμβος παραγωγής κρίσιμων ορυκτών στην Ευρώπη, εν μέρει χάρη στη δυνατότητα της Mytilineos να παράγει γάλλιο από βωξίτη.

Εάν το «ανοιχτό, ανταγωνιστικό μοντέλο» της ΕΕ υπονομεύτηκε από «συγκεκριμένες γεωπολιτικές καταστάσεις», το μπλοκ θα πρέπει «να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι είμαστε προστατευμένοι», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινούν από τα νομικά πρόσωπα οι παρατάσεις στις φορολογικές δηλώσεις

Οι ακτοπλόοι, το Μαξίμου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Intrakat και οι ΑΠΕ, ο κροίσος της Ενέργειας και η χαρά των δικηγόρων 

14 περιφερειακά αεροδρόμια: Άγγιξε τα 12 εκατ. η επιβατική κίνηση το α’ εξάμηνο – Η διαφορά με το 2019 και 2022 (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ