Την ώρα που η ενεργειακή κρίση έχει χτυπήσει «κόκκινο» σε όλη την Ευρώπη, μία ακόμη ενεργειακή εταιρεία υπέστη κυβερνοεπίθεση. Πρόκειται για την Gestore dei Servizi Energetici SpA (Υπηρεσία Ενέργειας της Ιταλίας), η οποία, όπως αναφέρει το Bloomberg, υπέστη επίθεση από κακόβουλο λογισμικό, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα συστήματα πληροφορικής της.

Σύμφωνα με σχετικές επίσημες δηλώσεις η επίθεση κακόβουλου λογισμικού σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας.

Τα συστήματα πληροφορικής και οι ιστότοποι της GSE έκλεισαν για την προστασία των δεδομένων, ενώ ο ρόλος του οργανισμού ως αγοραστής φυσικού αερίου έσχατης ανάγκης για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας δεν έχει παρεμποδιστεί.

Η ιταλική αστυνομία και οι αρχές κυβερνοασφάλειας εξακολουθούν να αξιολογούν την έκταση της επίθεσης και το είδος των δεδομένων που έχουν παραβιαστεί, δήλωσε εκπρόσωπος της GSE.

Μεταξύ άλλων λειτουργιών, η GSE είναι ένας από τους κυβερνητικούς φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη κυβερνοεπίθεση μέσα σε λίγες μέρες κατά στρατηγικής σημασίας εταιρειών για το ενεργειακό σύστημα της Ε.Ε., μετά την αντίστοιχη που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 19 Αυγούστου κατά του ΔΕΣΦΑ.

Από την επίθεση στον Διαχειριστή διέρρευσαν αρχεία και δεδομένα 350 GB αλλά δεν επηρεάστηκε η ομαλή λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και των κρίσιμων υποδομών.

Σημειώνεται ότι ακόμη επιχειρείται, με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών και ομάδων εμπειρογνωμόνων, η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με την επαναλειτουργία βήμα-βήμα των συστημάτων που επλήγησαν.

Διαβάστε ακόμη:

«Αυλαία» την Τετάρτη 31/8 για τις φορολογίες δηλώσεις με «ανοιχτό» σενάριο για νέα παράταση

Vivo Europe: Η ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη στα smartphones επενδύει στην Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη: Διαφωνίες κορυφής μεταξύ των μετόχων για τη λειτουργία του FSRU