Ο ισχυρός όμιλος υπεράκτιων γεωτρήσεων Noble Corporation με έδρα το Τέξας κινείται στην κατεύθυνση της συγχώνευσης της επίσης αμερικανικής Diamond Offshore, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου κολοσσού στις offshore business με δυναμικό 41 εγκαταστάσεων και συνδυασμένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο 6,5 δισ δολαρίων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες, οι δύο πλευρές έχουν έρθει σε οριστική συμφωνία συγχώνευσης βάσει της οποίας η Noble θα αποκτήσει την Diamond σε μια συναλλαγή μετοχών συν μετρητά, επιτρέποντας στους μετόχους της τελευταίας να λάβουν 0,2316 μετοχές της πρώτης, μαζί με ένα χρηματικό αντάλλαγμα 5,65 δολαρίων ανά μετοχή για κάθε μετοχή της Diamond.

Αυτό αντιπροσωπεύει premium 11,4% σε σχέση με τις τιμές κλεισίματος των μετοχών την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024. Μόλις ολοκληρωθεί η συγχώνευση, οι μέτοχοι της Diamond θα κατέχουν περίπου το 14,5% των μετοχών της Noble. Μετά την εξαγορά, η Noble θα κατέχει και θα λειτουργεί ένα στόλο 41 εξεδρών, που θα περιλαμβάνει 28 floaters και 13 jack-ups.

Ο Robert Eifler, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Noble, δήλωσε: «Αυτή η εξαγορά επιτρέπει στη Noble να συνεχίσει την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών σε ένα ευρύ φάσμα κορυφαίων υπεράκτιων φορέων εκμετάλλευσης σε όλο τον κόσμο. Η θέση μας θα ενισχυθεί με την προσθήκη γεωτρύπανων νέας γενιάς και μίας από τις πιο υψηλών προδιαγραφών ημιυποβρύχιες εξέδρες σκληρού περιβάλλοντος στον κόσμο.

Επιπλέον, οι πέντε συμβατικές εξέδρες βαθέων και μεσαίων υδάτων της Diamond έχουν κατά μέσο όρο πάνω από 85% χρήση τα τελευταία 3 χρόνια και επί του παρόντος ισχυρή κάλυψη συμβολαίων για το μέλλον. Υποστηριζόμενοι από το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ύψους 2,1 δισ. δολαρίων της Diamond και τις αναμενόμενες συνέργειες ύψους 100 εκατ. δολαρίων, αναμένουμε ότι η συναλλαγή θα αυξήσει άμεσα τις ελεύθερες ταμειακές ροές ανά μετοχή και θα συμβάλει στην επιτάχυνση της αύξησης της επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους μας».

Ο εξοπλισμός αιχμής

Εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από τη συγχώνευση, η Noble τόνισε ότι η εξαγορά θα επιτρέψει στα 14 λειτουργικά και 15 συνολικά διπλά γεωτρύπανα έβδομης γενιάς BOP να αποτελέσουν «τον κορυφαίο στόλο γεωτρύπανων πρώτης βαθμίδας στον κλάδο».

Η προσθήκη της ημι-υποβρύχιας εξέδρας Ocean GreatWhite στο στόλο της θα παρέχει στην εταιρεία ένα πλωτήρα υψηλών προδιαγραφών ικανό να λειτουργεί σε σκληρά περιβάλλοντα. Επιπλέον, τα υπόλοιπα πέντε ημι-υποβρύχια αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικές συμβατικές ταμειακές ροές.

Ο Bernie Wolford, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Diamond, δήλωσε: «Αυτός ο συνδυασμός είναι ένα ιδανικό αποτέλεσμα που παρέχει στους μετόχους της Diamond τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες δυνατότητες ανόδου ως μέρος μιας πιο ολοκληρωμένης πλατφόρμας που μπορεί να προσφέρει αξία στους πελάτες και τους μετόχους, αποκτώντας παράλληλα πρόσβαση στο ισχυρό πρόγραμμα μερισμάτων της Noble».

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τα σχέδια της Noble, το χρηματικό μέρος της εξαγοράς θα χρηματοδοτηθεί μέσω νέας χρηματοδότησης χρέους, ύψους 600 εκατ. δολαρίων την οποία η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει. Επίσης, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα συμμετέχει ένα μέλος από το διοικητικό συμβούλιο της Diamond.

Η συναλλαγή υπόκειται στην ικανοποίηση των συνήθων όρων, συμπεριλαμβανομένης της λήψης των απαιτούμενων ρυθμιστικών εγκρίσεων. Έτσι, η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Η Noble έχει εξασφαλίσει αρκετά νέα πεδία και έχει επεκτείνει υπάρχοντα τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της ανάθεσης με την Murphy Oil πεδίου στον Κόλπο του Μεξικού, μια πρόσφατη συμφωνία με τη Harbour για σύμβαση στην Ισπανία κ.α.

Η Diamond Offshore έχει επίσης κερδίσει αρκετά νέα συμβόλαια για τον στόλο της, όπως και για τα τρία γεωτρύπανα έβδομης γενιάς και τις εξέδρες της στη Βραζιλία, τη Λατινική Αμερική, τη Δυτική Αφρική, τη Μαλαισία και την Ινδονησία. Επιπλέον, συμφώνησε να διαθέσει στην αγορά άλλη μια εξέδρα στον Κόλπο του Μεξικού.

Διαβάστε ακόμη

Ο ανασχηματισμός «Κέντρο ή κόμμα», ο Στέφανος… νέος αρχηγός της Κεντροαριστεράς (αλλά για δυο ώρες) και ο αποκαμωμένος Νίκος Α.

Ρεύμα: «Πάρτι» με τα call center στην αγορά ηλεκτρισμού

Αστέρας Βουλιαγμένης: Nέα εταιρεία από την Apollo Investment – Ο σκοπός

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ