Τα γεγονότα, εάν τα δει κανείς μέσα υπό το πρίσμα των εξελίξεων, δείχνουν ότι μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, η Γερμανία και η Ευρώπη κατάφεραν, αν και με μεγάλο κόστος, να αντικαταστήσουν τις ποσότητες φυσικού αερίου που διοχετεύονταν από τον αγωγό. Αλλά πριν από έναν χρόνο η απόφαση της Μόσχας να κλείσει εντελώς τον Nord Stream 1 ισοδυναμούσε με ένα σοκ.

Αρχικά το επιχείρημα που επικαλέστηκε ως αιτία της διακοπής ήταν μια τουρμπίνα που βρίσκονταν στον Καναδά για συντήρηση. Αλλά λίγο αργότερα η Ρωσία έκλεισε την στρόφιγγα εντελώς, πάλι για λόγους γενικής συντήρησης και στη συνέχεια δεν την άνοιξε, εξαιτίας μιας ύποπτης διαρροής πετρελαίου στον σταθμό συμπίεσης στην Πορτόβαγια, κοντά στα ρωσοφινλανδικά σύνορα.

Στις 31 Αυγούστου του 2022, ήταν η τελευταία φορά που πέρασε από τον αγωγό, μέσω της Βαλτικής, ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά σε ελάχιστη ποσότητα, μόλις 235.000 κιλοβατώρες, όσο η ετήσια κατανάλωση 21 νοικοκυριών στη Γερμανία. Έτσι μπήκαν οι τίτλοι τέλους του Nord Stream. Η ΕΕ κατηγόρησε την Gazprom ότι έκλεισε τον αγωγό επικαλούμενη ψευδείς προφάσεις και ότι η Ρωσία προτιμά να καίει φυσικό αέριο αντί να εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στην Deutsche Welle