Η Νορβηγία εντείνει τις προσπάθειές της να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει το μορατόριουμ στις νέες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική, μια περιοχή όπου βρίσκεται σχεδόν το δύο τρίτα των πετρελαϊκών και αερίων πόρων της χώρας.
Πολιτικοί, κρατικοί αξιωματούχοι αλλά και εκπρόσωποι επιχειρηματικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων από τη Νορβηγία έχουν εντείνει τις επαφές τους στις Βρυξέλλες, καθώς η ΕΕ προετοιμάζει τη νέα στρατηγική της για την Αρκτική, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η Νορβηγία, αν και δεν αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη. Η παραγωγή της από τη νορβηγική υφαλοκρηπίδα καλύπτει περίπου το 30% της ζήτησης φυσικού αερίου στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η Νορβηγία είναι εξαιρετικά δραστήρια και γνωρίζει πολύ καλά πώς να κάνει αισθητή την παρουσία της», δήλωσε η ειδική απεσταλμένη της ΕΕ για την Αρκτική, Κλοντ Βερόν-Ρεβίλ.
Τα Στενά του Ορμούζ δίνουν νέα επιχειρήματα στο Όσλο
Η κρίση στα Στενά του Ορμούζ έχει προσφέρει στη νορβηγική πλευρά ένα νέο επιχείρημα υπέρ της επέκτασης των γεωτρήσεων στην Αρκτική.
Καθώς η Ευρώπη εξαρτάται ολοένα περισσότερο από το νορβηγικό φυσικό αέριο, το Όσλο υποστηρίζει ότι η ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία στην εκμετάλλευση των πόρων του Βόρειου Ατλαντικού και της Θάλασσας Μπάρεντς.
Ωστόσο, το ζήτημα παραμένει βαθιά συνδεδεμένο με τις κλιματικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι επικριτές της άρσης του μορατόριουμ επισημαίνουν ότι η Αρκτική θερμαίνεται τρεις έως τέσσερις φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και θεωρούν ότι νέες γεωτρήσεις θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις περιβαλλοντικές πιέσεις και να καθυστερήσουν τη μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.

Η διαφωνία για το τι θεωρείται «Αρκτική»
Η απαγόρευση νέων γεωτρήσεων που υιοθέτησε η ΕΕ το 2021 συνδέεται με τους κλιματικούς στόχους της Ένωσης και αφορά τις περιοχές βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.
Η Νορβηγία αμφισβητεί την προσέγγιση αυτή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν κλιματικά επιχειρήματα που να δικαιολογούν διαφορετική αντιμετώπιση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου βόρεια ή νότια μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής γραμμής.
Παράλληλα, τόνισε ότι η νορβηγική πολιτική δεν προβλέπει δραστηριότητες γεώτρησης στις πιο ακραίες και παγωμένες περιοχές της Αρκτικής, αλλά σε ζώνες όπου υπάρχει ήδη πληθυσμός και ανεπτυγμένη ενεργειακή δραστηριότητα.
Οι νορβηγικές γεωτρήσεις στην Αρκτική πραγματοποιούνται κυρίως στη Θάλασσα Μπάρεντς, βόρεια των ακτών της χώρας.
Επενδυτές και περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν
Παρότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, η χώρα άνοιξε πρόσφατα 70 νέα θαλάσσια οικόπεδα προς εξερεύνηση στη Βόρεια Θάλασσα, στη Νορβηγική Θάλασσα και στη Θάλασσα Μπάρεντς.
Η προοπτική αυτή έχει κινητοποιήσει επενδυτές, ακαδημαϊκούς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίοι απηύθυναν κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας όχι μόνο τη διατήρηση αλλά και την ενίσχυση των περιορισμών στις νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.
Σύμφωνα με τους υπογράφοντες, η επέκταση των γεωτρήσεων εγκυμονεί κινδύνους μη αναστρέψιμης περιβαλλοντικής ζημιάς, αυξάνει τις γεωπολιτικές ευπάθειες της Ευρώπης και ενδέχεται να παγιδεύσει την ήπειρο σε μεγαλύτερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα πέραν του στόχου μηδενικών καθαρών εκπομπών έως το 2050.
Μεταξύ των χρηματοπιστωτικών οργανισμών που στηρίζουν τη διατήρηση του μορατόριουμ περιλαμβάνονται η Nordea Asset Management, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό fund της Νορβηγίας KLP, καθώς και μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία της Δανίας και ευρωπαϊκές τράπεζες με ισχυρή παρουσία στις επενδύσεις βιωσιμότητας.
Διαβάστε ακόμη
Μιντιακό deal στα Βαλκάνια: Η Alpac Capital εξαγοράζει από την United Group το Adria News Network
Συντάξεις: Το σχέδιο για επίδομα 300 ευρώ και οι δικαιούχοι του Νοεμβρίου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.