Ενέργεια

Norway Wealth Fund – Orsted: Σκανδιναβικό mega deal με…θαλασσινή αύρα

  • newsroom


Η μεγαλύτερη «πράσινη» συμφωνία ύψους 1,4 δισ ευρώ για την εξαγορά του 50% του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Borssele

Η συμφωνία χαρακτηρίζεται ορόσημο και δικαιολογημένα, καθώς πρόκειται για ένα mega deal με…πολλά μηδενικά.

Το μεγαλύτερο wealth fund στον κόσμο, το Norway Wealth Fund που διαχειρίζεται 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, πραγματοποίησε χθες την πρώτη του επένδυση σε υποδομές καθαρής ενέργειας. Και αυτή είναι αντίστοιχη του μεγέθους του.

Συγκεκριμένα, συμφώνησε να εξαγοράσει το 50% του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Borssele 1 & 2, ισχύος 752 MW από τον δανέζικο ενεργειακό κολοσσό Orsted.  Η αξία του mega deal φτάνει τα 1,6 δις δολ. (1,4 δις ευρώ).

Το Νορβηγικό κρατικό Ταμείο αναζητά τέτοια περιουσιακά στοιχεία από τότε που το κοινοβούλιο της χώρας συμφώνησε να του δώσει την εντολή να αρχίσει να τα αγοράζει, το 2019. Όμως, μόλις τον Ιανουάριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος Nicolai Tangen δήλωσε ότι αποδείχθηκε δύσκολο να βρεθούν στόχοι σε λογικές τιμές.

Η Μέι Χολστάντ, στέλεχος του Ταμείου, δήλωσε ότι αυτή και η ομάδα της είχαν εξετάσει οκτώ πιθανούς στόχους το 2020. Η συμφωνία με την Orsted σηματοδοτεί την έναρξη επενδύσεων στις ΑΠΕ για τις οποίες το Ταμείο έχει αποφασίσει να διαθέσει περίπου 14 δις. δολάρια Η ίδια επισήμανε ότι η ομάδα της επικεντρώνεται στην Ευρώπη προς το παρόν, αν και η εντολή της επιτρέπει επίσης να «κοιτάξει» και προς τη Βόρεια Αμερική.

“Θα ξοδέψουμε το χρόνο που χρειαζόμαστε για να βρούμε τις σωστές επενδύσεις”, δήλωσε ο Τάνγκεν σε χθεσινή  συνέντευξή του.  «Όλα εξαρτώνται από το τι βρίσκουμε και τι προκύπτει. Υπάρχουν προφανώς ελκυστικά έργα εδώ. Αυτά είναι που πρέπει να βρούμε. Πρέπει επίσης να είμαστε ανταγωνιστικοί. Δεν είναι δύσκολο να ξοδέψεις χρήματα, αλλά μπορεί να έχεις κακή απόδοση».

Η συμφωνία με την Orsted σημαίνει ότι το ταμείο της Νορβηγίας θα γίνει συνεταίρος για την παραγωγή αρκετής ενέργειας κάθε χρόνο ώστε να τροφοδοτήσει περίπου ένα εκατομμύριο νοικοκυριά.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, εν αναμονή των τυπικών εγκρίσεων.

Το Borssele 1 & 2 είναι το δεύτερο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο και τροφοδοτείται από 94 στροβίλους  Siemens Gamesa των 8 MW.

Με βάση τη νέα στρατηγική που έχει χαράξει, το Νορβηγικό Ταμείο βάζει ως στόχο γίνει παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες επενδύσεις.

Απόρρητο Απόρρητο