Tην ώρα που η Μόσχα παίζει όλα της τα χαρτιά και σκορπά τον τρόμο στην Ευρώπη μπροστά στο ενδεχόμενο να κλείσει την στρόφιγγα φυσικού αερίου μετά τις 21 Ιουλίου, η κυβέρνηση και οι εταιρείες ηλεκτρισμού ξεκινούν «υπερεντατικά» στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Τον τόνο στην αγορά δίνει το ΥΠΕΝ μέσα από το πρόγραμμα Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή, με το οποίο δρομολογείται η αντικατάσταση χιλιάδων παλιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών με νέες αποδοτικότερες συσκευές που θα συμβάλλουν στην μείωση της κατανάλωσης.

Από την εξοικονόμηση αυτή εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα επιτύχει η χώρα μας με την εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με την αντικατάσταση των παλαιών συσκευών με νέες μπορεί να επιτευχθεί μείωση έως και 40% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στο ΥΠΕΝ, υπολογίζουν ότι μπορεί να αντικατασταθούν πάνω από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές, γεγονός που αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση από 50 έως και πάνω από 300 ευρώ σε ετήσια βάση.

Το όφελος της εξοικονόμησης για την ελληνική οικονομία προσδιορίζεται στα 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο με βάση τις τρέχουσες τιμές ενέργειας ενώ σημαντική ανακούφιση προκύπτει και για το περιβάλλον από την μείωση εκπομπών CΟ2 που φτάνει τους 125.000 τόνους το έτος.

Το ΥΠΕΝ ετοιμάζει την λίστα με τους δικαιούχους του προγράμματος, που θα λάβουν το voucher που αντιστοιχεί σε μία συσκευή και στους οποίους θα κατανεμηθούν οι πόροι των 150 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Όσοι λάβουν την επιδότηση θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.

Η μαζικότητα που εμφάνισε το πρόγραμμα, το οποίο έφτασε τις 910.000 αιτήσεις στις παρατάσεις, δείχνει τον δρόμο στην κυβέρνηση για την επανάληψή του ώστε να ικανοποιηθούν και όσοι από τους χιλιάδες θα μείνουν στην… ουρά  λόγω εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων, ως επιλαχόντες.

Παράλληλα με το πρόγραμμα  ανακυκλώνω χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε ότι στόχος είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης σε δημόσια κτίρια αλλά και τον οδοφωτισμό όπου παρατηρούνται μεγάλες σπατάλες και μη ορθολογική διαχείριση.

Το δικό της σχεδιασμό σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, ανακοίνωσε χθες και η ΔΕΗ, ρίχνοντας στην αγορά ένα νέο ψηφιακό εργαλείο που βοηθάει τους καταναλωτές να κατανοήσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα και να υιοθετήσουν συνήθειες εξοικονόμησης που θα συμβάλουν τόσο στη μείωση της ενεργειακής δαπάνης, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μέσα από το ΔΕΗ myEnergyCoach, οι καταναλωτές μπορούν να παρακολουθήσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο νοικοκυριό ή την επιχείρησή τους, να μάθουν πώς αυτή επιμερίζεται μεταξύ των ηλεκτρικών συσκευών τους και να λάβουν εξατομικευμένες συμβουλές και προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους.

Μπορούν επίσης να ανακαλύψουν τα ενεργειακά και οικονομικά οφέλη από την αντικατάσταση των παλαιών συσκευών τους με σύγχρονες, υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Για εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, η εταιρεία επεκτείνει τις συμβουλευτικές υπηρεσίες στο τηλεφωνικό κέντρο αλλά και στα καταστήματα  με την παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού που θα συμβουλεύει για θέματα βιωσιμότητας και εξοικονόμησης ενέργειας.