Οι ενδοημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία και τη Γερμανία για το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιούν «άλμα», καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τη ζήτηση για ρεύμα, ενώ ταυτόχρονα περιορίζουν την παραγωγή.
Οι τιμές θα καταγράψουν το peak τους γύρω στα €228 ανά μεγαβατώρα στη Γερμανία και τα €229 στη Γαλλία από τις 8 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. τοπική ώρα, όταν η ηλιακή παραγωγή υποχωρεί και η ζήτηση για ψύξη αυξάνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου ενέργειας EPEX Spot. Οι τιμές αυτές είναι κατά 15% και 20% υψηλότερες από τα επίπεδα της επόμενης ημέρας (day-ahead) αντίστοιχα, υποδεικνύοντας ότι η αγορά έχει στενέψει σε σχέση με τη Δευτέρα.
Οι θερμοκρασίες και στις δύο χώρες αναμένεται να φτάσουν σε μέγιστα επίπεδα σχεδόν 40°C τις επόμενες ημέρες, με νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αυξάνουν τη χρήση των κλιματιστικών. Το βράδυ της Τρίτης, η γαλλική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ξεπεράσει τα 49 gigawatts, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, σημειώνοντας άλμα περίπου 5% από την αιχμή της Παρασκευής, όταν οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες.
Παράλληλα, ο πυρηνικός στόλος της Γαλλίας —ακρογωνιαίος λίθος του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας που εξάγει τακτικά ρεύμα σε γειτονικές χώρες— βρίσκεται αντιμέτωπος με περιορισμούς, καθώς οι σταθερά υψηλές θερμοκρασίες των ποταμών περιορίζουν τη δυνατότητα ορισμένων αντιδραστήρων να χρησιμοποιούν νερό από ποτάμια για ψύξη.
Ο πυρηνικός στόλος της χώρας λειτουργεί στο 60% περίπου της δυναμικότητάς του την Τρίτη, υποχωρώντας από το 65% τη Δευτέρα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg βάσει στοιχείων του διαχειριστή RTE. Ορισμένοι αντιδραστήρες έχουν τεθεί υποχρεωτικά εκτός λειτουργίας, ενώ άλλοι απαιτείται να μειώσουν την παραγωγή τους λόγω των ακραίων θερμοκρασιών.
Ο καύσωνας αναμένεται να επιμείνει, με έναν θόλο υψηλών πιέσεων να εκτοξεύει τις θερμοκρασίες σε ολόκληρη την περιοχή αυτή την εβδομάδα, πριν παρουσιάσει υποχώρηση την Κυριακή.
Διαβάστε επίσης
Η άγνωστη «αυτοκρατορία» εστίασης του Prem Watsa και η Vivartia
Χωροταξικό ΑΠΕ: Μικρές υποχωρήσεις, μεγάλοι «κόφτες» για τα αιολικά
Tέλης Μυστακίδης: Χτίζει νέο ελληνικό όμιλο στα tankers με τη Virono
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.