Ο κόσμος εξακολουθεί να οδεύει προς καταστροφικά επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη, ακόμη και μετά από μια σειρά από νέες εθνικές δεσμεύσεις για το κλίμα, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Εάν οι χώρες δεν θέσουν γρήγορα ισχυρότερους στόχους μείωσης των εκπομπών, ο κόσμος θα θερμανθεί κατά 2,7°C έως το 2.100, σύμφωνα με τη μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Δευτέρα, πριν από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26, που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη.

Η αύξηση θα υπερβεί κατά πολύ τον στόχο της διατήρησης κάτω από τους 2°C και κατά προτίμηση τους 1,5°C που ορίστηκε στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 και η οποία υπογράφηκε από όλες τις χώρες.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2,7 ° C θα αντιπροσώπευε μια καταστροφική αναμόρφωση του πλανήτη, όπως αναφέρει το Bloomberg. Σε μόλις 2 ° C, ένας ακραίος καύσωνας που αναμένεται μόνο δύο φορές κάθε αιώνα θα συνέβαινε περίπου 14 φορές συχνότερα, οι γεωργικές ξηρασίες θα συνέβαιναν περίπου 2,4 φορές συχνότερα και οι θάλασσες θα συνέχιζαν να «κατατρώνε» τις παράκτιες πόλεις, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο. Ο κόσμος έχει ήδη υπερθερμανθεί κατά 1,1°C, οδηγώντας σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα με πυρκαγιές και πλημμύρες.

Σε…βαρύ κλίμα η COP26

Η ανάλυση των εθνικών δεσμεύσεων είναι μόνο μία από μια σειρά αναφορών που αναμένεται αυτή την εβδομάδα να απασχολήσουν τις διπλωματικές αντιπροσωπείες πριν συναντηθούν στη Γλασκώβη για τις συνομιλίες του ΟΗΕ που ξεκινούν στις 31 Οκτωβρίου. Εκεί, θα προσπαθήσουν να…επινοήσουν μια ισχυρότερη απάντηση στην κλιματική αλλαγή.

Μια ξεχωριστή έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα έδειξε ότι τα πλούσια έθνη θα επιτύχουν τον στόχο τους να παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για το κλίμα προς φτωχότερες χώρες μέχρι το 2023, δηλαδή τρία χρόνια αργότερα από ό,τι είχαν δεσμευτεί. Αυτά τα κεφάλαια θεωρούνται κρίσιμα για την απελευθέρωση περισσότερης πράσινης δράσης σε όλο τον κόσμο.

«Το COP θα έρθει με μια αίσθηση δυσπιστίας και έντασης, ειδικά όσον αφορά τα οικονομικά», δήλωσε η Maria Laura Rojas Vallejo, εκτελεστική διευθύντρια του κολομβιανού μη κερδοσκοπικού ομίλου Transforma. «Ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί και αυτό συνδυάζεται με κρίσεις που έχουν ενταθεί στον παγκόσμιο νότο» συμπλήρωσε.

Το πλαίσιο του ΟΗΕ που ορίζεται στη συμφωνία του Παρισιού, προβλέπει ότι όλα τα υπογράφοντα μέρη πρέπει να αναφέρουν τι κάνουν για να μειώσουν τις εκπομπές έως το 2030. Η έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα συνοψίζει αυτές τις μειώσεις και συγκρίνει το αποτέλεσμα με την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο κόσμος για να ανταποκριθεί στους στόχους. Η πρόβλεψη παρέμεινε αμετάβλητη από την τελευταία ενημέρωση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

«Είμαστε εκτός τροχιάς»

Σε μια ξεχωριστή ανάλυση, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εξέτασε νωρίτερα τις δεσμεύσεις που λήγουν μέχρι το 2060, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και η τήρησή τους θα έθετε τη Γη σε τροχιά θέρμανσης κατά 2,1°C έως το 2100. Αυτός ο υπολογισμός προϋποθέτει ότι οι χώρες μειώνουν τις εκπομπές βραχυπρόθεσμα στο δρόμο τους προς ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους.

Η χθεσινή έκθεση δείχνει το χάσμα που πρέπει να γεφυρωθεί καθώς οι διαπραγματευτές κάθονται στο τραπέζι για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα επανέφερε τον κόσμο στην ορθή πορεία, τονίζει το Bloomberg. Ωστόσο, φαίνεται όλο και πιο απίθανο να καταλήξουν σε συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα, αν και ένας συμβιβασμός σχετικά με κάποιους κανόνες στην αγορά άνθρακα θα μπορούσε να είναι εφικτός.

Τα εθνικά σχέδια για το κλίμα δεν έχουν ακόμη σηματοδοτήσει τον πιο θεμελιώδη δείκτη προόδου: τη μείωση του ρυθμού εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, του μεθανίου και του οξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα έχουν φθάσει το 149%, το 262% και το 123% αντίστοιχα, σύμφωνα με μια ενημέρωση που εξέδωσε χθες ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ.

Η έκθεση «περιέχει ένα έντονο, επιστημονικό μήνυμα προς τους διαπραγματευτές για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Petteri Taalas γενικός γραμματέας του WMO: «Είμαστε πολύ εκτός τροχιάς»…