Μια καταστροφική επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη εξαπέλυσε «κλιματικό χάος» σε ολόκληρο τον κόσμο φέτος – ένα σήμα ότι το παράθυρο για δράση κλείνει, προειδοποίησε ο ΟΗΕ, χθες, Κυριακή.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες το 2022 είναι πιθανό να τελειώσουν με περίπου 1,15 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής, καθιστώντας την την πέμπτη ή έκτη θερμότερη χρονιά στην ιστορία, σύμφωνα με την προσωρινή Έκθεση State of the Global Climate Report 2022 που εκπόνησε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ. Τα υψηλά επίπεδα ζέστης το 2022 ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς συνέβησαν κάτω από τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά των συνθηκών La Niña, που τείνουν να βοηθούν στη διατήρηση των θερμοκρασιών σε χαμηλά επίπεδα.

«Η τελευταία έκθεση για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος είναι ένα χρονικό του κλιματικού χάους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την ώρα που εκατοντάδες ηγέτες και διπλωμάτες βρίσκονται στην Αίγυπτο για την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, COP27. «Η αλλαγή συμβαίνει με καταστροφική ταχύτητα», όπως είπε.

Οι συγκεντρώσεις των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη θα συνεχίσουν να αυξάνονται στην ατμόσφαιρα φέτος, αφού έφθασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ το 2021, αναφέρει η έκθεση. Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε καταστροφές από πλημμύρες μέχρι καύσωνες και καταιγίδες, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να μεταναστεύσουν και ωθώντας εκατομμύρια σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, όπως σημειώνει το Bloomberg.

«Οι άνθρωποι και οι κοινότητες παντού πρέπει να προστατεύονται από τους άμεσους και συνεχώς αυξανόμενους κινδύνους της κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να απαντήσουμε στο σήμα κινδύνου του πλανήτη με φιλόδοξη, αξιόπιστη δράση για το κλίμα» τόνισε ο Γκουτέρες.

Καταστροφή σε όλο τον πλανήτη

Ο ΟΗΕ καλεί τους ηγέτες στο πλαίσιο της COP27, στην παραθαλάσσια πόλη Sharm el-Sheikh, να συμφωνήσουν ώστε να δημιουργήσουν καθολικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης εντός πέντε ετών για να βοηθήσουν στην προστασία των πιο ευάλωτων ανθρώπων του πλανήτη από ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Η προσωρινή έκθεση του WMO αποκάλυψε ότι το λιώσιμο των πάγων σε στεριά και θάλασσες σε όλο τον κόσμο συνέχισε να επιταχύνεται το 2022, με την περιοχή που καλύπτεται από θαλάσσιους πάγους στην Ανταρκτική να φτάνει σε χαμηλό ρεκόρ τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, σχεδόν 1 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα (247 εκατομμύρια στρέμματα) κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Η Αρκτική, αντίθετα, είχε ένα μέτριο καλοκαίρι.

Στην Ελβετία, ο συνολικός όγκος του παγετώνα μειώθηκε κατά 6% φέτος μετά τις χαμηλές χιονοπτώσεις το χειμώνα, την επικάλυψη σκόνης από τις αμμοθύελλες της Σαχάρας και ένα εξαιρετικά ζεστό ευρωπαϊκό καλοκαίρι. Ο όγκος των παγετώνων της χώρας έχει μειωθεί περισσότερο από το ένα τρίτο από το 2001.

Η τήξη οδήγησε τη στάθμη της θάλασσας να φτάσει σε υψηλά ρεκόρ φέτος, με αύξηση 10 χιλιοστών (0,4 ίντσες) μόνο τα τελευταία δύο χρόνια. Αν και αυτό μπορεί να μην ακούγεται σημαντικό, αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της ανόδου της στάθμης της θάλασσας που καταγράφηκε από τότε που ξεκίνησαν οι δορυφορικές μετρήσεις το 1993, υποδεικνύοντας ότι η διαδικασία επιταχύνεται, ανέφερε η έκθεση του WMO.

Ακόμη, η ξηρασία στην Ανατολική Αφρική συνεχίστηκε επίσης φέτος, με βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου για τέταρτη συνεχόμενη περίοδο, αποτελώντας το μεγαλύτερο σερί ξηρασίας σε τέσσερις δεκαετίες. Οι επιπτώσεις της ξηρασίας σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες σημαίνουν ότι 18,4 έως 19,3 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στη Σομαλία. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες στην περιοχή έχουν πληγεί από μεγάλες περικοπές στην επισιτιστική βοήθεια λόγω των ελλείψεων στη χρηματοδότηση και της παγκόσμιας αύξησης των τιμών των τροφίμων.

Παράλληλα, άλλα μέρη του πλανήτη έχουν δει καταστροφικές βροχοπτώσεις. Οι βροχοπτώσεις που έσπασαν ρεκόρ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στο Πακιστάν επιδεινώθηκαν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το φαινόμενο που διήρκεσε εβδομάδες πλημμύρισε το ένα τρίτο της χώρας, προκάλεσε τουλάχιστον 1.700 θανάτους, εκτόπισε περίπου 7,9 εκατομμύρια ανθρώπους και οδήγησε σε απώλειες και ζημιές περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου κατέγραψε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, με την Κίνα να υποφέρει από τον πιο εκτεταμένο και μακροχρόνιο καύσωνα, καθώς και το δεύτερο ξηρότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί.

Στην Ευρώπη, το κύμα καύσωνα οδήγησε σε χιλιάδες νεκρούς, με τα πρώτα επίσημα στοιχεία να υπολογίζουν 2.800 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο, 4.500 στη Γερμανία μεταξύ ατόμων άνω των 65 ετών και 11.000 στη Γαλλία.

Διαβάστε ακόμη

Eurogroup: Αλλάζουν στόχοι, προβλέψεις, κανόνες

Υποκλοπές (φάση Β’), οι Saudis θέλουν Μουντιάλ… μέσω Αθήνας, το πωλητήριο ΙΑΣΩ και η συγχώνευση Παγκρήτιας – Τράπεζας Αττικής

Blueground: Ο υποψήφιος ελληνικός «μονόκερος» που προσδοκά διπλασιασμό εσόδων το 2023